Iz Jožičine kuhinje: Žajbelj na mleku za obolelo grlo

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila Zdravilni napitek po starem receptu. Z njim boste pozdravili kašelj, hitro pa boste pozdravili tudi boleče in vneto grlo.
Žajbelj z mlekom zdravi kašelj in vneto grlo. (foto: Jožica Ostrožnik)
Žajbelj z mlekom zdravi kašelj in vneto grlo. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Žajbelj je naravno antibakterijsko zdravilo, ki uspešno zdravi trdovraten in suh kašelj.Lažje se boste odkašljali in očistili dihalne poti ter se znebili sluzi.
Vsebuje eterična olja, vitamine C, B1, P, tanin, fosforno kislino.

Za pripravo potrebujete:

1 žlico sladkorja
2 dcl mleka
par listov žajblja (lahko je svež, suh ali 1 žlica zdrobljenega).

V 1/2 litrskem lončku prežgite (karamelizirajte) sladkor.

Sedaj pa pozor! Lonček s karameliziranim sladkorjem odstavite in vanj previdno vlijte 2 dcl zavretega mleka (biti morate previdni, ker kipi), postavite nazaj na štedilnik in mešajte, da se otrdeli sladkor raztopi.

Dodajte žajbelj in počakajte, da ponovno zavre, odstavite in za 2 minutki pokrijte.

Žajbljevo mleko precedite.

Pijte kolikor se da vročega, počasi po požirkih, enkrat dnevno, najbolje pred spanjem.

Po nekaj dneh boste pričeli izkašljevati sluz, grlo pa bo manj boleče.

Pripis: če žajblja nimate doma, ga dobite v lekarni, najbolj pa pomaga tisti, ki si ga lepo rečeno, sposodite iz sosedovega vrta.

Iz Jožičine kuhinje vam želim dobro okrevanje!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Misel za 17. september

Kako najti notranji duševni mir? Kje ga iskati in zakaj...

Suha koža: Teh 3 navad se morate znebiti!

Nič ne postara bolj kot suha koža. Preverite, katere tr...

Danes se začenja evropski teden mobilnosti

V okviru evropskega tedna mobilnosti 2021 v Mestni obči...

Misel za 15. september

Današnja pozitivna misel dneva ameriške pisateljice Mar...

Misel za 14. september

Današnji dan začenjamo z navdihujočo mislijo Alenke Reb...

Zdrava jesen: Ajurvedska pravila za jesen

Jesen je suha, lahka, hladna, vetrovna, ostra in prazna...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.