Zakaj ljudje umrejo kmalu po upokojitvi?

Moji odnosi > Družabna mreža | piše: M. T. | 27.11.2023
Čeprav ni zanesljivih dokazov, da bi upokojitev pomenila skorajšnjo smrt, mnogi še vedno trdijo, da se to dogaja in da veliko ljudi umre kmalu po upokojitvi. Vendar pa nekateri dejavniki kljub temu nakazujejo na zgodnejšo smrt, potem ko se človek upokoji.
Raziskava je pokazala, da imajo moški, ki se upokojijo pri 62 letih, 20 odstotkov večjo verjetnost smrti kot splošna populacija. (FOTO: Freepik.com)
Raziskava je pokazala, da imajo moški, ki se upokojijo pri 62 letih, 20 odstotkov večjo verjetnost smrti kot splošna populacija. (FOTO: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Dejstvo je, da je upokojitev izjemno velika sprememba v življenju delovnega človeka in marsikdo se ob tako veliki prelomnici ne znajde. Prilagodljivi posamezniki po upokojitvi najdejo veliko zadovoljstvo pri raziskovanju novih stvari v življenju, nekateri pa so v spremenjenih okoliščinah popolnoma izgubljeni, padejo v depresijo in če se temu pridruži še bolezen, je to pogosto razlog za prezgodnjo smrt.

Starosto ob upokojitvi, osnovne zdravstvene težave in spol, so nekateri od dejavnikov, ki nakazujejo zgodnejšo smrt po upokojitvi. Poglejmo raziskave o tem, ali in zakaj upokojenci umrejo kmalu po upokojitvi.

 

Upokojitev pred 62. letom pomeni večje tveganje za zgodnejšo smrt

Zgodnja upokojitev pred 62. letom je v nekaterih primerih povezana z večjim tveganjem smrtnosti. Študija zaposlenih v družbi Shell Oil je pokazala, da so tisti, ki so se upokojili pri 55 letih in dočakali 65 let, umrli 37 odstotkov prej kot tisti, ki so se upokojili pri 65 letih. In na splošno je pri ljudeh, ki se upokojijo pri 55 letih, 89 odstotkov večja verjetnost, da bodo umrli v desetih letih kot pri tistih, ki gredo v pokoj pri 65.

V raziskavah se je pokazal tudi trend, da imajo moški, ki se upokojijo pri 62 letih, 20 odstotkov večjo verjetnost smrti kot splošna populacija. Vendar zgodnja upokojitev žensk ne povzroči povečanja umrljivosti.

Če je bila predčasna upokojitev posledica zdravstvenih težav, predvsem bolezni dihal, krvnega obtoka, kostno-mišičnega sistema ali prebave, se umrljivost še poveča. Omejen dostop do zdravstvene oskrbe, tako pred upokojitvijo kot po njej, prav tako povečuje umrljivost. Ko je prisoten kateri koli od teh dejavnikov, ni presenetljivo, da te zdravstvene težave pomenijo smrt kmalu po upokojitvi. V večini primerov pa tudi nadaljevanje dela ne bi podaljšalo življenjske dobe te osebe.

 

Nižja kot sta dohodek in stopnja izobrazbe, višja je stopnja umrljivosti upokojencev

V eni od študij so preučevali skupine ljudi, ki so se upokojili pri 65 letih, in ugotovili, da imajo delavci z nižjim statusom večjo verjetnost, da bodo umrli v treh letih po upokojitvi. Delavci z višjim statusom so živeli dlje, v povprečju štiri do pet let po upokojitvi.

Ni presenetljivo, da je večji odstotek tistih, ki se upokojijo pri 65 letih, visokošolsko izobraženih, medtem ko se prej, pri 62 letih upokojujejo delavci z nižjo izobrazbeno stopnjo. Na splošno so študije pokazale, da nižja kot sta dohodek in stopnja izobrazbe, višja je stopnja umrljivosti upokojencev. To razliko lahko pripišemo dejavnostim v prostem času po upokojitvi in ​​dostopu do zdravstvene oskrbe.

 

Kasnejše upokojevanje  zmanjšuje verjetnost zgodnje smrti

Zdi se, da daljše delo zmanjšuje verjetnost zgodnje smrti. Zdravi delavci, ki so delali do svojega 66. leta, so imeli za 11 odstotkov manjše tveganje smrtnosti, kažejo raziskave. Celo delavci z določenimi zdravstvenimi težavami, ki so delali do svojega 66. leta, so še vedno imeli za devet odstotkov manjše tveganje umrljivosti.

