Domača začimba, brez katere ne boste več kuhali

Naredite jo sami, sestavljena je iz treh sestavin in nad njo boste tako navdušeni, da si kuhanja brez ne boste več znali predstavljati. Domača začimba izboljša vsako jed!
Začimba iz soli, česna in peteršilja je nepogrešljiva pri kuhanju. (foto: osebni arhiv)
Začimba iz soli, česna in peteršilja je nepogrešljiva pri kuhanju. (foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za preprosto začimbo, s katero boste izboljšali mnogo jedi, nam je zaupala naša bralka Majda, ki nam je pisala na naš elektronski naslov. Takole je zapisala:

»To začimbo pripravljam že nekaj let in odkar sem jo pripravila prvič, sem nad njo zares navdušena. Lahko jo uporabim skoraj pri vsaki jedi. In odkar kuham z njo, so naši obroki bolj okusni. Poskusite, prepričala bo tudi vas!«

Za pripravo domače začimbe boste potrebovali kilogram piranske morske drobno mlete soli, kilogram svežega peteršilja in kilogram in pol česna.

Najprej očistite peteršilj, nato olupite še ves česen. Oboje dobro zmešajte v mešalniku, naj bo res čim bolj drobno sesekljano. Nato zmes dajte v velik lonec, nasujte še sol in dobro premešajte. Pokrijte in pustite čez noč.

Naslednjega dne spet dobro premešajte, nato pa začimbo nadevajte v manjše steklene kozarčke. Dobro zaprite.

»Iz te količine boste dobili približno pet manjših kozarčkov začimbe, kar je povsem dovolj za leto dni, pa lahko eno brez skrbi podarite tudi sosedi,« je zapisala naša bralka.

Za kaj vse lahko uporabite domačo začimbo iz česna in peteršilja?
»Začimba je odlična za vse vrste juh, od zelenjavnih, gobovih, goveje juhe, tudi za bograč, golaž, razne mineštre. Kadar pražim čebulo, jo dodam pol žličke ob koncu praženja, počakam, da česen zadiši, nato pa dolijem vodo ali dodam ostale sestavine,« svetuje bralka.

Odlična je tudi v vseh rižotah, še posebej zelenjavni in morski. Pa na pici, v raznih omakah. Nepogrešljiva je tudi kot marinada za svinjske zrezke ali celega piščanca. »Dan prej namažite zrezke, kos pečenke, piščanca z začimbo, dolijte olje in marinirajte 24 ur. Ni boljše pečenke!«
Bralka Majda pa še opozarja, da morate paziti, da se česen in peteršilj pri pripravi obroka ne zapečeta preveč. »Če boste začimbo prismodili, bo dala grenak priokus.«

Bralka nam je poslala tudi fotografije svojega izdelka.

Imate tudi vi kak super domač recept, ki bi ga radi delili z nami in z ostalimi bralci? Pošljite nam ga na urednistvo@mojaleta.si in objavili ga bomo!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Kako shraniti posamezno sadje in zelenjavo, da bodo zdržali čim dlje?

Sadje in zelenjava najlepše dišita takrat, ko ju prines...

Nasvet: Povrnite kozarcem spet visoki sijaj!

Imate tudi vi težave s kozarci, ko jih operete v pomiva...

Očistite pljuča na naravni način

Spomladi je čas za čiščenje organizma. Ali ste vedeli, ...

3 magične začimbe zoper tesnobo in anksioznost

Duševne motnje pogosto zdravijo z zdravili, ki imajo ko...

Kaj pomeni rdečica na obrazu, ki nastane zaradi alkohola?

Se tudi vam kdaj zgodi, da popijete kozarček ali dva al...

Gospodinjska opravila: 10 pravil, ki zelo olajšajo delo!

Skoraj vsa hišna opravila, ki so povezana s čiščenjem i...

Tudi vi »pokate« prste? Pa veste, kaj s tem povzročate?

Imate tudi vi navado vsake toliko popokati s členki na ...

IDEJE: Jesenske igre z vnuki

Preverite odlične ideje za jesenske igre z vnuki, ki bo...

Naredite sami: Naravno čistilo proti plesni

V prispevku najdete zelo učinkovit nasvet, kako priprav...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.