Nikoli prestari za učenje

Moj čas > Izobraževanje | piše: Metka Troha | 25.4.2022
Vsakodnevno se zaposleni na delovnem mestu soočamo z vedno več spremembami, na katere se moramo prilagajati in se vedno znova učiti. Veliko težav hitre spremembe delovnih procesov predstavljajo starejšim zaposlenim, ki so postavljeni pred številne izzive zaradi katerih se težje vključijo v delo, so manj motivirani in zadovoljni. Prilagajanje starejših na spremembe pa je vendarle možno, in sicer je najučinkovitejši način vseživljensko učenje, s katerim se hkrati utrjuje prožnosti zaposlenih in vodi k dolgoročno uspešnemu gospodarstvu.
Delež starejših na delovnem mestu, starih od 55 do 64 let, narašča. (Foto: Freepik.com)
Delež starejših na delovnem mestu, starih od 55 do 64 let, narašča. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Na trg dela prihaja vse manj manj mladih ljudi, delež starejših na delovnem mestu, starih od 55 do 64 let, narašča. Tudi slovensko gospodarstvo se že nekaj časa sooča s pomanjkanjem primernega kadra in zgodnjim upokojevanjem. Demografske spremembe oziroma konkretneje staranje prebivalstva je dejstvo, ki bi se mu morali prilagajati tudi v podjetjih oziroma na delovnih mestih. Hitre spremembe delovnih procesov nikakor niso prava rešitev za dolgoročno uspešnost.

 

Še vedno veljajo negativni stereotipi o starejših zaposlenih

Takoimenovani problem starizma (ang. ageizem) oziroma negativnih stereotipov o starejših zaposlenih je prisoten tudi pri nas in vse to vodi v diskriminacijo na delovnem mestu. V času hitrih sprememb pa je napačno starejše zaposlene  označevati za prepočasne, nezmožne prilagajanja in razvijanja.

Še vedno se dogaja, da delodajalci tudi na pri zaposlitvenih razgovorih rajši izbirajo mlajše odrasle kakor starejše, ki zaradi neresničnih in neosnovanih prepričanj mnogokrat izpadejo iz selekcije, so zaradi tega težje zaposljivi in imajo kot zaposleni  nižjo kakovost delovnega življenja.  V primerjavi s povprečjem EU sodi Slovenija med države, ki beležijo eno izmed najnižjih stopenj zaposlenosti starejših oseb v starostni skupini 55-64 let.

 

Diskriminacijo na podlagi starosti imenujemo starizem ali ageizem. Ageizem je odpor do starosti in starih ljudi, njihovo preziranje, osebno in družbeno podcenjevanje.

 

Za starejše so »rezervirana« delovna mesta, kjer ni toliko napredovanja in izobraževanja

Delovna mesta, kjer delodajalci na nek način dajejo prednost oziroma si na njih želijo zaposliti starejše so tista, kjer ni toliko napredovanja in vlaganja v zaposlene, kjer želijo, da oseba ostane v podjetju, saj so starejši običajno bolj pripadni podjetju. Specifično so to delovna mesta npr. računovodje, delovna mesta v upravi in trgovstvu . So pa starejši bolj želeni predvsem na različnih vodilnih položajih, za katere so pomembne izkušnje.

Starejši so pri delodajalcih manj zaželeni na delovnih mestih, kjer je prisotno triizmensko delo, terensko delo, na delovnih mestih, za katera se pričakuje veliko učenja, potovanja, kjer sta potrebna poznavanje in uporaba IKT. Zaradi slednjega so starejši tudi manj zaželeni na področju računalništva ter tudi na bolj dinamičnih in kreativnih delovnih mestih, npr. v marketingu, pri prodajno naravnanih funkcijah, v komerciali.

Zaradi predvidenih fizičnih omejitev so manj zaželeni za fizično delo (v industriji). V mnogih primerih se za našteta delovna mesta starejši kandidati že sami “izločijo” oz. se ne prijavijo na razpis, ker se ne zaznavajo kot primerne.

