Laneno seme

Moja prehrana in recepti > Prehrana | piše: | 7.3.2016
Pozdrav! Zanima me, ali je laneno seme obvezno zmleti ali ga lahko dam celega zvečer v jogurt in ga zjutraj zaužijem. Hvala za odgovor.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zmleto seme je lažje prebavljivo. Tu je največja korist mletja. Tudi namakanje pomaga pri tem, oboje skupaj - sveže mletje in namakanje - pa bi bila verjetno najboljša kombinacija. Sveže mletje sem napisal namenoma - seme namreč po tem postopku izpostavi delikatne maščobe oksidaciji. To pomeni, da se seme hitreje "pokvari" - maščobe, ki so nekoč koristne, postanejo žarke in škodljive. Pozor torej pred kupljenimi, že mletimi semeni, ki stojijo na policah bog si ga vedi kako dolgo. Svetujem mletje sproti.

Nadalje, ko je govora o lanenem semenu, chia, konoplji, orehih in podobnih rastlinskih virih tako pomembnih in priljubljenih omega 3 maščob, mi firbec ne da miru in moram vprašati: zakaj nekdo poseže po njih? Da bi v prehrano dodal omega 3? Če pravi da, potem svarim, da je "rastlinska" oblika omega 3 (ALA), ki je prisotna v zgoraj navedenih virih, neprimerljivo slabše uporabnosti telesu od DHA in EPA, ki so na voljo v mastnih ribah, jajcih, organih, rdečem mesu in mlečnih izdelkih krav pašne reje. DHA je tista na naslov katere leti večina zdravstvenih koristi povezanih z maščobami omega 3, stopnja pretvorbe ALA v DHA pa je mizernih 0,5 %, potrjujejo študije.

Torej:
1. DHA je najpomemembnejša omega 3. Dobimo jo v divjem lososu, sardinah, jajčnem rumenjaku, rdečem mesu in mesu organov (jetra, možgani) živali pašne reje. Tudi v polnomastnih mlečnih izdelkih pašne reje se najde.
2. DHA je po vsej verjetnosti esencialna - se pravi nenadomestljiva in za zdravjenujno potrebna. Moramo jo zagotoviti s hrano. Telo je ne zmore proizvesti samo.
3. Pretvorba rastlinske ALA v živalski EPA in DHA je zanemarljivo majhna. 0,5 % za DHA in do 5 % za EPA.
4. Če uporabljate rastlinske vire maščob, kot je olje lana, konoplje, orehovo olje ali chia semena, v želji, da bi v prehrano dodali omega 3, je to investicijo morda bolj smiselno preusmeriti v nakup kvalitetnega ribjega olja ali olja jeter polenovke v obliki prehranskega dopolnila.

Mario Sambolec,
strokovnjak za zdravo prehrano in šport


Za še več informacij obiščite www.drfeelgood.si ali pišite na mario@feel-good.si

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.