Dobro je vedeti: Tudi vi kupujete takšno sadje in zelenjavo?

Mnogo kupcev se ne zaveda, koliko je ostankov pesticidov na sadju in zelenjavi, ki jo vsakodnevno uživajo, tudi ko je že bila umita ali olupljena.
Priporočljivo je jesti ekološko pridelano hrano. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priporočljivo je jesti ekološko pridelano hrano. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Po opravljeni analizi ameriškega Ministrstva za kmetijstvo je bilo ugotovljeno, da je kar 70 odstotkov konvencionalno pridelanega sadja in zelenjave kontaminiranega z ostanki pesticidov.

Različne raziskave so pokazale, da lahko daljša izpostavljenost otrok organofosfatnim pesticidom povzroči trajne poškodbe možganov in živčnega sistema, prav tako pa slabo vpliva na plodnost žensk in moških.

Kako se lahko izognemo uživanju pesticidov?

Priporočljivo je jesti ekološko pridelano hrano, kupljeno hrano pa je potrebno vedno dobro umiti pod tekočo vodo ali jo namočiti v mešanico vode in sode bikarbone. Če si ne moremo privoščiti ekoloških pridelkov, je bolje kar le lahko skuhati, saj se tako stopnja pesticidov občutno zmanjša.

Objavljen pa je bil tudi seznam najbolj onesnaženega sadja in zelenjave, ki nam lahko pomaga pri nakupu:

Jagode, špinača, nektarine, jabolka, grozdje, breskve, češnje, hruške, paradižnik, zelena, krompir, sladka paprika. 

Čeprav se zazdi, da smo prikrajšani za ogromno sadja in zelenjave, pa je bil seveda objavljen tudi seznam najmanj onesnaženih pridelkov:

Avokado, sladka koruza, ananas, zelje, čebula, zamrznjen grah, papaja, šparglji, mango, medena melona, kivi, melona, cvetača, brokoli.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Divji kostanj – naravni zaveznik pri težavah z venami (+recepti za zdravilne pripravke)

Divji kostanj se ponaša z močnimi protivnetnimi in astr...

Najbolj uporabne aplikacije, ki vam olajšajo vsakdan in vas povežejo z bližnjimi

Pametni telefoni so postali del vsakdanjega življenja. ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Strokovnjakinja za prehrano razkrila, kako najlažje shujšamo

V prispevku boste našli nasvete strokovnjakinje, ki vam...

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Segrejte lovor in oljčno olje - tako zdravilno je!

Lovor je dobro poznan kot zdravilna in zelo aromatična ...

Tibetanski recept mladosti

Preprosto ga lahko naredite sami in si zagotovite zdrav...

Iz Jožičine kuhinje: Zdravilni napitki iz kopriv

Tokrat je Jožica Ostrožnik Iz Jožičine kuhinje pripravi...

Le nekaj minut in boleča hrbtenica bo preteklost!

Če imate tudi vi težave z bolečinami v križu, hrbtenici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.