Recept Lene Gospodinje: Grahova juha z meto

To je juha, v katero se ljubitelji graha in mete zaljubijo na prvo žlico. Prvič sem jo jedla pred mnogimi leti v Angliji in od takrat je moja najljubša poletna juha. To je juha, ki pohladi tudi poleti – je nasitna, lahka in hkrati osvežilna.
FOTO: Nik Jarh
FOTO: Nik Jarh
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Njen okus je zares poseben - grah ji da malce sladkobe, poprova meta pa svežino, ki jo zaokroži še malce kisle smetane ali grškega jogurta. Dobra za vse prste polizat - topla ali hladna, poleti ali pozimi.

Potrebujemo:

2 do 3 žlice olja ali masla

1 čebulo

1 žlico domače ’mokre’ začinke

750 ml do 800 ml zelenjavne jušne osnove

300 g do 400 g oluščenega svežega ali zamrznjenega graha

1/2 žličke česna v prahu

6 do 8 vejic sveže poprove mete

sol in poper

malo kisle smetane

V kozici segrejmo olje ali stopimo maslo in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Pražimo kakšnih 5 minut in pazimo, da se nam čebula ne prižge, ampak samo postekleni. Dodamo žlico domače mokre začinke in pražimo minuto ali dve. Stresemo grah, ga malce podušimo, nato pa zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Juha naj le rahlo vre. Metine lističe osmukamo z vejic, jih natrgamo in dodamo v juho. Kozico pokrijemo in pustimo rahlo vreti od 15 do 20 minut. Posolimo in popopramo po okusu.

Poskusimo, če je grah dovolj mehak. Če ni, nadaljujemo s kuhanjem še nekaj minut. Juho prelijemo v blender ali jo zmeljemo s paličnim mešalnikom do gladkega. Spet jo prelijemo v kozico in jo po potrebi razredčimo - z vodo, zelenjavno jušno osnovo ali sladko smetano. Kislo smetano vmešamo tik preden juho ponudimo ali pa naj si jo vsak vmeša sam. Ena žlica kisle smetane na porcijo bo dovolj. Zraven ponudimo še domač kruh z drožmi za pomazat krožnike.

Dovolj je bo za štiri lačne.

Recept: Lena gospodinja

Fotografija: Nik Jarh

Več receptov Lene Gospodinje najdete tudi na njeni Facebook strani TUKAJ.

 

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi
Morda te zanima tudi:

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.