Eden od razlogov za krajšo življenjsko dobo med upokojenci katere koli starosti je lahko nenadna sprememba življenjskega sloga, ki pride z upokojitvijo. Tisti, ki se močno poistovetijo s svojo službo oziroma delom, se težje prilagodijo na status upokojenca. Lahko se počutijo izgubljene, niso prepričani, kdo so ali za kaj bi morali porabiti svoj prosti čas. Ta občutek vodi v neaktivnost, povečano uživanje alkohola in depresijo oziroma vsespošne nezdrav način življenja, ki posledičo vodi v prezgodnjo smrt.

 

Spol igra pomembno vlogo pri pričakovani življenjski dobi upokojencev

Zdi se, da spol igra vlogo pri pričakovani življenjski dobi upokojencev. Moški in ženske imajo namreč različne odnos do upokojitve.

Moški upokojenci običajno pijejo več, gledajo več televizije in so na splošno bolj sedeči kot njihovi še vedno zaposleni kolegi. Prav tako imajo manj socialnih interakcij in več kadijo. Vse to močno vpliva na zdravje. Samski in ločeni moški pogosteje umrejo prej kot poročeni moški.

Po drugi strani pa ženske po navadi ostajajo bolj aktivne, se še naprej redno družijo in na splošno menijo, da je upokojitev čas, ko lahko uživajo. Delo, ki ga je imela ženska pred upokojitvijo, lahko bolj kot karkoli drugega vpliva na njeno tveganje umrljivosti. Ena študija je pokazala, da so imele upokojene ženske, ki niso opravljale fizičnega dela, povečano tveganje smrti zaradi bolezni srca, ne glede na to, ali so se predčasno upokojile ali ne.

 

Pričakovana življenjska doba kljub vsemu narašča

Brez skrbi: študije, ki smo jih navajali še ne pomenijo, da boste umrli kmalu po upokojitvi. Če se upokojite pri 65 letih, imate več kot 76 odstotkov možnosti, da boste živeli še deset let, slabih 40 odstotkov možnosti, da boste živeli še 20 let, in nekje 5 odstotkov možnosti, da boste živeli še 30 let.

Pričakovana življenjska doba moških v Sloveniji je po podatkih Statističnega urada za leto 2020 (zadnji podatek) 77,81 let. Ženske na splošno živijo dlje kot moški in imajo pričakovano življenjsko dobo 83,39 leta. Statistično torej vsi ne umrejo kmalu po upokojitvi.

 

Kljub temu pa ne gre zanemariti dejstva, da boste z zdravim in aktivnim načinom življenja lahko živeli dlje in bolje. Čeprav morda ne boste mogli izbrati starosti, pri kateri bi se radi upokojili, se lahko odločite, kaj boste počeli s časom, ki vam je na voljo po upokojitvi. Študije so pokazale, da je ohranjanje zdravega načina življenja in čustvenega počutja dobro za vas. Zato za svoje duševno in fizično zdravje po upokojitvi počnite naslednje:

- Jejte zdravo in prehransko bogato hrano.

- Ohranjajte zdravo telesno težo.

- Ostanite aktivni.

- Prenehajte s kajenjem.

- Alkohol pijte zmerno ali sploh ne.

- Zmanjšajte stres.

- Ohranite socialne stike.

- Poiščite aktivnosti, ki vas bodo zadovoljevale (potovanja, hobiji, prostovoljstvo).

 

VIR: Elderguru.com

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

Metka Klevišar: V NAŠIH ODNOSIH ENO SAMO TEKMOVANJE

Pred dnevi je nekdo izrekel to misel, da je v naših odn...

Metka Klevišar: IGNORIRAL JE SVOJEGA RAKA

Svojega raka je popolnoma ignoriral in živel, kot da ga...

Metka Klevišar: KAJ PA BODO REKLI LJUDJE?!

Za mnoge je to največja skrb, ne, kaj delajo, ampak kaj...

Halo, kličejo goljufi! Kako vam z računa ukradejo denar?

Spletni goljufi od nas vedno želijo dobiti denar. A svo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.