Dve zlati in platinum medalja za vinarja Jakončiča

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 19.6.2016
Slovenski vinar Jakončič je na letošnjem najpomembnejšem vinskem tekmovanju na svetu, Decanter World Wine Awards, s kar dvema belima vinoma dosegel neverjeten uspeh.
Slovenski vinar Jakončič
Slovenski vinar Jakončič
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Bela Carolina 2012 je dosegla oceno 95+ in prejela zlato medaljo, Carolina Rebula 2013 pa je poleg zlate medalje prejela še platinum priznanje za najboljše slovensko belo vino v prestižnem razredu. Dosežek slednje še posebej izstopa, saj je to prvič, da je sorta Rebula dosegla takšen svetovni uspeh - komaj 0,4% vseh prijavljenih vin namreč prejme platinasto priznanje.

»Blagovna znamka Carolina je ponos Družinske kmetije Jakončič in napredek, za katerega smo si prizadevali v zadnjih nekaj letih, smo želeli preveriti tudi s sodelovanjem na Decanterjevem ocenjevanju. Prejete medalje so za nas izjemno priznanje, še posebej platinasta medalja za Carolina Rebulo, našo vinsko junakinjo. Briška avtohtona sorta Rebula je bila zaznamovana kot manj vredna sorta. Veliko dela je bilo treba vložiti v spreminjanje miselnosti, da je to v bistvu odlično vino in izjemna sorta. Brici smo v Rebulo spoštljivo verjeli in vrsto let trdo delali, da smo jo pripeljali do popolnosti. Tako nam je uspelo pridobiti vrhunsko kakovost vina, ki jo danes lahko s ponosom ponudimo najzahtevnejšim poznavalcem," je ob tem uspehu poudaril Aljoša Jakončič. Kaj tovrstne nagrade pomenijo za vinarja, dokazuje tudi kar nekaj telefonskih klicev z vsega sveta, ki so jih Jakončičevi prejeli po objavi rezultatov. »Med njimi si je Carolino zaželel poskusiti tudi poslovnež iz Bližnjega vzhoda, kateremu smo na ob Siciliji zasidrano jahto že poslali nekaj steklenic,« je dejal Aljoša Jakončič.

Grozdje za vina blagovne znamke Carolina raste v najstarejših vinogradih družine Jakončič, kjer je rast umirjena, rodnost manjša, mineralnost pa večja. Vina teh vinogradov se časovno plemenitijo in dosegajo druge senzorične dimenzije. »Običajno jih zorimo v podzemni kleti v lesenih posodah in na trg pridejo z zakasnitvijo. Sicer pa so tovrstna vina zorela tudi skozi zgodovino in so se v Goriških brdih proizvajala že od samega začetka vinogradništva na tem območju, vse od leta 1787, ko poznamo prve pisne vire klasifikacije briške prsti in teritorija,« je opisal Aljoša Jakončič.

Decanterjevo ocenjevanje vinskih vzorcev je največje in najvplivnejše vinsko tekmovanje na svetu, ki je letos potekalo trinajstič. Zaradi izjemno strogega procesa slepega ocenjevanja vinskih vzorcev s strani mednarodnega panela sodnikov Decantner World Wine Awards uživa svetovni ugled in zaupanje brez primere. Letos je več kot 16.000 vinskih vzorcev ocenjevalo 244 sodnikov, med njimi tudi 69 sodnikov z nazivom »Master of Wine«.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Pozor! Kako goljufi pridejo do vaše kreditne kartice? Obstaja 5 načinov

Najpogostejši cilj spletnih goljufov je vaša kreditna k...

Divji kostanj – naravni zaveznik pri težavah z venami (+recepti za zdravilne pripravke)

Divji kostanj se ponaša z močnimi protivnetnimi in astr...

KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V ...

Dolgotrajna oskrba v praksi – resnični obrazi in odprta vprašanja

Ko govorimo o staranju, ne govorimo le o statistiki, te...

MojaLeta darila: Kdo so srečni nagrajenci? Preverite!

Znano je, kdo prejme Mojaleta darila! Preverite, ali st...

Najbolj uporabne aplikacije, ki vam olajšajo vsakdan in vas povežejo z bližnjimi

Pametni telefoni so postali del vsakdanjega življenja. ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (15. - 21. 9. 2025)?

Z energijo Sonca v devici se lahko prebudi strah pred m...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.