Letos se je Društvo vinogradnikov slovenske Istre odločilo, da festivalu vrne uverturo v obliki kulinaričnega dogodka Malvazija Tour. Pot med restavracijami se bo začela v četrtek, 3. marca, ko bodo obiskovalci združevanje malvazije s kulinariko lahko okusili v restavraciji Primorka v Strunjanu. Za 30 evrov bodo obiskovalci uživali v 4-hodnem meniju in 13 malvazijah vinskih kleti Kmetija Mahnič, Steras, Izbrana vina Bordon, Ekološko vinogradništvo Rodica, Vinakoper, Pucer z Vrha, Domačija Ražman in Vinska klet Robi & Dorjano Korenika.
Festival Malvazija se bo sicer s slavnostnim odprtjem začel v nedeljo, 13. marca, ob 15. uri, ko bo predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič podelila priznanja vinarjem, ki bodo na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2016 osvojili največ točk. »Letos smo se odločili za vstopnino na festival, ki bo znašala 10 evrov, pet evrov pa bo kavcija za kozarec. Na festivalu se namreč predstavlja več kot 100 izjemnih malvazij, ki si zaslužijo visoko spoštovanje,« meni Ingrid Mahnič in dodaja, da bodo na festivalu kot vsako leto na voljo tudi brezplačne delavnice. Na dveh strokovnih bodo obiskovalci lahko spoznali zmagovalne malvazije, brbončice pa bo z izjemno kulinariko razvajal Tomaž Bevčič iz restavracije RiziBizi.
Ponedeljek je že tradicionalno namenjen strokovni okrogli mizi, ki jo bo tudi tokrat pripravil novinar Sašo Dravinec. Vsem, ki festivala ne bodo uspeli obiskati v nedeljo, pa bo več kot 100 malvazij iz slovenske Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline, hrvaške Istre in Italije na voljo še v ponedeljek, 14. marca.