Sladila, suho sadje, kaj zakisa telo?

Moja prehrana in recepti > Prehrana | piše: | 12.5.2015
Pozdrav. Iz prehrane sem črtala sladkor in belo moko. Zanima pa me, kako je z ostalimi sladili. Ali tudi med, javorjev sirup in podobno kaj redi in zakisa telo? Kako pa je s suhim sadjem? Ali redi, zakisa? Kaj pa oreščki? So vsi zdravi in kateri niso? Hvala za vaše pojasnilo.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Spoštovani!

Čestitam vam! Odločitev, da črtate belo moko in sladkor je ključna za doseganje zdravja ter osnova za uravnavanje zdrave teže. Bel kruh in sladkor imata glikemični indeks 65 in močno zakisata telo.

Vse, kar vsebuje škrob in sladkor se v krvi spremeni v krvni sladkor in povzroča izločanje inzulina, ki pa nas sili, da posegamo po sladkih prigrizkih in belem kruhu. Prehrana z upoštevanjem glikemičnega indeksa živil ne obremenjuje ledvic in ne zvišuje ravni holesterola v krvi. Ker je bogata z vitamini, minerali in vlakninami pomaga preprečevati številne bolezni. Splošno počutje se izboljša in sedaj boste imeli energijo tudi za stvari, ki so se vam prej zdele povsem nedosegljive! Ko uživamo hrano, ki ne vsebuje veliko škroba ali sladkorja, ostaja nivo sladkorja v krvi v območju glikemičnega nadzora, kar pomeni, da imamo čez cel dan dovolj energije, poleg tega pa celice dobijo ukaz: " Kuri vzkladiščene maščobe!"

Na žalost tudi naravna sladila vsebujejo sladkor. Med ima glikemični indeks celo višji od sladkorja, kar 73, javorjev sirup pa enak kot navadni bel sladkor – torej 65. Vsa sladila povzročajo v telesu enako reakcijo – dvigujejo vrednost sladkorja v krvi in povzročajo prekomerno izločanje hormona inzulina, ki povzroča naval lakote in povečuje željo po sladkem.

Naravna sladila kot so med, javorjev sirup, agavin sirup, melasa in stevia ne zakisajo telesa, ker vsebujejo tudi nekaj vitaminov in predvsem bazični mineral magnezij, ki pomaga pri razstrupljanju telesa. Vendar, če želite shujšati ali se znebiti kandide, bo bolje, da navadite svoje brbončice na okus brez sladil. Vaše brbončice potrebujejo samo 21 dni, da se navadijo na nesladkane jedi.

Suho sadje – tudi to vsebuje precej sladkorja. Po večini ima suho sadje glikemični indeks okoli 40. To pomeni, da je to koncentrat sladkorja, zato se suho sadje odsvetuje, ko želite telo razkisati, ko se želite znebiti kandide in ko želite shujšati.

Oreščki pa so boljša izbira.
Ne vsebujejo skoraj nič sladkorja, vsebujejo pa beljakovine, vitamine, minerale in dobra olja. Edino opozorilo pri oreščkih je, da jih je potrebno predhodno namočiti, da se izloči iz ovoja fitinska kislina, ki varuje semena pred kaljenjem. Fitinska kislina se lahko poveže s kalcijem, bakrom, magnezijem, železom in s cinkom ter blokira njihovo vsrkavanje, zato lahko pride v telesu do resnega pomanjkanja mineralov in izgube kostne mase. Z namakanjem nekaj ur v vodi nevtraliziramo velik del fitinske kisline. Z namakanjem oreškov samo posnemate naravo. Vodo v kateri so namočeni oreščki je potrebno zavreči.

Ko želimo postaviti ravnovesje v svojem telesu se moramo zavedati, da je samo del vzpostavitve ravnovesja zdrava hrana. Temelj pri ravnovesju pa je pozitivno razmišljanje in gibanje na svežem zraku, pa na tekočino ne smemo pozabiti, ker samo na ta način pomagamo strupom, da lahko zapustijo naše telo.

Minka Gantar, 
svetovalka za zdravo prehrano

Še več najdete tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.