Brezposelnost: Pot do zaposlitve

Moje finance > Denar | piše: Petra Logar | 2.5.2013
Po podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje se brezposelnost pri nas povečuje. Koliko je pri nas brezposelnih, starejših od 50 let ta hip? Kako v teh časih najti ali obdržati službo?
Brezposelnost med starejšimi narašča. (foto: www.123rf.com)
Brezposelnost med starejšimi narašča. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Še vedno pa je zaskrbljujoč podatek, koliko prebivalcev naše države je brezposelnih. In starejši, ko je iskalec zaposlitve, težje najde delo. Prednost imajo mlajši. Kako torej najti pravo pot? Kako si pomagati sam do zaposlitve?

Po odgovore smo odšli na Zavod RS za zaposlovanje. Za portal Moja leta je odgovarjala svetovalka Tanja Gerkšič.

Kakšen je odstotek brezposelnih, starejših od 50 let pri nas?
Konec marca 2013 je bilo pri Zavodu prijavljenih 40.491 brezposelnih oseb, starih 50 let in več, kar predstavlja 33,0 % vseh brezposelnih.

Ali se brezposelnost povečuje ali zmanjšuje?
Brezposelnost starejših od 50 let se je v letu 2011 zmanjševala, vendar se je konec leta zaradi vsebine in priprav na kasneje neuspelo pokojninsko reformo povečala. Enak je bil tudi trend v letu 2012. Število brezposelnih, starejših od 50 let, se je od januarja 2012 do novembra 2012 zmanjšalo od 39.564 na 37.105, v decembru pa, zaradi sprejetja pokojninske reforme, naraslo na 40.159. Januarja 2013 je bilo brezposelnih 41.230 oseb, starejših od 50 let, v naslednjih dveh mesecih se je število začelo postopoma zmanjševati.

Kakšno izobrazbo imajo po večini ljudje, ki iščejo zaposlitev?
Med prijavljenimi brezposelnimi v starosti 50 let in več jih je bilo konec marca 2013 največ brez izobrazbe (38,8 %), 31,2 % jih je imelo nižjo in srednjo poklicno izobrazbo, 21,3 % srednjo strokovno in splošno izobrazbo, 8,7 % pa jih je imelo končano višjo strokovno, visoko strokovno ali univerzitetno izobrazbo, magisterij ali doktorat.

Kako naj najde zaposlitev starejši človek? Kaj mu svetujete?
Iskalcem zaposlitve, starejšim od 50 let, svetujemo, naj pri iskanju zaposlitve poudarjajo svoje prednosti in podajajo take informacije, ki »nevtralizirajo« morebitne stereotipe delodajalcev. Poudarjajo naj pridobljene izkušnje in znanje. Popišejo naj svoje kompetence in jih utemeljijo s konkretnimi primeri iz prakse. Poudarijo naj dosedanje dosežke. Na primer: kakšno dodano vrednost je imelo podjetje zaradi njihovega prispevka. Z dosedanjimi delovnimi izkušnjami naj poudarijo tudi svoje vrednote pri delu, ki so za starejšo generacijo značilne, na primer predanost delu, lojalnost, vendar pa naj predstavijo tudi svojo fleksibilnost. To predstavijo tako, da opišejo svoj karierni razvoj in nova znanja, ki so jih ob tem pridobivali. Koristi jim tudi podatek o nenehnem izpopolnjevanju in izobraževanju, tudi v času brezposelnosti.

Osebe, stare nad 50 let, so si poleg bogatih delovnih izkušenj v času dela spletle tudi bogato socialno mrežo, ki jo naj zdaj uporabijo. Svetujemo tudi vključevanje v strokovna združenja in morebitne prispevke ali delo v njih. Ne nazadnje se lahko sklicujejo tudi na to, da je njihova prednost tudi to, da nimajo toliko družinskih obveznosti, kot mlajši iskalci dela. V svetovalnih razgovorih in na delavnicah svetujemo, da naj v prijavi na prosto del. mesto ne omenjajo svoje starosti in da naj si, če se le da, poskušajo zagotoviti osebni razgovor pri delodajalcu, kjer bodo vse omenjene argumente delodajalcu lahko sami povedali in se mu tudi ustrezno predstavili. Osebni kontakt je običajno prednost za starejše iskalce zaposlitve. Spodbujamo tudi vključevanje v katerega od programov aktivne politike zaposlovanja ki so namenjeni starejšim, saj včasih tudi to vpliva na končno odločitev delodajalca.

Kako lahko pomaga Zavod za zaposlovanje? Kaj pripada tistemu, ki je ostal brez zaposlitve?
Zavod pomaga starejšim brezposelnim s storitvami posredovanja v zaposlitev in vseživljenjske karierne orientacije, z denarnim nadomestilom, ki se zagotavlja na podlagi zavarovanja za primer brezposelnosti in predstavlja socialno varnost med brezposelnostjo, ter z ukrepi aktivne politike zaposlovanja, s katerimi pridobijo dodatna znanja in veščine za povečanje zaposljivosti in konkurenčnosti na trgu dela.

Brezposelni se lahko vključujejo v:
- programe usposabljanja in izobraževanja za opravljanje del, poklicev in poklicnih nalog, predvsem tistih, po katerih delodajalci povprašujejo;
- programe subvencioniranega zaposlovanja, ki delodajalcem omogočajo subvencijo za zaposlitev brezposelnih, ki težje najdejo zaposlitev. V tem času sta npr. odprta javna povabila za nevladne organizacije Priložnost zame ter Zaposli.me;
- javna dela
- javni razpis, ki omogoča neprofitnim organizacijam sofinanciranje stroškov za zaposlitev brezposelnih in izvedbo programa javnih del;
- samozaposlovanje.
 
Morda te zanima tudi:

Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Tokrat smo se z dr. Katjo Rebolj, doktorico biokemije, ...

Trpotec – neverjetna rastlina, ki celi rane, odpravlja kašelj in ureja prebavo

Rastlina, ki raste pred vašim pragom je izjemno zdravil...

Katera vrtna opravila nas čakajo v mesecu marcu?

Dragi vrtičkarji, so vas že začeli srbeti prsti in koma...

NuMeRoSKoP za teden pred nami: Obrnite na glavo!

Vse je odvisno od perspektive, zato jo obrnite na glavo...

Odzovite se! Program Svit rešuje življenja.

Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja pred...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost

Snemanje dokumentarnih filmov omogoča beleženje sedanjo...

Pozor! Bodite pozorni na spletne prevare starejših s hudimi posledicami

Srbrna nit, združenje za dostojno starost opozarja na h...

Numeroskop za marec: Marec prebuja kreativnost

Mesec marec je čas novega zagona, napredka, izvirnosti....

Poznate 9 ključnih novosti, ki jih prinaša Zakon o varstvu potrošnikov?

Dne 26.1.2023 je stopil v veljavo nov Zakon o varstvu p...

Prihaja 20. Festival Literature sveta – Fabula

Festival bo v petek, 3. marca, odprla Oksana Zabužko s ...

5 vaj za lajšanje hemoroidov

Hemoroidi so pogosta težava, s katero se spoprijema vel...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.