PRAKTIČNO: 7 pametnih naprav in aplikacij za starejše

Zbrali smo sedem inovativnih visokotehnoloških izdelkov, s katerimi si lahko občutno poenostavite opravila, približate stik s svojci, izboljšate varnost in si zelo olajšate vsakdan.
Pametne ure vam lajšajo skrb za zdravje in nudijo pregled nad stanjem telesa, tudi med rekreacijo. (Foto: Freepik.com)
Pametne ure vam lajšajo skrb za zdravje in nudijo pregled nad stanjem telesa, tudi med rekreacijo. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Nove tehnologije ponujajo inovativne in praktične rešitve za boljšo kakovost življenja. Nekatere so prilagojene predvsem starejšim in njihovim specifičnim potrebam.

Zato ne preseneča, da se nad visokotehnološkimi izdelki vse bolj navdušujejo tudi starejši, ki si želijo olajšati vsakdan.

Zbrali smo sedem inovativnih izdelkov, s katerimi si lahko občutno poenostavite opravila, olajšate stik s svojci, izboljšate varnost ali pa se z njimi zgolj zabavate.

 

1) Digitalni dozirnik tablet za natančno odmerjanje zdravil

Hero Digital Dispenser je pripomoček, ki vam bo pomagal pri zares natančnem jemanju zdravil. Omogoča doziranje do deset različnih tablet, vseh oblik in velikosti, mogoče pa ga je prilagoditi kateremu koli razporedu zdravil.

Hero lahko shrani do 90-dnevno zalogo zdravil, ki je odvisna od velikosti tablet. Napravo povežete z aplikacijo za pametne telefone Hero, prek katere tudi prejemate obvestila, da je čas za nov odmerek, spremlja pa tudi porabo tablet.

 

2) Tablični računalnik GrandPad, primeren za vsakogar

GrandPad tablica je zelo enostavna za uporabo, saj je namenjena tistim manj tehnološko podkovanim starejšim. Omogoča poslušanje glasbe, igranje iger in varno brskanje po internetu na zares zelo poenostavljen način.

Zaradi velikih gumbov, povečanih črk in intuitivnega sistema boste brez težav opravili videoklepet ali svojcem ter prijateljem poslali sporočila ter fotografije.

Tablični računalnik GrandPad ima tudi svoje zasebno družinsko omrežje, ki drugim pooblaščenim članom omogoča dodajanje fotografij, posodobitev nastavitev in drugo.

Ta tablica je odlično darilo za tiste, ki se ne spoznajo na tehnologijo, a želijo ostati povezani z oddaljenimi prijatelji ali svojci.

 

3) Brezžične nalepke Tile Sticker za iskanje izgubljenih predmetov

Tile Sticker so male samolepilne vodoodporne nalepke, ki preprečujejo izgubo vsakodnevnih stvari oziroma vam jih pomagajo najti.

So dovolj majhne, da jih lahko namestite na daljinec, denarnico, ključe in druge gospodinjske predmete, ki jih pogosto založite in iščete ali pa lahko izgubite.

Ko boste predmet, na katerega ste namestili nalepko, iskali, samo uporabite aplikacijo Tile Sticker v telefonu in izvedeli boste, kje se predmet nahaja.

Življenjska doba nalepke je tri leta, njen Bluetooth doseg pa znaša tudi dobrih 120 metrov.

 

4) Slušalke Apple Airpods za jačanje zvoka

Slušalke Apple Airpods so odlične za tiste, ki imajo težave s sluhom, vendar ne nosijo slušnih aparatov. Odlične so zaradi brezžične zmogljivosti in manj znane funkcije za jačanje zvoka, ki lahko služi kot nizkokakovostni slušni aparat.

