Imate težave s ščitnico, bi jo radi okrepili? To poskusite!

Moje zdravje > Alternativa | piše: Katka Kos | 5.2.2018
Če želite, da vaša ščitnica še dolgo deluje dobro, je zelo pomembno, da ste fizično aktivni, da se izogibate stresu, da jeste zdravo. Kako jo okrepiti oziroma zdraviti?
Oreščki so odlična hrana za zdravje ščitnice. (foto: freeimages.com)
Oreščki so odlična hrana za zdravje ščitnice. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Če imate težave s ščitnico, si lahko pomagate tudi tako, da v telo vnesete tiste sestavine, ki jih potrebuje za normalno in dobro delovanje ščitnice.

Jod
Jod je zelo pomemben za dobro in zdravo delovanje ščitnice. Če tega primanjkuje, lahko pride do bolezni. Je ključen element, potreben za sintezo ščitničnih hormonov in za vzdrževanje normalne velikosti žleze. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) naj bi odrasel človek dnevno zaužil približno 150 mg joda. Sadje, zelenjava, meso in mesni izdelki vsebujejo le malo joda. Nekoliko več ga je v ribah in morskih sadežih. Najpomembnejši vir joda v naši prehrani je jodirana kuhinjska sol.

Da pa bo ščitnica zdrava, so zelo pomembni tudi ostali elementi. To so:
Selen – tega dobimo v tuni, špinači, bučnih semenih, polnovrednih žitaricah, oreščkih, morskih rakih, telečjih jetrih.
Železo – naravni viri železa so rdeče meso, telečja jetra, rine, jajca, oreščki, bučna semena, špinača, blitva, zelje.
Kalcij – tega je največ v zeleni listnati zelenjavi, brokoliju, mleku, mlečnih izdelkih, v repi, sardelah, lososu, v školjkah, ovsu, stročnicah, oreščkih.
Cink – vsebujejo ga telečja jetra, rdeče meso, šampinjoni, špinača, bučke, špargli.
Vitamin E – dobimo ga iz pšeničnih kalčkov, mandljih, lešnikih, v sončničnih semenih, šparglih, paradižniku, avokadu, zeleni listati zelenjavi.
Omega 3 maščobne kisline – sardele, inčuni, losos, postrv, tuna, alge, laneno in oljčno olje, orehi.
Vitamin D – mastne ribe, jajca ter zmerno sončenje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Kako se z vnukom pogovarjati o smrti?

Pri pogovorih o smrti ne obstajajo "pravilni" in "napač...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Tudi naši lasje se starajo: 7 pravil za mladostne lase po 40. letu

Staranje je neizogiben proces, ki prinaša mnogo nam nel...

Učinkovit nasvet, ki hitro odpravi podočnjake!

Če imate tudi vi težave s temnimi podočnjaki, če imate ...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

6 znakov, da vaš metabolizem deluje prepočasi

V prispevku boste našli šest izrazitih znakov, ki nakaz...

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.