Domovi za starejše napovedujejo tožbo

Izredna skupščina Skupnosti socialnih zavodov Slovenije je danes sprejela sklep, da bodo domovi za starejše in posebni socialnovarstveni zavodi v novembru vložili tožbe proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije zaradi prenizkih cen zdravstvenih storitev, ki jih zagotavljajo svojim stanovalcem.
Domovi za ostarele bodo po novem še dražji. (foto: pexels.com)
Domovi za ostarele bodo po novem še dražji. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Plačila ZZZS-ja za izvajanje zdravstvenih storitev namreč ne pokrijejo več niti plač zdravstvenega kadra v domovih. Domovi bodo tožili ZZZS zaradi nespoštovanja Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter splošnega dogovora za pogodbeno leto 2017.

»Stanje na področju plačil za opravljene zdravstvene storitve je kritično. Vlado in pristojno Ministrstvo za zdravje že celo leto opozarjamo na prenizke cene, ki ne pokrijejo več niti stroškov dela, kaj šele materiala in drugih stroškov, a doslej brez uspeha. Da pa bi bila mera res polna, je vlada julija sklenila še dogovor o odpravi plačnih anomalij, s katerim je občutno povečala stroške dela – ne da bi zagotovila za to potrebna sredstva,« je povedal Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. »Zaposleni v domovih si zagotovo zaslužijo višje plače, saj so obremenjeni in bi jih potrebovali več zaradi vse večjih potreb starostnikov, a je hkrati za to državo izredno žalostno, da bomo očitno prisiljeni denar zanje izterjati po sodni poti.«

Domovi za starejše in posebni socialnovarstveni zavodi bodo tožili ZZZS zaradi neupoštevanja 66. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki določa, da se v izračunih cen zdravstvenih storitev samodejno upoštevajo spremembe, ki jih Vlada Republike Slovenije in reprezentativni sindikati javnega sektorja sprejmejo kot Aneks h kolektivni pogodbi. Prav tako splošni dogovor, ki ga sprejme vlada in s katerim so določene cene zdravstvenih storitev, v 4. odstavku 9. člena določa, da se cene samodejno popravijo v primeru sprememb kolektivnih pogodb, ki vplivajo na stroške dela.

Vlada je v Splošnem dogovoru za leto 2017 cene zdravstvenih storitev linearno znižala na raven 91,74 odstotka cene pred 1. 4. 2009 in to kljub povečanim stroškom, predvsem povečanim stroškom dela. Konec julija se je nato s sindikati dogovorila o odpravi anomalij do 26. plačnega razreda, s čimer so se stroški dela zdravstvenega kadra v domovih povečali za 6 do 9 odstotkov. Prav tako se že pogovarja tudi o odpravi plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom.
ZZZS kljub opozorilom Skupnosti, naj zaradi dviga stroškov dela v skladu z omenjenim zakonom in splošnim dogovorom ustrezno prilagodi cene zdravstvenih storitev, tega ni storil, niti se ni odzval na poziv Skupnosti.

Vlada stroške odprave plačnih anomalij prevalila na starejše, njihove svojce in izvajalce
Zaradi dviga plač je morala večina domov dvigniti cene oskrbe, ki jih iz lastnih žepov plačujejo starejši in njihovi svojci, v povprečju za 2 do 3 odstotke. Ker pa ZZZS, ki plačuje zdravstvene storitve, ni ustrezno povečal cen, izvajalcem kljub varčevanju tudi na tako kritičnih področjih, kot sta redno vzdrževanje opreme in stavb, grozijo rdeče številke.

Po projekcijah Skupnosti bodo odhodki, nastali z izvajanjem zdravstvene nege v slovenskih domovih za starejše, v letu 2017 dosegli 122,6 milijona evrov, plačilo ZZZS-ja pa bo znašalo le 104,08 milijona evrov.

Samo za plače v splošnemu dogovoru predpisanega kadra bodo domovi za starejše in posebni socialnovarstveni zavodi v letu 2017 predvidoma plačali 107 milijonov evrov. Za plače, ki jih izvajalci morajo izplačati skladno z zakonodajo, bo tako zmanjkalo skoraj 3 milijone evrov, morebitna povečanja na delovnih mestih nad 26. plačnim razredom, o katerih se dogovarja vlada, pa pri tem izračunu sploh še niso upoštevana.

V letu 2018 bo problem še resnejši, saj bo domovom samo za plače zmanjkalo že 8 milijonov evrov (prav tako še ni upoštevan morebiten dvig plač nad 26. plačnim razredom).

Morda te zanima tudi:

Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Tokrat smo se z dr. Katjo Rebolj, doktorico biokemije, ...

Trpotec – neverjetna rastlina, ki celi rane, odpravlja kašelj in ureja prebavo

Rastlina, ki raste pred vašim pragom je izjemno zdravil...

Katera vrtna opravila nas čakajo v mesecu marcu?

Dragi vrtičkarji, so vas že začeli srbeti prsti in koma...

NuMeRoSKoP za teden pred nami: Obrnite na glavo!

Vse je odvisno od perspektive, zato jo obrnite na glavo...

Odzovite se! Program Svit rešuje življenja.

Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja pred...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost

Snemanje dokumentarnih filmov omogoča beleženje sedanjo...

Pozor! Bodite pozorni na spletne prevare starejših s hudimi posledicami

Srbrna nit, združenje za dostojno starost opozarja na h...

Numeroskop za marec: Marec prebuja kreativnost

Mesec marec je čas novega zagona, napredka, izvirnosti....

Poznate 9 ključnih novosti, ki jih prinaša Zakon o varstvu potrošnikov?

Dne 26.1.2023 je stopil v veljavo nov Zakon o varstvu p...

Prihaja 20. Festival Literature sveta – Fabula

Festival bo v petek, 3. marca, odprla Oksana Zabužko s ...

5 vaj za lajšanje hemoroidov

Hemoroidi so pogosta težava, s katero se spoprijema vel...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.