Čisti organizem, odvaja vodo iz telesa, spodbuja presnovo ...

Praznični december, v katerem smo zaužili preveč hrane in pijače je za nami. Veliko novoletnih zaobljub se nanaša na povečano skrb za zdravje, pravilno prehranjevanje, redno vadbo, zato je januar pravšnji mesec, da začnemo zadane cilje že uresničevati.
Kopriva je izredno zdrava rastlina. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Kopriva je izredno zdrava rastlina. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Velika kopriva (Urtica dioica) je primerna rastlina, ki nam bo pomagala pri spodbujanju presnove, prečiščevanju organizma, odvajanju vode iz telesa, zniževanju količine sladkorja v krvi in blaženju revmatskih težav ter težav pri putiki.

Gre za trajnico, ki je zelo odporna in trdovratna rastlina. Ob nabiranju listov koprive občutimo pekočo in srbečo bolečino, saj žgalni laski ob rahlem dotiku izlijejo strupeno tekočino. Gre za dvodomno rastlino in jo delimo na moške in ženske rastline. Cveti poleti od julija do avgusta, v jeseni pa dozori seme.
Posebno dobro se počuti na tleh, ki vsebujejo veliko dušikovih spojin, zato bodite pazljivi pri nabiranju velike koprive. Priporočamo, da jo nabirate na rastišču gnojenem z organskimi gnojili, brez umetnih gnojil in pesticidov, pri nakupu v prodajalnah pa se osredotočite na ekološko pridelane koprive.

Pri koprivi nabiramo zelene dele rastline, najbolje z rokavicami, v jeseni pa izkopavamo koreniko.
Vse nabrano posušimo v senci ali v sušilniku.

Zeleni deli velike koprive imajo veliko klorofila, karotinoide, triterpene, sterole, rudninske soli, razne organske soli, sluzi, medtem ko korenine vsebujejo precej rastlinskih hormonov, čreslovin itd.

Sveže koprivove liste in steblo uporabimo pri izdelavi sokov ali jo uporabimo kot špinačo (ker ni kisla, je bolj primerna za revmatike kot špinača, ki telesu odvzema kalcij), posušene pa za čaj in izdelavo čajnih mešanic. Koristno je pripraviti alkoholni izvleček po recepturi Patra Ašiča skupaj z rmanom, regratom in trpotcem za čiščenje krvi. Lahko pa liste in korenine navadne koprive namočimo v alkoholu za 14 dni in nato pripravek razredčimo s prekuhano vodo ter si dvakrat na teden z njim masiramo lasišče, kar uporabljamo proti izpadanju las.

Navidez nekoristna rastlina, nezaželen plevel ima toliko koristnih učinkov in je premalo cenjena in uporabljana pri kuhi in čajnih mešanicah. V času svežih mladih kopriv si pripravimo koprivno juho po priloženem receptu, pozimi pa si pripravimo čajno mešanico z brezovimi listi, rmanom in meliso.

Koprivna juha
10 dag masla ali oljčnega olja, 50 dag mladih kopriv, 3 stroki česna, muškatni orešček, 1 dcl sladke smetane, sol, poper.

V slanem kropu na hitro prekuhamo koprive in jih sesekljamo. Na maslu popražimo sesekljan česen, dodamo koprive, zalijemo z vodo, začinimo z muškatnim oreščkom, posolimo, popopramo in skuhamo. Juho piriramo in na koncu zgostimo s smetano. Lahko zdekoriramo s prepraženimi bučnicami.

 
Še več boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živila, ki urejajo prebavo in čistijo črevesje

Če imate neurejeno prebavo, kljub zdravemu načinu prehr...

Z novembrom višje pokojnine

V četrtek, 30. 11. 2023, bodo upokojenke in upokojenci ...

Festival za tretje življenjsko obdobje tudi v letu 2024

Organizatorji dogodka F3ŽO napovedujejo že 23. F3ŽO - F...

Visoko predelana hrana povzroča enako odvisnost kot alkohol

Radi uživate sladkarije, slane prigrizke in podobno vis...

REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo...

Preprečevanje pnevmokoknih okužb pri osebah s sladkorno boleznijo

Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki traja od post...

Metka Klevišar: KAJ VSE NAJ BI POMAGALO K ZDRAVJU

Za mnoge je očitno laže nekaj kupiti in živeti z občutk...

VAJE ZA MOŽGANE: 8 enostavnih načinov za krepitev spomina in kognitivnih sposobnosti

Želite okrepiti spomin in izboljšati delovanje možganov...

"Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!"

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Mede...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.