Recept Lene Gospodinje: Grahova juha z meto

To je juha, v katero se ljubitelji graha in mete zaljubijo na prvo žlico. Prvič sem jo jedla pred mnogimi leti v Angliji in od takrat je moja najljubša poletna juha. To je juha, ki pohladi tudi poleti – je nasitna, lahka in hkrati osvežilna.
FOTO: Nik Jarh
FOTO: Nik Jarh
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Njen okus je zares poseben - grah ji da malce sladkobe, poprova meta pa svežino, ki jo zaokroži še malce kisle smetane ali grškega jogurta. Dobra za vse prste polizat - topla ali hladna, poleti ali pozimi.

Potrebujemo:

2 do 3 žlice olja ali masla

1 čebulo

1 žlico domače ’mokre’ začinke

750 ml do 800 ml zelenjavne jušne osnove

300 g do 400 g oluščenega svežega ali zamrznjenega graha

1/2 žličke česna v prahu

6 do 8 vejic sveže poprove mete

sol in poper

malo kisle smetane

V kozici segrejmo olje ali stopimo maslo in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Pražimo kakšnih 5 minut in pazimo, da se nam čebula ne prižge, ampak samo postekleni. Dodamo žlico domače mokre začinke in pražimo minuto ali dve. Stresemo grah, ga malce podušimo, nato pa zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Juha naj le rahlo vre. Metine lističe osmukamo z vejic, jih natrgamo in dodamo v juho. Kozico pokrijemo in pustimo rahlo vreti od 15 do 20 minut. Posolimo in popopramo po okusu.

Poskusimo, če je grah dovolj mehak. Če ni, nadaljujemo s kuhanjem še nekaj minut. Juho prelijemo v blender ali jo zmeljemo s paličnim mešalnikom do gladkega. Spet jo prelijemo v kozico in jo po potrebi razredčimo - z vodo, zelenjavno jušno osnovo ali sladko smetano. Kislo smetano vmešamo tik preden juho ponudimo ali pa naj si jo vsak vmeša sam. Ena žlica kisle smetane na porcijo bo dovolj. Zraven ponudimo še domač kruh z drožmi za pomazat krožnike.

Dovolj je bo za štiri lačne.

Recept: Lena gospodinja

Fotografija: Nik Jarh

Več receptov Lene Gospodinje najdete tudi na njeni Facebook strani TUKAJ.

 

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi
Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.