Kis štirih tatov okrepi imunski sistem in uničuje mikrobe

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mo. S. | 27.11.2024
Kis štirih tatov je dolgo veljal za legendo, po kateri so ga v srednjem veku uporabljali tatovi, ki so plenili po domovih umrlih za kugo. Danes znova spoznavamo, kako neverjetne zdravilne lastnosti ima.
Kis je močno naravno zdravilo. (foto: pixabay.com)
Kis je močno naravno zdravilo. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kis štirih tatov poznamo tudi po imenu kugin kis, saj so se v srednjem veku z njim namazali, preden so imeli opravka z mrtvimi, kot zaščito pred okužbami. Danes se z njim pred kugo ne ščitimo več, ga pa uporabljamo v številne druge namene.

Lahko ga pijemo (dve žlici kisa razredčimo z dvema decilitroma vode), uporabljamo v kozmetiki kot tonik za obraz (žlico kisa razredčimo z dvema decilitroma ohlajene prekuhane vode), odličen pa je tudi kot razkužilo.

Kis štirih tatov deluje kot spodbujevalec imunskega sistema in ščiti pred okužbami. Mnogi nanj prisegajo kot na najbolj učinkovito zdravilo zoper gripo in prehlad.
 
PREBERITE TUDI: Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Osnova za kis štirih tatov so sivka, rožmarin, timijan in žajbelj, ki jim dodamo še druga zdravilna zelišča. Namočimo v dva litra jabolčnega kisa iz ekološko pridelanih jabolk, ki naj ima »matico« - ne sme biti precejen, in namakamo štiri tedne. Precedimo in začnemo uporabljati.

Sestavine:
2 žlici posušenega timijana
2 žlici posušenega rožmarina
2 žlici posušenega žajblja
2 žlici posušene sivke
2 žlici posušenih listov mete
4 do 8 strokov sesekljanega česna
½ žličke poprovih zrn
½ žličke celih klinčkov
1 liter jabolčnega kisa z matico

Priprava:
V kozarec za vlaganje vlijemo kis in mu dodamo zelišča. Pokrijemo in pustimo na soncu 7 do 10 dni. Precedimo v steklenico in uporabimo, kot je opisano zgoraj.
 
Viri:
The Scientific American Encyclopedia of Formulas
Fourthievesvinegar.org

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

10 znakov, ki kažejo, da vas oseba izkorišča

Nihče ne želi biti v odnosu izkoriščen – izkoriščanje n...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Kako shraniti posamezno sadje in zelenjavo, da bodo zdržali čim dlje?

Sadje in zelenjava najlepše dišita takrat, ko ju prines...

Nasvet: Povrnite kozarcem spet visoki sijaj!

Imate tudi vi težave s kozarci, ko jih operete v pomiva...

Očistite pljuča na naravni način

Spomladi je čas za čiščenje organizma. Ali ste vedeli, ...

3 magične začimbe zoper tesnobo in anksioznost

Duševne motnje pogosto zdravijo z zdravili, ki imajo ko...

Kaj pomeni rdečica na obrazu, ki nastane zaradi alkohola?

Se tudi vam kdaj zgodi, da popijete kozarček ali dva al...

Gospodinjska opravila: 10 pravil, ki zelo olajšajo delo!

Skoraj vsa hišna opravila, ki so povezana s čiščenjem i...

Tudi vi »pokate« prste? Pa veste, kaj s tem povzročate?

Imate tudi vi navado vsake toliko popokati s členki na ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.