Fermentirana živila, najbolj poznano je kislo zelje, so zelo zdravilna. Najnovejša raziskava znanstvenikov iz univerze Cambridge je potrdila, da takšna živila preprečujejo nastanek sladkorne bolezni. V to skupino sodijo tudi fermentirani mlečni izdelki.
Kot pojasnjujejo znanstveniki, je fermentacija zelo zdravilna, saj se z njo množijo zdrave bakterije, ki jih naše črevesje nujno potrebuje za dobro delovanje.
»V našem prebavnem traktu se nahaja okrog 70 do 80 odstotkov vseh imunskih celic. Fermentirana hrana stimulira bakterije, ki pomagajo krepiti odpornost. Če se vas loteva prehlad ali kakšna druga zdravstvena težava, jejte fermentirana živila,« svetuje Alison Clark iz organizacije British Dietetic Association.
Kislo zelje, kisla repa, fermentirani mlečni izdelki, vse to so veliki zavezniki proti boleznim, pospešujejo metabolizem, izboljšujejo imunsko odpornost ter urejajo prebavo. Jejte jih, z njimi bo vaše zdravje in počutje veliko boljše.
Povzeto po haber.ba