Imate težave s ščitnico, bi jo radi okrepili? To poskusite!

Moje zdravje > Alternativa | piše: Katka Kos | 5.2.2018
Če želite, da vaša ščitnica še dolgo deluje dobro, je zelo pomembno, da ste fizično aktivni, da se izogibate stresu, da jeste zdravo. Kako jo okrepiti oziroma zdraviti?
Oreščki so odlična hrana za zdravje ščitnice. (foto: freeimages.com)
Oreščki so odlična hrana za zdravje ščitnice. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Če imate težave s ščitnico, si lahko pomagate tudi tako, da v telo vnesete tiste sestavine, ki jih potrebuje za normalno in dobro delovanje ščitnice.

Jod
Jod je zelo pomemben za dobro in zdravo delovanje ščitnice. Če tega primanjkuje, lahko pride do bolezni. Je ključen element, potreben za sintezo ščitničnih hormonov in za vzdrževanje normalne velikosti žleze. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) naj bi odrasel človek dnevno zaužil približno 150 mg joda. Sadje, zelenjava, meso in mesni izdelki vsebujejo le malo joda. Nekoliko več ga je v ribah in morskih sadežih. Najpomembnejši vir joda v naši prehrani je jodirana kuhinjska sol.

Da pa bo ščitnica zdrava, so zelo pomembni tudi ostali elementi. To so:
Selen – tega dobimo v tuni, špinači, bučnih semenih, polnovrednih žitaricah, oreščkih, morskih rakih, telečjih jetrih.
Železo – naravni viri železa so rdeče meso, telečja jetra, rine, jajca, oreščki, bučna semena, špinača, blitva, zelje.
Kalcij – tega je največ v zeleni listnati zelenjavi, brokoliju, mleku, mlečnih izdelkih, v repi, sardelah, lososu, v školjkah, ovsu, stročnicah, oreščkih.
Cink – vsebujejo ga telečja jetra, rdeče meso, šampinjoni, špinača, bučke, špargli.
Vitamin E – dobimo ga iz pšeničnih kalčkov, mandljih, lešnikih, v sončničnih semenih, šparglih, paradižniku, avokadu, zeleni listati zelenjavi.
Omega 3 maščobne kisline – sardele, inčuni, losos, postrv, tuna, alge, laneno in oljčno olje, orehi.
Vitamin D – mastne ribe, jajca ter zmerno sončenje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Najbolj uporabne aplikacije, ki vam olajšajo vsakdan in vas povežejo z bližnjimi

Pametni telefoni so postali del vsakdanjega življenja. ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Strokovnjakinja za prehrano razkrila, kako najlažje shujšamo

V prispevku boste našli nasvete strokovnjakinje, ki vam...

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Segrejte lovor in oljčno olje - tako zdravilno je!

Lovor je dobro poznan kot zdravilna in zelo aromatična ...

Tibetanski recept mladosti

Preprosto ga lahko naredite sami in si zagotovite zdrav...

Iz Jožičine kuhinje: Zdravilni napitki iz kopriv

Tokrat je Jožica Ostrožnik Iz Jožičine kuhinje pripravi...

Le nekaj minut in boleča hrbtenica bo preteklost!

Če imate tudi vi težave z bolečinami v križu, hrbtenici...

Tudi vi perete perilo pri 30 stopinjah? Preberite, zakaj to ni najbolje

Ali tudi vi največkrat pisano perilo perete na 30 ali n...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.