Je majoneza res škodljiva?

Med potrošniki velja majoneza za nezdravo živilo, ki ga je pametno črtati z jedilnika. Tokrat so na ZPS v okviru tržnega pregleda preverili sestavo 11 majonez blagovnih in trgovskih znamk ter pregledali njihov prehranski profil.
Majonezo si občasno lahko privoščite brez slabe vesti. (foto: pexels.com)
Majonezo si občasno lahko privoščite brez slabe vesti. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Majoneza je resda energijsko bogato živilo, ki vsebuje veliko maščobe, a če jo uživamo v sklopu uravnotežene prehrane z veliko sadja in zelenjave ter prehranskih vlaknin, si jo lahko občasno privoščimo brez slabe vesti.

Najmanj 70 odstotkov maščobe
Pogled na seznam sestavin odkrije, da je majoneza po večini narejena iz olja. Kar 65 do 80 odstotkov majoneze sestavlja olje; najbolj pogosto je uporabljeno sončnično, ponekod pa sončnično olje nadomestijo z repičnim. Jajčni rumenjak in voda sta druga in tretja sestavina na seznamu. Sledijo še kis in gorčica ter začimbe.

"Kot majoneza ne more biti poimenovan kar vsak izdelek, saj Pravilnik o kakovosti jedilnih rastlinskih olj, jedilnih rastlinskih masteh in majonezi (UL RS, št. 79/09) točno določa standard, ki mu mora ustrezati izdelek, da je lahko opredeljen kot majoneza," je poudarila Nika Kremić iz ZPS in dodala:
"Izdelek se označi kot`majoneza´ le, če vsebuje najmanj 70 % maščobe in najmanj 5 % jajčnega rumenjaka. Tem kriterijem med pregledanimi 11 vzorci nista ustrezala kar dva."

Vse vsebujejo aditive ali arome
Majoneze, ki bi bila popolnoma brez aditivov in arom, niso našli, so pa med izdelki velike razlike - nekateri izdelki imajo dodano celo paleto aditivov, drugi pa le enega.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Najbolj uporabne aplikacije, ki vam olajšajo vsakdan in vas povežejo z bližnjimi

Pametni telefoni so postali del vsakdanjega življenja. ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Strokovnjakinja za prehrano razkrila, kako najlažje shujšamo

V prispevku boste našli nasvete strokovnjakinje, ki vam...

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Segrejte lovor in oljčno olje - tako zdravilno je!

Lovor je dobro poznan kot zdravilna in zelo aromatična ...

Tibetanski recept mladosti

Preprosto ga lahko naredite sami in si zagotovite zdrav...

Iz Jožičine kuhinje: Zdravilni napitki iz kopriv

Tokrat je Jožica Ostrožnik Iz Jožičine kuhinje pripravi...

Le nekaj minut in boleča hrbtenica bo preteklost!

Če imate tudi vi težave z bolečinami v križu, hrbtenici...

Tudi vi perete perilo pri 30 stopinjah? Preberite, zakaj to ni najbolje

Ali tudi vi največkrat pisano perilo perete na 30 ali n...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.