Ali lahko ločimo organsko hrano od ostale?

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 12.12.2013
Kakšna je razlika med organsko in ostalo hrano? Zakaj kupujemo izdelke, ki imajo oznako bio in eko, četudi so ti dražji? Ali ima organska hrana drugačen okus ali ne? Preberite v prispevku.
Ima organska hrana drugačen okus ali ne? (foto: www.sxc.hu)
Ima organska hrana drugačen okus ali ne? (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Švedi so opravili raziskavo, v kateri so ugotovili, da je ljudi zelo lahko preslepiti s tem, da je hrana organska. V raziskavi so prostovoljci prejeli dve skodelici navadne kave. Postregli pa so jim s podatki, da je ena kava organska. Nato so jih vprašali, katera kava je bila boljšega okusa. Čeprav sta bili obe kavi popolnoma enaki, so prostovoljci menili, da je imela organska veliko boljši okus.

Študija je dokazala, da je za mnogo katerega kupca označevanje hrane z nalepkami ekološko in bio dovolj, da jo kupi in je dejansko prepričan, da je boljšega okusa, četudi temu ni tako.

Hrana, ki je označena z nalepko, da je organska, kupce bolj privablja. Zanjo odštejejo več denarja, kot za enako hrano, ki te nalepke nima, domov pa jo odnesejo v prepričanju, da so kupili bolj kvalitetno in okusnejšo.

Večina ljudi po organski hrani poseže zato, ker meni, da je ta bolj zdrava, vsebuje manj pesticidov in ostalih dodatkov in ima manj kalorij. Četudi je cenovno dražja, se odločajo za njen nakup zavoljo zdravja.

Žal pa je veliko tudi takšne hrane, ki nosi oznako, da je bolj zdrava, a temu ni tako. Strokovnjaki so v svoji študiji odkrili, da se včasih zelenjava, sadje, meso in jajca, ki nosijo oznako, da so bolj zdravi, bistveno ne razlikujejo od ostale hrane brez oznake.

Štiri od petih gospodinjstev v Veliki Britaniji raje poseže po hrani, ki ima oznako, da je organska, kljub temu, da zanjo odštejejo več denarja, v upanju, da se prehranjujejo bolj zdravo.

Če želite kvalitetno hrano, potem je morda še najbolje, da jo pridelate sami doma, ali pa kupite od lokalnih proizvajalcev.
Morda te zanima tudi:

Varno na kolesu nekoč in danes

Program Varno na kolesu, ki poteka na pobudo družbe But...

Metka Klevišar: "Nasilje v zdravstvu"

V zadnjem času slišimo o vedno več nasilja v svetu nasp...

RESNIČNA ZGODBA: bivši ženi mora izplačati 200.000 eur za opravljanje gospodinjskih del

Ivani Moral 48 – letni Španki bo bivši mož moral izplač...

S pravim robotskim sesalnikom ne poskrbite le za dom, ampak tudi za okolje

Robotski sesalniki hitro postajajo prva izbira za ljudi...

Temna soba? To je 5 sobnih rastlin, ki dobro uspevajo v temnejših prostorih

Nekatere sobne rastline so tako nezahtevne, da dobro us...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Tedenski numeroskop: Karmični datumi v post-mojstrskem tednu!

Le kaj bi lahko šlo narobe? Hm, le zakaj? Včasih potreb...

Spremeniš lahko samo samega sebe

Sedaj seveda vedno bolj spoznavam, da človek lahko spre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.