Dobra novica za ljubitelje testenin – lahko vam pomagajo shujšati!

Nedavna raziskava kanadskih strokovnjakov je pokazala, da uživanje testenin pripomore k izgubi teže. Samo tri porcije italijanske specialitete na teden so dovolj, da tehtnica v samo treh mesecih pokaže pol kilograma manj.
Testenine pripomorejo ki zdravi telesni teži. (foto: pexels.com)
Testenine pripomorejo ki zdravi telesni teži. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testenine, kot so špageti in makaroni, za razliko od drugih predelanih ogljikovih hidratov ne povzročajo poskok krvnega sladkorja, saj imajo nižji glikemični indeks.

Prejšnja raziskava je razkrila, da so živila z nizkim glikemičnim indeksom bolj zadovoljiva in nasitna, hkrati pa omejujejo vnos kalorij.

Avtor raziskave dr. John Sievenpiper je dejal, da lahko z dokazi podprejo ugotovitev, da uživanje testenin nima škodljivega učinka na telesno težo, kadar je to seveda del zdravega prehranjevalnega režima. Testenine ne prispevajo k povišanju telesne teže ali telesne maščobe, zato so lahko del diete z nizkim glikemičnim indeksom. Še vedno pa je neznanka, ali so lahko testenine vključene v ostale diete, ne da bi prispevale k porastu telesne teže.

Raziskovalci so analizirali 2448 ljudi iz 29 študij, ki preučujejo učinke uživanja testenin v primerjavi z ostalimi ogljikovimi hidrati. Udeleženci so pojedli približno 3,3 porcij testenin na teden, porcija pa je bila velika približno kot pol skodelice kuhanih testenin.

Prejšnje raziskave so predlagale uživanje sadja, zelenjave in polnozrnatih živil, saj naj bi takšno prehranjevanje za več kot 10 odstotkov zmanjšalo tveganje za nastanek depresije. DASH dieta naj bi do 11 odstotkov zmanjšala verjetnost za pojav motenj v duševnem razvoju. Tisti, ki uživajo veliko predelane hrane in sladkorja, pa imajo večje tveganje za pojav depresije.

Potrebne so nadaljnje raziskave, ki bi določile povezavo med načinom prehranjevanja in duševnim zdravjem, vendar lahko že preproste spremembe v življenjskem slogu prispevajo k boljšemu zdravju.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.