Imate radi sardele? Teh nikar ne jejte ...

Aktualno > Zanimivosti | piše: ZPS/M. L. | 19.11.2018
V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu RASFF so objavljene posušene sardelice, ki so (bile) na voljo tudi v Sloveniji.
Fotografija je simbolična! (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Fotografija je simbolična! (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Podatki o živilu
Opis/ime živila: Posušene in soljene sardelice
Blagovna znamka: Octopus
Pakiranje: 40 g, vrečka
Uporabno najmanj do: 18.7.2019
Lot: 4030957111524
Poreklo: Vietnam
Prodajno mesto: Ruski dom, Koper in Ruska trgovina, Ljubljana in Maribor

Vzrok odpoklica
V živilu je presežena zgornja mejna vrednost za histamin.

ZPS svetuje
Zaradi dolgega roka uporabnosti je možno, da imajo potrošniki to živilo še doma. Živila ne zaužijte. Lahko ga vrener v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Histamin
Tvorba histamina se prične, ko ribe in druge morske živali poginejo, saj takrat preneha delovati njihova imunska obramba in se tako ustvarijo dobri pogoji za rast nekaterih vrst bakterij, ki so sicer del naravne mikroflore morij in živali v njem. Bakterije tvorijo encim, t. i. histidin dekarboksilaza, ki povzroči razgradnjo aminokisline histidina, pri čemer nastane histamin, ki se še naprej razgradi. S toplotno obdelavo pa histamina in dveh sestavin, ki nastanejo pri njegovem razkroju, ne uničimo. To pomeni, da s kuhanjem ne moremo preprečiti tveganja zaradi histamina.

Pri ljudeh lahko zaužitje živila, ki vsebuje več histamina, povzroči zastrupitev, ki je podobna alergijskih reakcijam. Reakcija se lahko pojavi v nekaj minutah ali v nekaj urah po zaužitju takšnega živila. Bolezenski znaki so glavobol, slabost, pekoč občutek in zbadanje v ustih in okrog njih, izpuščaji in/ali otekanje na predelu prsi in vratu, znižanje krvnega pritiska, srbečica po telesu, bruhanje in driska. Bolezenski znaki navadno minejo v nekaj urah po zaužitju, lahko pa trajajo tudi nekaj dni.

Nastanek histamina je predvsem posledica neustreznega ravnanja z ribami in drugimi morskimi živalmi med in po ulovu, pa tudi neprimernih razmer pri skladiščenju ali med drugimi tehnološkimi postopki (npr. filetiranje). Nastanek histamina lahko omejimo, če dosledno upoštevamo pravila dobre higienske prakse, s primernim hlajenjem rib takoj po ulovu, tako da je v zabojih, v katerih se ribe hranijo oz. prodajajo, zadostna količina ledu in še bi lahko naštevali, pišejo na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ana Petrič: "Starejši ne vedo, kakšne pravice jim pripadajo."

"Ne načrtujejo na zalogo. Prepozno začnejo prilagajati ...

Prekomerna izpostavljenost soncu je dejavnik tveganja za vse vrste kožnega raka

Bližajo se topli meseci leta. Na NIJZ zato želijo ob Dn...

Kaj vse mora biti v potovalni lekarni? (odgovarja magister farmacije)

Ko se odpravljamo na dopust, je sestavni del naše prtlj...

Ste se zbudili ob 4. zjutraj in ne morete več zaspati? Kaj ima s tem menopavza

Vsakdo se kdaj zbudi sredi noči. A če se vam dogaja, da...

KUHALNICA: Kako pripravimo orado na žaru

Orada, kraljica Jadrana. Orada na žaru je ena najokusne...

To se zgodi, če pijete napitek iz cimeta, lovorja in zelenega čaja ...

Kombinacija teh treh naravnih živil je naravnost čudežn...

S česnom odpravite zakisanost organizma

Ena najbolj zdravilnih rastlin je zagotovo česen. Je na...

Ta hrana povzroča napenjanje in vetrove

Napihnjen trebuh in težave z vetrovi so vse bolj pogost...

Imate težave s spanjem? ZAČNITE SPATI GOLI (pravijo strokovnjaki)

Ponoči ne morete spati? Ste pod stresom in doživljate t...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (14. - 20. 7. 2025)?

Delovali boste zaupljivo in razumno, saj vam energija S...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.