Funkcija Live Listen vam pričara supersluh, saj vam omogoča, da svojo iPhone napravo postavite blizu osebe ali zvočnika, ki ga ne slišite dobro. Ko nato omogočite omenjeno funkcijo poslušanja v živo (ki je prikazana kot ikona ušesa), lahko povečate glasnost na mikrofonu vašega iPhona, prek slušalk AirPods pa tako stvari boljše slišite.

Slušalke sicer niso nadomestek za kakovostne slušne naprave, so pa lahko stroškovno učinkovita pomoč.

 

5) Pametni zvočnik Amazon Echo Dot, ki varuje vas in vaš dom

Amazon Echo Dot je pameten kompaktni zvočnik s številnimi funkcijami in sposobnostmi, primernimi za starejše. Aktivirate ga z glasom prek Alexe - digitalnega glasovnega pomočnika, in je dovolj majhen, da ga lahko nosite s seboj.

Omogoča klepetanje prek spleta, poslušanje glasbe, prejemanje novic, na katere se naročite, igranj iger, ustvarjanje seznamov živil, spremljanje vremenske napovedi, nastavitve raznih alarmov (na primer za jemanje zdravil) ...

Amazon Echo Dot lahko tudi povežete z drugimi napravami, na primer telefonom vaših svojcev.

Vgrajen zvočnik s 7-daljinskimi mikrofoni za prostoročno upravljanje vas sliši po precej velikem stanovanju tudi v hrupnem okolju ali med predvajanjem glasbe. Če se torej zgodi, da nesrečno padete in Alexi ukažete, naj pokliče domače ali na pomoč, bo to tudi storila. Odvisno seveda od nastavitev, ki jih morate organizirati sami.

Ta pametni zvočnik omogoča tudi dodatne varnostne funkcije. Naprava na primer pošilja opozorila o ogljikovem monoksidu, alarmih za dim in zlomljenem steklu, tako da omogoča tudi večje varovanje doma. 

 

6) Pametne ure za lažji nadzor nad telesnim stanjem

Na trgu obstaja širok nabor pametnih ur, ki vam poleg tega, da vam kažejo čas, tudi lajšajo skrb za zdravje in nudijo pregled nad stanjem telesa.

Merijo vam srčni utrip, štejejo korake, prek njih enostavno dostopate do aplikacij in poslušate glasbo, nastavite razne alarme, spremljajte vremenske razmere in celo plačujete račune.

Pametna ura Apple Watch ima celo zmogljivost odkrivanja padcev. Ko zazna močan padec, medtem ko nosite uro, se oglasi alarm in prikaže opozorilo. Če pri tem zazna, da se vsaj kakšno minuto ne premikate, bo samodejno poklicala stik, ki ste ga nastavili za klice v sili, v primeru, da klic ni uspešen, pa bo poslala sporočilo z lokacijo in informacijo o zaznanem padcu.

 

7) GPS naprava SmartSole za sledenje lokaciji uporabnika

SmartSole izgleda kot vložek za čevlje, v katerega je skrita GPS naprava za sledenje in zaenkrat deluje le v ZDA. Zasnovana je bila posebej za pomoč obolelim z demenco in Alzheimerjevo boleznijo, saj ti običajno pogosto zatavajo, s tem pa povzročijo velike skrbi skrbnikom in družini.

Ergonomski vložek uporablja GPS in mobilno povezljivost za pošiljanje posodobitev posameznikove lokacije v poseben sistem negovalcev, ki se imenuje GTX Corp Monitoring System. Z zanašanjem na najsodobnejšo tehnologijo, kot so sledilci GPS, lahko znatno zmanjšamo tveganja, da bi se oskrbovanci izgubili.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

V pomlad z Društvom Šola zdravja: Brezplačna vadba Dihamo z naravo

V Društvu Šola zdravja zopet pripravljajo vodeno brezpl...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...

Nikoli (pre)stari za šport

Bi radi več migali, pa ne veste, za katero vadbo se odl...

Celulit: Nikoli ni prepozno, da se ga znebite!

Preverite, kateri so naravni sovražniki celulita, ki ji...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.