Evre so zamenjali verzi

Aktualno > Dogodki | piše: Hana Vidic | 22.3.2016
Svetovni dan poezije je letos ponovno obeležila mednarodna iniciativa 'Plačaj z verzom'. Na ta dan je poezija postala začasna valuta v 34 državah, saj je v več kot 1.280 lokalih po vsem svetu verz, zapisan na kos papirja, nadomestil denar ali plačilne kartice.
Evre je za en dan zamenjala poezija.
Evre je za en dan zamenjala poezija.
Evre je za en dan zamenjala poezija. Janez Dovč, Feri Lainšček in Eva Hren so svoje ustvarjanje združili v uglasbljeni poeziji.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Mednarodni akciji se je priključilo tudi 49 slovenskih kavarn, kjer sta bila zven kovancev ali šelestenje bankovcev prava redkost, saj so Slovenke in Slovenci pridno vihteli svinčnike in svoje občutke prelivali v poezijo.

Pester dan, ki ga je zaznamovalo množično pesnjenje, je dokaz, da nas poezija v današnjem času in prostoru zanima in vznemirja veliko bolj, kot se to morda na prvi pogled zdi. To so lahko začutili tudi gostje 49 slovenskih lokalov, ki so sodelovali v pesniški pobudi 'Plačaj z verzom', s katero je lani svet prvič povezala dunajska pražarna kave in ambasador kavarniške kulture Julius Meinl.

»Ponosni smo, da smo navdihnili ljudi od Dunaja do Šanghaja, od Čikaga do Hamburga, od Londona do Dubaja pa od Moskve do Istanbula. Tudi pri nas, širom Slovenije, se je pokazala ta silovita moč poezije, da združuje, povezuje in v nas neti ustvarjalnost. Zahvaljujemo se prav vsem, ki so prispevali kamenček v ta pesniški mozaik. Prepričani smo, da smo tako skupaj vsaj za en dan naredili svet lepši,« je ob svetovnem dnevu poezije povedal Tomaž Milič, direktor podjetja Julius Meinl d.o.o.

Naj živita poezija in kavarniška debata!
»V takih trenutkih lahko skupaj začutimo, da je prav pesniška resnica o tem svetu ena tistih resnic, ki se jih ne da ponarejati in navsezadnje tudi ne spregledati. Želim si, da bi si znali tudi sicer tako prisluhniti in bi bili skozi celo leto bolj dovzetni za vse tisto, kar je Carl Gustav Jung imenoval duh globine in kar navsezadnje osmišlja naše posamično ter skupno bivanje,« je v kavarniškem vrvežu enega od sodelujočih ljubljanskih lokalov povedal pisatelj in pesnik Feri Lainšček.

»Že sam fenomen ustvarjalnega kavarniškega druženja je nekaj, kar je vredno spodbujati. Še posebej v tem našem okolju, kjer se vse preveč zapiramo za domače zidove in se tako radi zatekamo za vsakršne plotove. Pa seveda v času, ko mnoga taka živa druženja nadomešča virtualna družabnost,« dodaja Lainšček.

Poezija niso mrtve črke na papirju
»Poezija ne 'samo' da spreminja svet, ustvarja ga na novo. Govori z jezikom resnice in izkušnje, s čimer presega družbene konstrukte, razlike in nestrpnosti. Poezija je naše ogledalo in okno hkrati,« je ob akciji povedala Glorjana Veber, pesnica, performerka, publicistka in iskalka poti, kako poezijo vpletati v vsakdan.

»V poeziji in glasbi je velikokrat lepo ujeto in zgoščeno pristno razpoloženje nekega trenutka. In slovenščina je čudovit jezik, ki v sebi nosi ogromno starih, preizkušenih modrosti,« je na dogodku povedal Janez Dovč, glasbenik in skladatelj. »Ko na odru ugotovimo, da publiki ob poeziji in glasbi zastaja dih, to med glasbeniki in drugimi nastopajočimi še bolj poglablja navdih. In dobro je, da nas ta dih, navdih, spremlja čim večkrat,« še dodaja.

»Ob pisanju in branju poezije ni mogoče zaobiti sebe, ne moreš se ignorirati, še manj pa zavračati tisto najbolj živo, intimno v sebi. Prav to pa je osnovno počelo spremembe – biti vsaj kak trenutek v dnevu zares s samim sabo,” je povedala Carmen L. Oven, raziskovalka literarne umetnosti in avtorica, ki je povezovala poetično druženje ob kavi.

Za več poetičnih trenutkov
Poezijo kot čustveno doživljanje in odzivanje razumejo tudi pri pobudniku akcije, v podjetju Julius Meinl. V tem širšem pomenu je poezija ustvarjanje, ki pa je vselej rezultat navdiha, za katerega včasih zadostuje že pogovor ali skodelica kave. Zato želijo ta navdih širiti tudi izven okvirov svetovnega dneva poezije.

»V čast nam je, da nas je pri akciji podprl priljubljeni pesnik in pisatelj Feri Lainšček, ki nam bo letos med prejetimi verzi pomagal izbrati najboljše. Ti bodo do konca leta zaživeli v posebni knjižici. Snujemo pa še nekaj presenečenj, s katerimi bomo tudi med letom razveseljevali in navdihovali ljubitelje poezije in dobre kave,« je še namignil Tomaž Milič, direktor podjetja Julius Meinl d.o.o.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.