Gurmanska pica revolucija v središču Ljubljane

Moj čas > Dogodki | piše: Fétiche Bar | 8.12.2018
Vrhunske sourdough pice v Fétiche Baru z drugimi soimenjakinjami nimajo dosti skupnega, so se strinjali navdušeni gostje.
Gurmanska pica revolucija v središču Ljubljane. (foto: Fétiche Bar)
Gurmanska pica revolucija v središču Ljubljane. (foto: Fétiche Bar)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za tiste, ki so včeraj na Cankarjevem nabrežju v Fétiche Baru poskusili gurmanske sourdough pice, ta preprosta in priljubljena jed nikoli več ne bo to, kar je nekoč bila. Rahlo in hrustljavo testo, ki 24 ur vzhaja na drožeh, je tako dobro, da bi ga jedli samega. Seveda pa so iz kuhinje ena za drugo prihajale z vrhunskimi, včasih zelo drznimi dodatki obložene pice. Ob kremasti burrati, surovih mariniranih rakih, pršutu San Daniele, svežih paradižnikih in okisanih kaprah, pelatih San Marzano in celo cufani rački z rdečim zeljem ter tatarcu wagyu govedine so zadovoljno predli tudi najbolj zahtevni gurmani med pisano druščino znanih obrazov slovenske kulinarične, vinarske, športne in družabne scene.

Leto dni za razvoj testa z drožmi
"Tej pici ne bi smeli reči samo pica, to je jed na povsem drugi ravni kot pice, ki smo jih bili doslej vajeni pri nas," je bil najpogosteje slišan komentar med zbranimi gosti. Grega Božičnik, ki skupaj z bratom Igorjem uspešno vodi vrsto ljubljanskih pribežališč za ljubitelje odlične hrane, pa je ob otvoritvi nove ponudbe Fétiche Bara povedal: "Testo za to pico smo razvijali kar leto dni, zanj je treba skrbeti skoraj tako, kot za dojenčka. Pripravljamo ga v treh različicah – pšenični polnozrnati, koruzni s sončničnimi semeni in ječmenovi. Vsa moka je seveda biološko pridelana in mleta na kamen, za vzhajanje pa uporabljamo divji kvas oziroma droži. Testo ima zato hrustljavo drobljivo strukturo in je res drugačno, kot so ga ljudje vajeni." Poleg odličnega okusa in prijetne teksture je ključna prednost sourdough testa lahka prebavljivost, zato lahko človek z lahkoto zmaže celo pico, ne da bi ves napihnjen obležal na prvem kavču.

Pica z dotikom Michelinove zvezdice
Pot te vrhunske pice do Ljubljane se je začela z obiskom znamenite picerije iTigli v Veroni, ki jo vodi z Michelinovo zvezdico nagrajeni chef Simone Padoan, tudi italijanski pizzaiolo leta. Grega Božičnik pripoveduje: "Pice sam nikoli nisem maral. Moj prvi lokal je bil Romeo, v katerem so nekdaj stregli prav pice. Ko sem ga prevzel, sem si rekel, da picerije nikoli ne bom imel. A kot se je izkazalo, se zarečenega kislega testa največ poje. Ko sem poskusil Padoanovo pico, sem vedel, da jo hočem pripeljati v Ljubljano, saj nam takšne ponudbe manjka." Nato se je začela prav nič enostavna enoletna pot do popolnosti, na kateri je ekipi Fétiche Bara pomagal tudi chef Padoan, ki je v Ljubljano poslal svojega svetovalca, ki tudi njemu samemu pomaga pri razvoju testa. "Brez njega bi trajalo še dlje, veliko nas je naučil, seveda pa vseh skrivnosti ni izdal, zato smo morali manjkajoče delčke z mnogimi poskusi najti sami," se nagajivo nasmehne Grega Božičnik.

Nebeško dobro in malo utrgano
Fétiche pica se od soimenjakinj, s katerimi resnično nima veliko skupnega, loči tudi po tem, da jo dobimo postreženo že narezano na koščke in prav vsak je lično in natačno obložen s samimi dobrotami. "Seveda so tu klasični dodatki od pelatov, mocarele, šunke in pršuta, pri katerih uporabljamo samo tiste , ki so vrhunske kakovosti. A želeli smo narediti še korak dlje in pripravili tudi nekaj pic za tiste, ki so pripravljeni stopiti iz ustaljenih okvirov," je pojasnil Grega Božičnik. Takšni pici sta zagotovo Ceviche, kjer na koruznem testu s sončničnimi semeni kraljuje surov, sočen mariniran rak, družbo pa mu delajo okisan koromač, amarillo čilijevo olje in burrata, ter Račka, pri kateri se na ječmenovem testu družijo natrgano račje meso v figovi omaki, solata iz rdečega zelja in fior di latte. Včeraj pa je za veliki finale razigranega druženja med zbranimi zaokrožila pica s tatarcem cenjene wagyu govedine. Ob kombinaciji omamno kremne teksture tatarca, slane kislosti osočnika in hrustljavosti testa so se zaprle oči, usta onemela in ostal je le še vrhunski kulinarični užitek.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.