Dela, ki ne spadajo pod osebno dopolnilno delo ...

Moje finance > Denar | piše: Uredništvo | 26.1.2015
Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno določa delo, ki sodi med osebno dopolnilno delo in ga kot takega lahko opravljate tudi v upokojitvi. Kaj pa dela, ki ne spadajo pod osebno dopolnilno delo?
Po novi zakonodaji nekatere dejavnosti ne spadajo več med ODD. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Po novi zakonodaji nekatere dejavnosti ne spadajo več med ODD. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na naš elektronski naslov smo prejeli vprašanje bralke, ki sprašuje takole:

Imam vprašanje v zvezi z dopolnilnim delom.
Imam zasebno muzejsko zbirko, ki je odprta za obiskovalce z vodenim ogledom in vstopnino. Zbirka je tehnični spomenik - vpisan v državni register.
Dejavnost sem do sedaj (10 let) opravljala kot Osebno dopolnilno delo - Lokalno vodenje. Letni prihodek znaša cca 1.200 eur letno. Ker v novi klasifikaciji Dopolnilnega dela ni več lokalnega vodenja, ne morem več opravljati dejavnosti. Prosim, da mi svetujete, kako naj po novi zakonodaji nadaljujem z dejavnostjo.

Kaj torej storiti, če delo, ki ga opravljate, po novem ne spada več med osebno dopolnilno delo?

Odgovor smo poiskali na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti:
Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) in Pravilnik o osebnem dopolnilnem delu (pravilnik) delita dela, ki se lahko opravljajo kot osebno dopolnilno delo (ODD), na dve osnovni skupini (odvisno od vrste dela in od tega, kdo ima obveznost nakupa vrednotnice), pravilnik pa v okviru teh dveh skupin natančno določa vrste del, ki se znotraj posamezne skupine lahko opravljajo kot ODD. V prvo skupino, v okviru katere ima obveznost nakupa vrednotnic naročnik storitve in se dela ne smejo opravljati za pravno osebo, tuj pravni subjekt ali samozaposleno osebo, sodijo tista dela, kadar posameznik sam opravlja dela pomoči v gospodinjstvu, njim podobna dela ali opravlja druga manjša dela, pod pogojem, da posebni predpisi ne določajo drugače. Ta dela so našteta v prilogi 1 pravilnika pod točko A. V drugo skupino, v okviru katere ima obveznost nakupa vrednotnic izvajalec storitve in se dela lahko opravljajo tudi za pravno osebo, tuj pravni subjekt ali samozaposleno osebo, pa sodijo dela, kadar posameznik sam izdeluje izdelke domače in umetnostne obrti v skladu z zakonom, ki ureja obrtno dejavnost, druge izdelke, ki se izdelujejo na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih, in jih prodaja ali kadar nabira in prodaja gozdne sadeže in zelišča. Ta dela so našteta v prilogi 1 pravilnika pod točko B.

V skladu z ZPDZC-1 bi torej občasno lokalno vodenje skupin in posameznikov ter prevozi na tradicionalen način lahko sodila le v prvo skupino v okvir "drugih manjših del". Glede na to, da je bil dogovor med socialnimi partnerji ob usklajevanju zakona, da se ta dela lahko opravljajo le za fizične osebe, občasno lokalno vodenje skupin in posameznikov ter prevozi na tradicionalen način pa so se v pretežnem delu opravljali za pravne osebe, ta vrsta dela na seznam del, ki se lahko opravljajo kot ODD, ni bila vključena.

Ob tem pojasnjujemo, da pravilnik določa prehodno obdobje za osebe, ki že imajo priglašeno osebno dopolnilno delo, in sicer je v 9. členu določeno, da osebe, ki so imele na dan uveljavitve pravilnika priglašeno osebno dopolnilno delo na podlagi Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno in Pravilnika o delih, ki se štejejo za osebno dopolnilno delo, ter o postopku priglasitve teh del in ki se morajo na podlagi ZPDZC-1 ponovno priglasiti za opravljanje osebnega dopolnilnega dela v šestih mesecih od dneva uveljavitve pravilnika, lahko v tem času opravljajo osebno dopolnilno delo pod pogoji in na način, ki so se uporabljali do 31. decembra 2014. Te osebe bodo torej lahko ODD opravljale še največ do 30. junija 2015 pod pogoji in na način, kot so ga opravljale do 31. decembra 2014.

To pomeni, da osebam, ki so imele priglašeno ODD na dan 31. decembra 2014, še največ šest mesecev med drugim ni potrebno pridobiti vrednotnic, lahko delajo za pravne osebe in opravljajo vrste del na podlagi seznama v prej veljavnem Pravilniku o delih, ki se štejejo za osebno dopolnilno delo, ter o postopku priglasitve teh del. Dokler ti posamezniki ne priglasijo ODD v skladu z ZPDZC-1 in pravilnikom, zanje velja limit prihodkov in roki za poročanje o doseženih prihodkih po prej veljavnih predpisih (letni prihodki iz naslova tega dela ne presegajo minimalne letne plače v Republiki Sloveniji iz preteklega leta; o doseženih prihodkih poročajo do 10. dne v mesecu po preteku vsakega trimesečja).

V tem trenutku torej zakonska dikcija uvrstitve tega dela pod točko B ne dopušča. Poudarjamo pa, da bomo pristojni organi v prihodnje, upoštevajoč izkušnje in potrebe v praksi, ponovno preučili seznam del, ki štejejo za osebno dopolnilno delo, in ga po potrebi dopolnili. Glede možnih oblik opravljanja konkretne dejavnosti v prihodnje, predlagamo, da se obrnete na ministrstvo, pristojno za področje kulturne dediščine, oz. na Javni zavod RS za varstvo kulturne dediščine.

 
Če imate tudi vi vprašanje o osebnem dopolnilnem delu, nam ga lahko napišete na elektronski naslov info@mojaleta.si in poskušali bomo najti odgovor!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.