Najmanj zdrav je beli kruh, zato je bolje, če posegate po črnem ali rženem. Ampak, kako vedeti, da je kruh res pravi in da mu niso dodana le barvila?
Kruh lahko dobi temno barvo tudi od substanc, ki se pravzaprav v njem ne bi smele nahajati. Dodajajo se mu kava, kakav, naravna in umetna barvila, celo rdeče vino in podobno, piše Kurir.hr.
Tudi rženi kruh ni vedno tako kvaliteten, kot se zdi. Pod tem imenom bi lahko prodajali le kruh, ki vsebuje vsaj 30 odstotkov ržene moke.
Kako prepoznamo pravi črni kruh?
Naredite lahko povsem preprost test. Košček sredice kruha potopite v vodo. Če kruh postane bel in voda obarvana, je to znak, da so mu dodana barvila.
Pravi črni kruh je trd, bolj zbit in je bolj vlažen od belega. Ne more biti tako elastičen in puhast, je bolj gost in diši popolnoma drugače od belega.