Domači pripravki proti nadležnemu prhljaju (nasveti ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je s svojo Facebook skupnostjo delila izjemne nasvete in ideje za domače pripravke, kako odpraviti nadležen prhljaj.
Prhljaj lahko odpravite z domačini pripravki. (Foto: Freepik.com)
Prhljaj lahko odpravite z domačini pripravki. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ena izmed nadlog, s katero se pogosto soočajo tako moški kot ženske, mladi in stari, je prhljaj.

Beli drobci kože, ki so še posebej vidni na črnih oblačilih, nas pogosto spravljajo v zadrego in slabo voljo, saj ne vemo, kako bi se jih znebili. Številne reklame nam ponujajo različne šampone, ki po njihovem zagotovo odpravijo prhljaj, uporabniki pa pogosto ugotavljajo, da temu vendar le ni tako. Velikokrat tudi zato, ker slabo preberemo, kaj piše na šamponu oziroma, ker ne vemo, kateri je za naše lase oziroma lasišče, kar je še pomembnejše, najprimernejši.

Ne smemo namreč pozabiti, da prhljaja ne povzročajo lasje, temveč je to kožna bolezen in nastaja na lasišču. Vzrokov je lahko več. Suho ali mastno lasišče, alergična reakcija, tudi stres, sončne opekline, neprimerna prehrana, ostanki agresivnejših izdelkov za nego las.

Če si lase pogosto peremo s suhim šamponom pa morda sploh nimamo pravega prhljaja, ampak je to le usedlina suhega šampona, ki si ga nismo odstranili. Raziskave so pokazale, da je eden glavnih razlogov za prhljaj seboroični dermatitis, srbeči in luskavi izpuščaj, ki lahko poleg lasišča prizadene tudi obraz in prsi. Pri hudi srbečici in razdraženi koži na lasišču, je potreben posvet z zdravnikom. V večini primerov pa se prhljaj pozdravi s pomočjo domačih pripomočkov ali pa katerim od kupljenih šamponov.

In ker prhljaj ni tegoba sodobnega časa, temveč so se s tem srečevali tudi v preteklosti, je tudi v zakladnici znanja ljudskih zeliščarjev, kar nekaj zanimivih receptov, kako premagati prhljaj.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Krompirjeve polpete

Jabolčni kis 
Lahko bi rekli, da je jabolčni kis eno najbolj priljubljenih in uporabljenih domačih zdravil proti prhljaju. Kislina v kisu naj bi namreč pomagala vzpostaviti kemično ravnovesje na lasišču ter uničila vsako bakterijo, ki bi vzpodbujala nastanek lusk. Jabolčni kis zato lahko uporabimo na več načinov. Lahko vanj namočimo kosem vate in z njim premažemo lasišče. Ali pa s kisom prelijemo lase in ga nekaj minut vtiramo v lasišče. V tem primeru pustimo, da se na lasišču posuši. Če pa se nam zdi sam jabolčni kis premočen, ga zmešamo z enakim delom vode in s tem, po umivanju las s šamponom, izperite lase in lasišče.

Z rumenjakom nad prhljaj
Dva rumenjaka zmešamo s sokom ene limone in to nanesemo na lasišče. Pustimo, da deluje 20 minut, nato lasišče speremo s toplo vodo. Kuro je treba večkrat ponoviti.

Pelinovo vino
Dve žlici posušenega pelina zmešamo z litrom belega vina in vse skupaj kuhamo na nizki temperaturi 15 minut. Nato precedimo in shranimo v temno steklenico. S takšnim pelinovim vinom si vsak večer masiramo lasišče.

Domača mešanica proti prhljaju
Prhljaja pa se lahko lotimo tudi tako, da dobro zmešamo dve žlici oljčnega olja, z dvema žlicama jabolčnega kisa in dvema žlica vode. Ko se sestavine res dobro povežejo, si mešanico vtremo v lasišče. Pustimo, da deluje 20 minut, nato pa lase in lasišče operemo s toplo vodo.

Ingverjeva pomoč
Pri odstranjevanju prhljaja pa lahko poskusimo tudi z ingverjem. Dobro zmeljemo 7 cm dolg kos ingverja. V liter vode damo zmlet ingver in štiri čajne vrečke kamiličnega čaja. Vse skupaj zavremo in pustimo, da na rahlo vre od 10 do 15 minut. Nato zmes ohladimo in precedimo. Po tem, ko smo si s šamponom oprali lase, s to mešanico nekaj minut masiramo lasišče. Po tem lasišča in las več ne izpiramo. Če nismo porabili celotnega pripravka, ga lahko uporabimo tudi pri naslednjem umivanju las, le da ga moramo do takrat shraniti v hladilniku.