 

Projekt ASI: Številne aktivnosti za ozaveščanje delodajalcev

Projekt ASI – Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile se je kot ena od rešitev pričel že v letu 2017. Glavni namen projekta je krepitev kompetenc starejših zaposlenih in spodbujanje motiviranja starejših zaposlenih k podaljševanju delovne aktivnosti in za to so delodajalcem v pomoč številne aktivnosti:

- finančne spodbude za podjetja  za pripravo strategij za učinkovito upravljanje starejših zaposlenih ter okrepitev njihovih kompetenc,

- brezplačne strokovne delavnice ZAVZETI  ASI,

- nepovratna finančna sredstva za pilotne projekte in uvajanje inovativnih rešitev za zavzetost, produktivnost in učinkovitost starejših zaposlenih

- brezplačne konference, na kateri priznani domači ter tuji strokovnjaki obravnavajo aktualne kadrovske razvojne vsebine ter predstavljajo uspešne zgodbe podjetij in primere navdihujočega voditeljstva;

- natečaj s priznanjem »Starejšim prijazno podjetje – z leti še vedno zavzeti«, z namenom okrepiti ugled in prepoznavnost delodajalcev, ki cenijo izkušnje in znanje starejših zaposlenih ter skrbijo za njihovo motiviranost in zadovoljstvo. 

V okviru projekta za ozaveščanje delodajalcev deluje tudi infotočka in katalog ukrepov za učinkovito upravljanje starejših zaposlenih, ki ga redno posodabljajo. Vse o projektu je delodajalcem na voljo na spletni strani TUKAJ >>

 

 

So starejši lahko odgovor na pomanjkanje kadra?

Odgovor je vsekakor pritrdilen. Starejši zaposleni bodo v prihodnje predstavljali eno od prevladujočih skupin zaposlenih. Vendar zaposlovanje starejših in motivacija že zaposlenih starejših znotraj delovne organizacije zahteva od podjetij bolj strateški pristop. Ker mlajših zaposlenih ne bo, bodo organizacije morale razmisliti o potrebnih ukrepih za dvig zaposlenosti starejših delavcev ter omogočiti delovne pogoje, da bodo starejši zaposleni lahko delali dlje in si želeli podaljšati svojo delovno aktivnost.

Delodajalci bi se morali zavedati prednosti, ki jih prinese zaposlitev starejšega kandidata. Veliko jih je namreč zelo usmerjenih na ustvarjanje mladega in entuziastičnega tima, v katerih pa pogosto manjka zrelosti, umirjenosti in preudarnosti, ki bi jo lahko doprinesel starejši član v organizaciji. Prav tako imajo lahko starejše osebe več kontaktov v generaciji, ki je trenutno na vodilnih mestih, kar lahko podjetju prinese veliko prednost pri povezovanju z drugimi podjetji.

 

 

VIR: S. Štrempfelj, Upravljanje s starejšimi zaposlenimi v Mestni knjižnici Ljubljana, članek, file:///C:/Users/Metka/Downloads/7993-Besedilo%20prispevka-21990-1-10-20200503%20(1).pdf (21. 4. 2022)

 

V organizacijah bo potrebno upravljanje starosti

Organizacije bodo morale pri upravljanje s človeškimi viri v prihodnje uvesti dodatne specifične aktivnosti, katerih namen je aktivno staranje zaposlenih. Organizacije bodo morale posebno pozornost nameniti starejšim zaposlenim in v aktivnosti HRM vključiti novo vejo managementa, to je upravljanje starosti, ki vključuje:

- starostno (ne) diskriminacijo,

- oblikovanje delovnih mest po meri zaposlenih (ergonomija),

- organiziranje prilagodljivega delovnega časa,

- skrb za zdravje in varnost zaposlenih, zdravstvena preventiva,

- prenos znanja s starejših na mlajše zaposlene,

- upravljanje ponovne vključitve v delovni proces po daljši bolniški odsotnosti (rehabilitacijski programi, prerazporeditev na drugo delovno mesto),

- zaključevanje kariere.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako pripravimo dober setveni načrt?

Zakaj je pomemben setveni načrt? Kako ga pripravimo? Na...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

Metka Klevišar: IGNORIRAL JE SVOJEGA RAKA

Svojega raka je popolnoma ignoriral in živel, kot da ga...

Halo, kličejo goljufi! Kako vam z računa ukradejo denar?

Spletni goljufi od nas vedno želijo dobiti denar. A svo...

Akcija: 40 dni brez alkohola

Z nacionalnim inštitutom za javno zdravje se priključuj...

Metka Klevišar: Včasih od starih ljudi pričakujejo preveč

Največkrat so svojci, otroci, tisti, ki bi želeli, da n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.