Kis štirih tatov okrepi imunski sistem in uničuje mikrobe

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mo. S. | 1.3.2017
Kis štirih tatov je dolgo veljal za legendo, po kateri so ga v srednjem veku uporabljali tatovi, ki so plenili po domovih umrlih za kugo. Danes znova spoznavamo, kako neverjetne zdravilne lastnosti ima.
Kis je močno naravno zdravilo. (foto: pixabay.com)
Kis je močno naravno zdravilo. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kis štirih tatov poznamo tudi po imenu kugin kis, saj so se v srednjem veku z njim namazali, preden so imeli opravka z mrtvimi, kot zaščito pred okužbami. Danes se z njim pred kugo ne ščitimo več, ga pa uporabljamo v številne druge namene.

Lahko ga pijemo (dve žlici kisa razredčimo z dvema decilitroma vode), uporabljamo v kozmetiki kot tonik za obraz (žlico kisa razredčimo z dvema decilitroma ohlajene prekuhane vode), odličen pa je tudi kot razkužilo.

Kis štirih tatov deluje kot spodbujevalec imunskega sistema in ščiti pred okužbami. Mnogi nanj prisegajo kot na najbolj učinkovito zdravilo zoper gripo in prehlad.

Osnova za kis štirih tatov so sivka, rožmarin, timijan in žajbelj, ki jim dodamo še druga zdravilna zelišča. Namočimo v dva litra jabolčnega kisa iz ekološko pridelanih jabolk, ki naj ima »matico« - ne sme biti precejen, in namakamo štiri tedne. Precedimo in začnemo uporabljati.

Sestavine:
2 žlici posušenega timijana
2 žlici posušenega rožmarina
2 žlici posušenega žajblja
2 žlici posušene sivke
2 žlici posušenih listov mete
4 do 8 strokov sesekljanega česna
½ žličke poprovih zrn
½ žličke celih klinčkov
1 liter jabolčnega kisa z matico

Priprava:
V kozarec za vlaganje vlijemo kis in mu dodamo zelišča. Pokrijemo in pustimo na soncu 7 do 10 dni. Precedimo v steklenico in uporabimo, kot je opisano zgoraj.


Viri:
The Scientific American Encyclopedia of Formulas
Fourthievesvinegar.org

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

S pravim robotskim sesalnikom ne poskrbite le za dom, ampak tudi za okolje

Robotski sesalniki hitro postajajo prva izbira za ljudi...

Temna soba? To je 5 sobnih rastlin, ki dobro uspevajo v temnejših prostorih

Nekatere sobne rastline so tako nezahtevne, da dobro us...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Tedenski numeroskop: Stopimo korak naprej (piše priznana numerologinja)

Veliko se ubadamo z notranjim otrokom in svojim otroštv...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Metka Klevišar: "Bolnik naj odloča o sebi sam"

Velikokrat se zgodi, da bi svojci, največkrat so to žen...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Tedenski numeroskop: Karmični datumi v post-mojstrskem tednu!

Le kaj bi lahko šlo narobe? Hm, le zakaj? Včasih potreb...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.