Delovna mesta za vse generacije

Na 4. mednarodnem simpoziju o zdravem življenjskem slogu, je 18. in 19. aprila potekal v Ljubljani o tem, da je naše zdravje v veliki meri odvisno tudi od delovnih pogojev ter o novih pristopih k ohranjanju zdravega življenjskega sloga.
Zdrava delovna mesta za vse generacije. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Zdrava delovna mesta za vse generacije. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
»S skrbjo za varna in zdravju prijazna delovna mesta ter z zdravim življenjskim slogom prispevamo k temu, da se zaposleni dobro počutijo, so visoko delovno storilni in ostanejo zdravi tudi v starosti,« je bilo osnovno sporočilo dvodnevnega mednarodnega simpozija z naslovom Varna starost za vse generacije.

S skrbjo za zdrav življenjski slog in za varna ter zdrava delovna mesta za vse generacije odgovarjajo na izzive, ki jih prinašajo demografske spremembe. Daljša življenjska doba od nas zahteva, da ostanemo visoko delovno storilni in zdravi vse življenje. Organizacije se vse bolj zavedajo, da so ustrezno ravnanje s starejšimi pri delu in medgeneracijska solidarnost ter zdrav življenjski slog in zdravo staranje pomembni elementi poslovnega uspeha, ki jim pozornost namenjajo tudi na področjih zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu. Zato na 4. mednarodnem simpoziju o zdravem življenjskem slogu, ki letos poteka pod naslovom Zdrava delovna mesta za vse generacije, organizatorji združujejo znanja različnih področij: varnosti in zdravja pri delu, medicine dela, psihologije, športa in prehrane. Obenem se seznanjajo s praksami, ki jih prinašajo novi tehnološki pristopi, ki ta področja združujejo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s prvim dnem simpozija začenja tudi kampanjo »Zdravo delovno okolje 2016-2017: Zdrava delovna mesta za vse generacije«, ki poteka pod okriljem Evropske agencije za varnost in zdravje na delovnem mestu (EU-OSHA). Njen namen je spodbuditi prizadevanja za vzdržno delovno življenje in zdravo staranje tekom celotne poklicne kariere. Posebna pozornost v dvoletni kampanji bo namenjena mikro in majhnim podjetjem, soočanju s predsodki in stereotipi o starejših delavcih in staranju, ter sodelovanju med zaposlenimi različnih generacij.

Skozi predavanja se udeleženci seznanjajo s pomenom zdravstvene preventive skozi celotno poklicno življenje. Zdravje ljudi v poznejšem obdobju življenja je odvisno tudi od delovnih pogojev v mlajših letih. Preprečevati je potrebno zdravstvene težave in poklicne bolezni ter obenem stalno razvijati celostni pristop, ki vključuje prijazno in zdravo delovno okolje za vse generacije delavcev, skrb za zdravje in razvoj.

Promocija zdravja na delovnem mestu prinese mnoge koristi: izboljša zdravje in dobro počutje zaposlenih. Delo je koristno za fizično in mentalno zdravje in nikoli ni prepozno za uvajanje ukrepov, katerih cilj je izboljšanje varnosti in zdravja delavcev vseh starosti. Ključnega pomena je, da se pri ocenjevanju tveganj upošteva raznolikost delavcev. Delodajalec mora namreč delo prilagoditi posamezniku z ustreznim oblikovanjem delovnega mesta in delovnega okolja, delovnih prostorov, delovnih in tehnoloških postopkov, izbiro delovne in osebne varovalne opreme ter delovnih ter proizvodnih metod. Na ta način se izboljšuje produktivnost in stroškovna učinkovitost. Zdravi, produktivni in motivirani delavci organizaciji omogočajo, da ostane konkurenčna in inovativna. Poleg tega organizacija zadrži pomembne izkušnje in znanja, zmanjša se odsotnost z dela, zamenja se manj delavcev in poveča se dobro počutje na delovnem mestu.

V sklopu simpozija je bila posebna pozornost namenjena tudi sodobnim informacijskim orodjem, ki so namenjena organizatorjem in promotorjem zdravja, in ki omogočajo organiziranje zdravju naklonjenega načina življenja s pomočjo vgrajenih strokovnih, metodoloških in logističnih izkušenj. Z njimi posameznik ohranja zdrav življenjski slog, spremlja svoje zdravstveno stanje in v tem načinu življenja ostaja motiviran, tako v zasebnem kot delovnem okolju. Rešitev je v okviru programa 24alife in Razvojnega centra IKTS Žalec razvila priznana mednarodna ekipa strokovnjakov s področja medicine, psihologije, prehrane in športa.

4. mednarodni simpozij o zdravem življenjskem slogu skupaj organizirajo: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za zdravje, Razvojni center informacijsko-komunikacijskih tehnologij Savinja Žalec v sklopu projekta 24alife ter Zdravniška zbornica Slovenije, v sodelovanju z Evropsko fundacijo za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer ter Evropsko agencijo za varnost in zdravje pri delu, ki dogodek tudi sofinancira.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.