Finančna spodbuda Eko sklada

Aktualno > Dogodki | piše: Občina Novo mesto | 28.5.2016
Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in predstavnik energetsko-svetovalne pisarne Dušan Knafelc sta na novomeškem rotovžu predstavila možnosti pridobitve nepovratnih sredstev Eko sklada.
Finančne subvencije Eko sklada so letos višje. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Finančne subvencije Eko sklada so letos višje. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Letos je na voljo 15,8 milijona evrov. Na območju Mestne občine Novo mesto sicer velja Odlok o načrtu za kakovost zraka, kar pomeni, da so občani upravičeni do višjih subvencij za naložbev rabo obnovljivih virov energije in večje energetske učinkovitosti v stavbah in gospodinjstvih.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je prisotne uvodoma seznanil, da sta občina in Eko sklad konec lanskega leta uspešno uskladila informacije glede subvencij, ki jih lahko koristijo prebivalci Mestne občine Novo mesto. Ti so bili v nekaterih primerih zmotno zavedeni, da niso upravičeni do nepovratnih finančnih spodbud Eko sklada, ki so vezane na vgradnjo ogrevalnih toplotnih črpalk in kurilnih naprav na lesno biomaso, ker je občina določila območje prednostnega načina ogrevanja z uporabo zemeljskega plina. Mestna občina Novo mesto obvezni način ogrevanja z uporabo zemeljskega plina določa le za objekte, v katerih inštalirana moč toplotnih energetskih naprav, namenjenih ogrevanju ali podobni energetski rabi, presega 40 kW. Za manjše moči ogrevalnih naprav, ki so praviloma vgrajene v enodružinske hiše ali manjše stavbe, pa prednostnega načina ne določa, zato ni ovir za pridobitev nepovratnih finančnih spodbud za vgradnjo kurilnih naprav na lesno biomaso. Prav tako ni določeno, da na območjih prednostnega načina ogrevanja ni mogoče pridobiti spodbud Eko sklada za vgradnjo toplotnih črpalk. Po seznanitvi občanov s to informacijo, so bile letos odobrene tri neupravičeno zavrnjene prošnje za subvencije, ki so že v postopku izplačil.

Odlok o načrtu za kakovost zraka, ki ga je država sprejela za občine s prekomernim onesnaženjem zraka s PM10 delci, sicer velja tudi za Mestno občino Novo mesto. To pomeni, da so občani upravičeni do višjih odstotkov subvencij za naložbe v rabo obnovljivih virov energije in večje energetske učinkovitosti v stavbah in gospodinjstvih. »Glede na slabšo kakovost zraka v našem bivalnem okolju želimo, da tudi občani s pomočjo teh subvencij aktivno pripomorejo k izboljšanju zraka v naši občini. Nepovratna sredstva Eko sklada so še vedno na voljo, zato naše občane vljudno vabim k prijavam,« je dodal župan Gregor Macedoni.

Energetski svetovalec Dušan Knafelc je ob tem dodal, da v Novem mestu deluje energetsko-svetovalna pisarna, ki jo koordinira Eko sklad. Pisarna brezplačno svetuje občanom na vseh področjih, ki se nanašajo na učinkovito rabo in/ali rabo obnovljivih virov energije v javnih stavbah, eno/dvodružinskih hišah in večstanovanjskih stavbah oziroma posameznih gospodinjstvih, zmanjševanje energetske revščine, energetsko prenovo objektov in možnosti pridobitve nepovratnih sredstev. Dušan Knafelc je dodal: »Prebivalci Mestne občine Novo mesto so v letu 2015 prejeli 666.128 evrov nepovratnih sredstev za 205 naložb v stanovanjskih stavbah. Največ za toplotno izolacijo fasade, vgradnjo toplotnih črpalk in zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva. V letošnjem letu je na voljo 15,8 milijona evrov subvencij Ekosklada za področje celotne Slovenije

Subvencije lahko občani koristijo za vgradnjo sprejemnikov sončne energije (sončne kolektorje), kurilne naprave na lesno biomaso (peleti, polena), toplotne črpalke, daljinsko ogrevanje, stavbno pohištvo (balkonska vrata, okna), toplotno izolacijo fasad ali strehe, nakup ali izgradnjo skoraj nič-energijske stanovanjske stavbe, obnovo starejše stavbe v nič-energijsko in drugo. Za vsak ukrep, ki izpolnjuje pogoje javnega poziva za nepovratne finančne spodbude, je na voljo tudi ugoden kredit Eko sklada.
Morda te zanima tudi:

Vzajemnost maj

Izšla je nova številka revije Vzajemnost, ki prinaša vr...

Tedenski numeroskop: Končno občutek napredka

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Tedenski numeroskop: Ljubezen do sebe ni zavrnitev drugih

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Tedenski numeroskop: Le vi ste vi!

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Tedenski numeroskop: Živite svoj največji potencial

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

V Cityparku pomlad pozdravljajo z veličastnimi japonskimi češnjami

Topli sončni dnevi nas vodijo vsak dan bližje pomladi.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.