Ali res vemo, česa si želimo?

Moji odnosi > Psihologija | piše: Petra Cvek | 27.6.2020
Kako to, da je včasih tako težko vedeti, kaj si sploh želimo? Jasno nam je, česa nočemo, a na vprašanje, kaj pa bi radi, marsikdaj ne znamo dati jasnega odgovora, temveč kvečjemu le nek približek.
Ali vemo, česa si želimo? (foto: freepik.com)
Ali vemo, česa si želimo? (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vprašam prijateljico, ki ni zadovoljna v službi, kaj pa bi rada delala, in dobim odgovor: »Ne vem, nekaj, kar ni stresno.« Poslušam kliente na svetovanju, ki se ukvarjajo s težavami v partnerstvu, in jih vprašam, kaj si želijo zase. Rečejo: »Rada bi, da bi bilo tako, kot je bilo, ko sva se spoznala.« Precej splošni odgovori, mar ne?

Pred kratkim sem bila na seminarju dr. Bruca Liptona, ki je omenil eno od vaj, ki sem jo pred leti uporabila tudi sama, nato pa nanjo pozabila. Našla sem jo v knjigi Si ti pravi zame? avtorice Barbare De Angelis. Kot že sam naslov pove, je knjiga namenjena tistim, ki želijo spoznati sebe in preko tega poiskati odgovore na vprašanja, povezana z ljubezenskimi težavami, oz. kot je bilo v mojem primeru, najti odgovor na klasično vprašanje žrtve, zakaj se to dogaja ravno meni. Ob prebiranju knjige in izvajanju tam zapisanih vaj sem dobila ne le ta odgovor, temveč še mnogo več.

Vaja, ki jo omenjam v zgornjem odstavku, je skladno s temo knjige namenjena ozaveščanju, kaj si pravzaprav želimo na področju partnerstva. A uporabimo jo lahko tudi za druga področja. Dr. Bruce Lipton jo je na primer uporabil za iskanje svoje idealne hiše. Na seminarju je pojasnil, da sta z ženo več mesecev iskala primerno domovanje in ga nikakor nista našla. Na neki daljši poti sta se potem med vožnjo začela pogovarjati, ali sploh imata jasno predstavo, kakšno hišo želita. Ugotovila sta, da je v resnici nimata. Vožnjo sta izkoristila za razmislek in napisala pet strani dolg seznam želja, kaj vse naj bi hiša imela, kakšna naj bi bila njena okolica, v katerem okolišu naj bi bila itd.

Mesec dni pozneje sta takšno hišo imela. Le ena od želja s seznama je ostala neodkljukana, a odločila sta se, da v primerjavi z vsemi ostalimi ni bila tako pomembna, da bi zapravila priložnost za nakup svoje skoraj idealne hiše.

Sama sem imela podobno izkušnjo. Ob branju knjige sem se namreč prvič zamislila, kaj si pravzaprav od partnerskega odnosa sploh želim, katere so tistem kvalitete, ki so zame pomembne oz. kakšnega partnerja si res želim. Sestavljala sem seznam. Ni bil sicer pet strani dolg, a eno stran sem vendarle popisala. Vključila sem vse svoje želje in se ob tem nemalokrat spraševala, ali so sploh realne, a se nisem obremenjevala, temveč sem si dovolila izraziti to, kar si želim. Prav tako ni minil samo en mesec, ampak dve, morda celo tri leta, preden sem takšno osebo tudi spoznala. In kako zanimivo – imel je vse kvalitete z mojega seznama razen ene. Da je tako, sem ugotovila šele po nekaj mesecih poznanstva, ko sem med pospravljanjem našla ta seznam, na katerega sem do takrat pravzaprav že čisto pozabila. Tako kot dr. Lipton in njegova žena sem tudi jaz presodila, da ta ne igra tako zelo bistvene vloge, da bi bilo zaradi nje vredno spregledati vse ostale.

Dejstvo je, da če nam ni jasno, kaj si želimo, smo pripravljeni pristati na marsikaj. Saj vemo: »Če ne veš, kam greš, je vsaka pot prava.« Verjamem, da to neodločnost izražamo v svojem delovanju in s tem otežujemo, da bi nam Univerzum pred nos pripeljal prav tisto, kar si želimo. Pa tudi, da jasnost v svojih željah pravzaprav deluje kot neke vrste fokus. Kot znajo dobro povedati mame, takrat ko so bile noseče one, je bilo okrog njih polno nosečnic. Ne verjamem sicer, da jih je bilo kaj več kot običajno, le njihova pozornost je bila usmerjena drugam, zato jih niso opazile. Ali kot radi povedo moški, ko so se odločili na nakup novega avtomobila in so imeli izbrano tako znamko kot model avta, so ta vozila pogosteje opažali na cesti ali parkiriščih.
Ko smo jasni v svojih željah, smo s tem osredotočeni. Ko smo osredotočeni na točno določeno stvar, jo hitreje opazimo, s tem pa seveda tudi povečamo možnost, da ne izpustimo priložnosti, ko se nam ponuja. Zato je še kako pomembno, da vemo, kaj si sploh želimo in da smo pri tem jasni in specifični. Saj vemo: »Hudič se skriva v podrobnostih.« In kot pravi dr. Lipton: »Če jih ne določite sami, jih bo Univerzum določil namesto vas.« Ali bomo z njimi v celoti zadovoljni ali ne, pa je seveda že drugo vprašanje.

Še več o avtorici prispevka Petri Cvek in njenem delu pa boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

10 znakov, ki kažejo, da vas oseba izkorišča

Nihče ne želi biti v odnosu izkoriščen – izkoriščanje n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.