Recept: Grška enolončnica s svinjskim mesom

Enolončnica s svinjskim mesom, krompirjem in tremi vrstami paprike je odlična jed na žlico, kjer se prepletajo okusi mesa, začimb, paprike in krompirja. Recept je povzet po grški enolončnici, ki jo pripravljajo tudi z drugo zelenjavo. Osnovne sestavine za enolončnico so svinjsko meso, tri vrste paprike in krompir. V tradicionalni grški enolončnici seveda ne smejo manjkati čebula, česen in paradižnik.
Grška enolončnica (Foto: Karmen Valant)
Grška enolončnica (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za grško enolončnico s svinjskim mesom:

600 g svinjskega mesa
4 krompirji
1 zelena paprika
1 rdeča paprika
1 rumena paprika
1 čebula
2 stroka česna
60 ml rdečega vina
3 velike žlice dvojno koncentrirane paradižnikove mezge
3 lovorovi listi
olivno olje, maslo ali svinjska mast za praženje
ščepec timijana, majarona in bazilike
sol in poper

Najprej pripravimo vse sestavine za grško enolončnico. Svinjsko meso narežemo na kocke, velike približno 5 cm. Krompir olupimo, operemo in narežemo na približno enako velike kocke kot meso.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Vse tri sorte paprike operemo, prerežemo, odstranimo semena in narežemo na večje kose.

Svinjsko meso narežemo na kocke, papriko očistimo in narežemo na večje kose, krompir olupimo in narežemo na večje kocke.
V večji litoželezni ponvi ali ponvi iz nerjavečega jekla, na močnem ognju segrejemo maščobo po želji. V receptu je kuharica uporabila olivno olje, jaz pa se v ponvi segrela žlico svinjske masti. Ko je mast razgreta, dodamo na koščke narezano svinjsko meso in ga z vseh strani močno popečemo.

Nato zmanjšamo ogenj in dodamo drobno sesekljano čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula malo zmehča, nato zalijemo z rdečim vinom.

V večji ponvi segrejemo maščobo in z vseh strani popečemo meso. Nato dodamo drobno sesekljano čebulo, česen in lovorov list.
Dodamo lovorov list, po ščepec timijana, majarona in bazilike. V receptu jedi dodajo tudi cel piment, ki ga jaz žal nisem imela. Premešamo in kuhamo toliko čas, da vino popolnoma izpari. Sedaj vse skupaj začinimo še s soljo in poprom.

Sedaj je čas, da v jed dodamo paradižnikovo mezgo. Vmešamo tri velike žlice dvojno koncentrirane paradižnikove mezge in kuhamo 3 minute. Ves čas z leseno kuhalnico strgamo po dnu litoželeznega lonca, da se paradižnikova pasta ne prime.

Takšen način kuhanja paradižnikove mezge preden dodamo vodo, zmanjša kislost in daje jedi temnejšo in bogatejšo rdečo barvo. Seveda lahko namesto paradižnikove mezge uporabimo domačo paradižnikovo omako ali paradižnik iz pločevinke.

Popečenemu mesu dodamo paradižnikovo mezgo in med mešanjem pražimo nekaj minut. Nato meso zalijemo z vodo in pokrito dušimo 40 minut.

Sedaj vse skupaj prelijemo s toliko vode, da je meso pokrito. Zavremo in nato temperatura znižamo in pokrito počasi dušimo 40 minut. Po 40 minutah dušenja je svinjsko meso dovolj mehko, zato sedaj dodamo na večje kocke narezan krompir in papriko.

Ko je meso mehko, dodamo na kocke narezane tri vrste paprike in na kocke narezan krompir. Po potrebi zalijemo z vodo, pokrijemo in dušimo pol ure.

Kako zgostimo enolončnico s svinjskim mesom?

Po okusu jed še začinimo, po potrebi dolijemo vodo, omake naj bo toliko, da prekriva krompir in papriko. Pokrijemo in dušimo še pol ure, v tem času bi se moral tudi krompir skuhati in omaka zgostiti. Če se nam zdi omaka preredka, moramo vedeti, da bo krompir omako kasneje precej zgostil.

Enolončnica s svinjskim mesom, krompirjem in tremi vrstami paprike, je odlična ideja za kosilo, ki ga lahko pripravimo že en dan prej. Jed ponudimo kot samostojno jed, zraven se prileže kos sveže pečenega kruha, pri nas je bila na mizi kot sladica še orehova potica. 

Pa dober tek!

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recept Enolončnica Grška enolončnica
Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene jagode (v sopari kuhano sadje)

Vabljive rdeče jagode z domačega vrta pripravljene kot ...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Recept za bezgov sirup, ki je osvežilen in okusen. Z ok...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.