Masaža z gelom aloje
Če imamo doma alojo, si lahko pomagamo tudi z njo. Aloji odrežemo list ali dva, ju po dolgem prerežemo in iz listov postrgamo gel. Le tega nanesemo na lasišče in ga masiramo. To je najbolje narediti zvečer, pred spanjem. Na glavo damo ruto in pustimo gel na lasišču vso noč. Lahko pa alojo vtremo tudi v lase, kjer jo pustimo uro ali dve, nato pa gremo pod prho in z vodo spenimo lase z alojo. Nato lase in lasišče nekaj minut masiramo in vse skupaj izmijemo. Pri takšnem umivanju las šampona ne uporabljamo.

PREBERITE TUDI: Kako pripraviti domače vlečeno testo (Iz Jožičine kuhinje)?

Zeliščno olje
Če imamo suho in srbeče lasišče, po tem nam bosta zagotovo pomagala timijan in rožmarin v olju. V četrt skodelice oljčnega olja vmešamo eno žlico mletega ingverja in zmletega suhega rožmarina. Na nizki temperaturi vse skupaj grejemo nekaj minut. Ko se olje primerno shladi, ga vmasiramo v lasišče, kjer ga pustimo delovati od četrt do pol ure. Potem lase in lasišče umijemo z blagim šamponom in pazimo, da ga dobro izmijemo. Tudi ostanki šamponov namreč lahko povzročijo prhljaj.

Timijanova pomoč
Timijan ni samo odlična začimba in pomoč pri prehladnih obolenjih, temveč si z njim lahko pomagamo tudi pri nadležnem prhljaju. Timijan namreč deluje proti bakteriji, ki bi lahko povzročala prhljaj. Dve žlici suhega timijana prelijemo s skodelico mrzle vode, zavremo in odstavimo. Posodo pokrijemo in pustimo, da stoji 15 do 20 minut. Nato čaj precedimo in ohladimo in tekočino po tem, ko smo si oprali lase, vtremo v vlažno lasišče, ki ga po tem ne izpiramo več.

Rožmarin ni za svetlolasce
Tudi rožmarin je eno tistih zelišč, ki jih lahko uporabimo pri preprečevanju nastanka prhljaja, še posebej, če je ta posledica mastnih las. Rožmarin namreč preprečuje seborejo, preveliko izločanje loja. Je pa res, da rožmarin ni primeren za svetlolasce oziroma tiste, ki bi to radi postali. Lase namreč lahko potemni. Poparek proti prhljaju pa si pripravimo tako, da dve žlici suhega rožmarina dodamo skodelici prevrete vode. Vse skupaj pokrijemo in pustimo, da tako stoji 20 minut. Nato čaj precedimo in ohladimo. Rožmarinov čaj uporabimo po umivanju las, po zadnjem izpiranju las, in ga dobro vtremo v lasišče. Da povečamo učinek, tega z lasišča in las ne izpiramo več.

Tudi jogurt lahko pomaga
Sicer ni prav lepo videti, a glede na to, da se že vrsto let uporablja kot tradicionalna pomoč, ki hitro opravi z glivičnimi okužbami, ga lahko damo tudi na lase oziroma lasišče. Govorimo o navadnem jogurtu, ki ga za kakšne pol ure namažemo na lase in lasišče. Tam ga pustimo kakšnih 30 minut, nato pa ga spremo z vodo. Jogurt namreč vsebuje veliko bakterij, ki bodo uničile glivice, ki povzročajo prhljaj.

PREBERITE TUDI: Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Lovorovi listi
Lovor je še ena začimba, ki ni dobra samo za pripravo jedi, temveč nam lahko koristi tudi pri težavah z zdravjem. Tudi pri prhljaju. V liter zelo vroče vode, tik pred vretjem, damo pest zdrobljenih lovorovih listov. Posodo odmaknemo z ognja, jo pokrijemo in pustimo, da kakšnih dvajset minut stoji. Nato tekočino odcedimo, ohladimo in nanesemo na lase in vtremo v lasišče. Po kakšni uri delovanja pa lase in lasišče speremo s toplo vodo.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

V pomlad z Društvom Šola zdravja: Brezplačna vadba Dihamo z naravo

V Društvu Šola zdravja zopet pripravljajo vodeno brezpl...

Kako očistiti zobni kamen na naraven način?

Spoznajte tri naravna sredstva, ki bi lahko bila učinko...

Ana Petrič: "Starejši ne vedo, kakšne pravice jim pripadajo."

"Ne načrtujejo na zalogo. Prepozno začnejo prilagajati ...

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...

Katera Roomba se najbolje znajde ob kužku ali mački?

Čeprav so vsi robotski sesalniki Roomba dovolj zmogljiv...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.