To so najpogostejše napake pri skladiščenju jabolk

Se sprašujete, kako boste skladiščili jabolka, da bodo čim dlje sveža? Preberite nasvete.
Če boste jabolka pravilno shranjevali, bodo sveža dlje. (foto: freepik.com)
Če boste jabolka pravilno shranjevali, bodo sveža dlje. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Če se tudi vam dogaja, da jabolka, ki jih pripravljate za ozimnico, hitro gnijejo, morda počnete nekatere napake, s katerimi pospešujete gnitje in propadanje sadežev.

Najpogostejše napake, ki jih pri skladiščenju jabolk počnemo, so:

Mešanje več sort skupaj
Ko boste obirali jablane, nikar ne mešajte sort jabolk. Vsako drevo oberite posebej in shranjujte v ločenih zabojih. Nekatere vrste jabolk namreč v ozimnici zorijo hitreje, druge počasneje. Če jih boste mešali skupaj, pa lahko povzročite, da bodo vsa hitreje zorela in gnila.

Jabolka dobro preglejte
Čeprav je zelo zamudno, je pa tudi zelo pomembno, da vsako jabolko, ki ga nameravate shraniti v ozimnici, tudi dobro pregledate. V ozimnico sodijo le cela, trda, nepoškodovana jabolka.

Stran od krompirja in čebule
Če boste jabolka shranjevali zraven čebule ali krompirja, boste s tem pospešili zorenje in gnitje.

Shranjevanje v pretoplem prostoru
Če boste jabolka shranjevali v pretoplem, svetlem prostoru, boste s tem pospešili zorenje in posledično tudi gnitje. Najboljši prostor za shranjevanje je temna klet. A pazite tudi, da pozimi ne bo premrzlo. Če bodo jabolka zmrznila, ne bodo več uporabna.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Preprost trik, s katerim bo vaša lončnica spet oživela

Se vam je zgodilo, da vam je določena lončnica pričela ...

Ne zavrzite jabolčnih olupkov, koristno jih porabite

Spadate med tiste, ki jabolka olupijo, preden jih pojed...

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Kako se z vnukom pogovarjati o smrti?

Pri pogovorih o smrti ne obstajajo "pravilni" in "napač...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Tudi naši lasje se starajo: 7 pravil za mladostne lase po 40. letu

Staranje je neizogiben proces, ki prinaša mnogo nam nel...

Učinkovit nasvet, ki hitro odpravi podočnjake!

Če imate tudi vi težave s temnimi podočnjaki, če imate ...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.