Triki, ki očistijo še tako nemogočo umazanijo

V prispevku boste našli polno zares odličnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste očistili umazanijo iz predmetov, za katere ste najbrž mislili, da ne bodo nikoli več čisti. Preberite in preizkusite sami!
 	Tudi z naravnimi čistili je lahko stanovanje sijoče. (foto: Freepik.com)
Tudi z naravnimi čistili je lahko stanovanje sijoče. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za mnoge je čiščenje eno izmed najmanj priljubljenih opravil. Da pa bo postalo nekoliko bolj priljubljeno, vam lahko pomagajo ti triki, ki vas bodo zares navdušili. Z njimi boste veliko lažje očistili trdovratno umazanijo iz raznih predmetov, ki jih imamo v stanovanju in ki se radi umažejo. Dobra stran teh nasvetov pa je tudi ta, da ne boste potrebovali veliko časa, niti truda!

Mreža štedilnika
Ana od najbolj neprijetnih opravil je zagotovo čiščenje mreže na štedilniku. Ta se zelo hitro umaže in ta umazanija je zelo trdovratna, sploh, če je ne čistite redno. A obstaja rešitev. Zapečeno maščobo in drugo umazanijo lahko z rešetk očistite z amonijakom. Mrežo dajte v plastično vrečko, dodajte dve ali tri žlici amonijaka, dobro zaprite in pustite 12 ur. Nato mrežo le še sprete pod vodo in popolnoma čista bo!

Okna
Se tudi vi mučite z čiščenjem lesenih ali plastičnih delov okna? V zareze se čez zimo nabere polno umazanije in s težavo se jo odstrani. S tem nasvetom bo to postalo bolj preprosto!

Potrebujete sodo bikarbono in kis za vlaganje. V zareze pri oknu potresite nekaj sode bikarbone, nato pa čez razpršite mešanico kisa in vode. Počakajte nekaj minut, nato pa nežno podrgnite s staro ščetko za zobe in obrišite s papirnato brisačo. Rezultat vas bo navdušil.

Tapecirana sedežna
Tudi madeže iz sedežne boste z lahkoto odstranili, če boste uporabili sledeči trik: zmešajte eno žlico sode bikarbone, četrt skodelice kisa za vlaganje pol decilitra vroče vode in eno žličko praška za perilo. Nanesite mešanico takšnega čistila na madeže na sedežni in pustite, da deluje nekaj ur. Če so madeži zelo trdovratni, pustite čez noč. Nato pa šele, ko se čistilo posuši, zdrgnite s sesalnikom, da pobere posušeno čistilo. Madežev ne bo več!

Fuge med ploščicami
Plesen in umazanija med ploščicami je še posebej v kopalnici zelo trdovratna. Zmešajte v enakih količinah kis za vlaganje in sodo bikarbono. Nanesite takšno mešanico na fuge in pustite nekaj minut, nato zdrgnite z gobico za pomivanje posode in obrišite s suho krpo.

Kuhinjski umivalnik
Tudi kuhinjski umivalnik se čez čas preneha svetiti, na njem se pojavijo madeži kamna. Zmešajte dve žlici kalcinirane sode, dve žlici sode bikarbone in nanesite na celotno površino umivalnika. Po desetih minutah zmešajte 50 gramov kisa in 50 gramov belila in zlijte po nanosu sode. Počakajte pol ure, nato pa sperite z vodo. Umivalnik se bo spet svetil.

Pečica
Tudi čiščenje pečice pogosto odlašamo do trenutka, ko je zares že zelo potrebna dobrega nasveta za čiščenje. Hitro jo lahko očistite z amonijakom. Postavite posodo z amonijakom v pečico in pustite v hladni pečici čez noč. Naslednjega dne boste brez težav očistili stene pečice, rešetko in vrata. Vonj po amonijaku bo kmalu izzvenel, nikar pa ne pozabite odpreti okna in si nadeti rokavice med čiščenjem!

Mikrovalovna pečica
V večjo posodo nalijte vodo, dodajte nekaj žlic kisa in postavite v mikrovalovko. Vključite jo in počakajte, da se prične delati para. Nato izključite in pustite zaprto še 15 minut. Nato posodo odstranite in obrišite notranjost pečice z vlažno krpo.

Tepih
Tepihe po stanovanju boste hitro očistili s sodo bikarbono. Posujte jo nekaj po madežih, čez čas pa dodajte še mešanico ene žlice detergenta za posode, ene žlice kisa za vlaganje in štirih žlic vode. Dobro vtrite v madeže, pustite delovati vsaj nekaj ur, da se čistilo posuši, nato pa posesajte.

Srebrnina
Če imate srebrni jedilni pribor, srebrni nakit in ostalo, lahko spet dosežete lep lesk in čistočo s preprostim nasvetom. Večjo posodo napolnite s toplo vodo, dodajte približno deciliter skodelice soli in deciliter skodelice sode bikarbone. V takšni mešanici namočite srebrnino, pokrijte z aluminijasto folijo in pustite vsaj pol ure. Nato srebrnino dobro sperite in obrišite z mehko krpo.

Deske za rezanje
Deske, na katerih režemo meso, zelenjavo in ostala živila, s časoma postanejo polna bakterij. Zato jih je nujno potrebno vsake toliko časa temeljito očistiti. To lahko storite s soljo. Preprosto natrete desko s soljo in pustite nekaj minut. Nato pa sperete pod čim bolj vročo vodo. Postopek ponovite, če je to potrebno.

Avtomobilski sedeži
Nekoliko težje je očistiti madeže iz avtomobilskih sedežev. To lahko storite tako, da pripravite v posodo z razpršilom vodo ter detergent za pranje posode v razmerju ena proti ena. S takšnim čistilom razpršite po sedežih. Nato skrtačite z mehko krtačko in očistite s toplo vodo in krpo. Če madeži še vedno ostajajo, naredite mešanico sode bikarbone in vode. Nanesite na trdovratne madeže, pustite, da se posuši, nato pa posesajte.

Naravna čistila so veliko boljša izbira, saj ne vsebujejo strupenih kemikalij, pa še cenejša so. Poskusite s temi preprostimi nasveti in tako poskrbite za svoje zdravje in čistejše okolje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (29.4. - 5.5. 2024)?

Počutili se boste poklicane, da raziščete novo pot in s...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.