Babicam in medicinskim sestram podelili priznanja

Mednarodni dan babic je bil 5. maja, mednarodni dan medicinskih sester bo v nedeljo, 12. maja, zato smo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pripravili vrsto aktivnosti. Vloga medicinskih sester zaradi naraščajočih potreb prebivalstva (staranje populacije, naraščanje kroničnih bolnikov, potrebe po zdravstvenem vzgojenem delu), postaja vse bolj pomembna, hkrati pa so strokovna znanja medicinskih sester in babic vedno bolj specifična.
Podelitev priznanj. (foto: UKC Ljubljana)
Podelitev priznanj. (foto: UKC Ljubljana)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Vodstvo UKCL je na prireditvi najboljšim posameznikom in timom zdravstvene in babiške nege podelilo priznanja in zahvale. Kot je pojasnila Ernestina Kos Grabnar, glavna medicinska sestra UKCL, so priznanja izročili vsem najboljšim timom zdravstvene in babiške nege, ki so v letu 2013 pokazali vidne dosežke na tem področju.

Priznanja je prejelo šest posameznic in timov : Maruša Brvar, glavna medicinska sestra Internistične prve pomoči Interne klinike in celoten tim Internistične prve pomoči za izboljšanje obravnave pacientov v urgentni dejavnosti z uporabo »Manchester triažne lestvice«; Stanka Košir, vodja Urgentnega kirurškega bloka Kirurške klinike in timu Urgentnega kirurškega bloka za izboljšanje obravnave pacientov v urgentni dejavnosti z uporabo »Manchester triažne lestvice«; Vanja Vilar, vodja Svetovalne službe zdravstvene nege in skupina medicinskih sester, predavateljic za prepoznaven napredek na področju oskrbe ran; Alenka Slak, vodja Operacijskega bloka Kirurške klinike in tim operacijskih medicinskih sester za odlično, učinkovito organizacijo in nenehno izboljševanje kakovosti in varnosti na področju operacijske zdravstvene nege; Mojca Dolinšek, pomočnica glavne medicinske sestre za higiensko-epidemiološko področje in člani kolegija higienikov UKCL za prepoznaven napredek na področju bolnišnične higiene; Anita Prelec, vodja Porodnega bloka KO za perinatologijo Ginekološke klinike in vse babice na tem oddelku za prepoznaven napredek na področju babištva.

Izvajalci zdravstvene nege predstavljajo v bolnišnici polovico vseh zaposlenih, v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana to pomeni približno 47 odstotkov zaposlenih. Z vse večjimi specializiranimi znanji medicinske sestre in babice prevzemajo vse bolj zahtevne in specifične naloge. Za povsem nove in veliko bolj samostojne kompetence medicinskih sester in babic je potreben specialistični študij. V ospredje vstopa timska obravnava bolnika in ustvarjalno sodelovanje s sodelavci različnih strok. Delovno okolje mora spodbujati samostojno delo specializirane medicinske sestre in babice – na oddelku, v samostojnih posvetovalnicah in v ambulantah, v bolnikovem domačem okolju. To pa je seveda mogoče zgolj ob stalnem izobraževanju in stalnem preverjanju znanja.

Da se zavedata neprecenljive vloge delavcev v zdravstveni negi, ki skrbijo za vse bolj zahtevne paciente, sta na prireditvi v svojih uvodnih nagovorih poudarila tudi prof. dr. David Vodušek, dr. med., ki je predstavnike zdravstvene nege pozdravil v imenu odsotne strokovne direktorice ter generalni direktor UKCL, mag. Simon Vrhunec: »UKCL vam je za vaše neprecenljivo delo hvaležen. Zavedamo se problemov, ki nastajajo zaradi pomanjkanja kadra. Izpostaviti pa je potrebno pomen vlaganja v izobraževanje, čemur je UKCL izjemno naklonjen.«

Kljub slavnostnemu dogodku prisotni na prireditvi niso mogli zaobiti zaskrbljenosti nad stanjem v slovenskem zdravstvu in s tem v UKCL. »Kriza naj bo izziv, da iščemo nove rešitve, spremembe za uspešnejšo organizacijo dela, da ohranimo optimizem, saj nas pacienti potrebujejo bolj kot kdajkoli prej. V ospredje smo postavili bolnika, njegove potrebe in pričakovanja, ki pa jih lahko izpolnimo le vsi skupaj. Zato je prava pot vključevanje vseh, timsko delo, združevanje strok in znanosti. Za dobrobit naših bolnikov in tudi lastnega zadovoljstva bomo storili največ, če bomo vsi aktivni udeleženci procesov,« pa je zaključila Erna Kos Grabnar.
Morda te zanima tudi:

Dan prve pomoči: Bi znali vnuku rešiti življenje?

Oborožite se s potrebnim znanjem iz prve pomoči otroku,...

Oktobra se začnejo bogati programi na Tretji univerzi

V študijskem letu 2021/22 Slovenska univerza za tretje ...

ZA MOŠKE: Brezplačen vikend intenziv za žalujoče moške

V petek in soboto, 3. in 4. septembra 2021, se lahko v ...

Avgustovsko aktivno sproščanje v Murski Soboti

Avgusta v Hiši Sadeži družbe v Murski soboti različne b...

Tedenski numeroskop: Pripravljeni, pozor, "zrihtajmo"!

Preverite, katere so lekcije 31. tedna - od 2. do 8. av...

Brezplačni spletni dogodek: Nimam časa zase, kaj šele za gibanje

Tri ženske, mame, prijateljice in tudi sodelavke med 20...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.