Kaj moramo vedeti o staranju?

Vsi bomo nekoč stari. Staranje je neizogiben del življenja. Nobenega razloga pa ni, da se ne bi starali čili in zdravi.
	Večina znanstvenikov pripisuje največji vzrok za staranje prostim radikalom, ki se kopičijo s starostjo. (foto: Freepik.com)
Večina znanstvenikov pripisuje največji vzrok za staranje prostim radikalom, ki se kopičijo s starostjo. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Vsi si želimo do konča življenja ostati samostojni in brez kroničnih bolezni. Čeprav se je to še ne tako daleč nazaj zdelo nemogoče, zdaj vemo, da temu ni tako. Staranje je kot vse drugo v življenju proces, katerega uspeh je odvisen od tega, kako z njim upravljamo. Znanost pri iskanju odgovorov, zakaj se staramo, in pri iskanju načinov za upočasnitev tega procesa izjemno hitro napreduje. Od prehranskih dopolnil, izbranih hranil, specialne telesne vadbe do posebej prilagojene prehrane in družbenega življenja - »napad« na staranje poteka na vseh frontah.

Zakaj se staramo?
Večina znanstvenikov pripisuje največji vzrok za staranje prostim radikalom, ki se kopičijo s starostjo. Prosti radikali nastanejo, ko molekule v celicah zaradi različnih vzrokov, kot so prisotnost virusov, onesnaženo okolje, sevanje, sončna svetloba, vpliv kemičnih snovi… izgubijo elektron. Postanejo nestabilne, zato poskusijo elektron »ukrasti« iz druge spojine, da bi si vrnile stabilnost. Spojina, iz katere je bil »ukraden« elektron, sama postane prosti radikal. Sproži se verižni proces, ki ima za posledico motnjo v živi celici. Dobra novice da, da je narava iznašla izjemno učinkovito orožje proti prostim radikalom: antioksidante.

Antioksidanti pomlajajo
Raziskovalci proučujejo na desetine hranilnih snovi, za katere se zdi, da upočasnjujejo staranje. V eni od zadnjih študij so ugotovili, da kompleksno prehransko dopolnilo zmanjšuje upad fizičnih sposobnosti pri starih miših - kar je eden od najbolj zanesljivih dokazov staranja, ter povečuje aktivnost mitohondrijev. »Odkritje obeta veliko za podaljšanje kakovosti življenja starostnikov,« pojasnjuje vodja študije prof. dr. David Rollo. In kaj vsebuje to »čudežno« prehransko dopolnilo? Nič drugega kot tisto, kar večinoma najdemo na domačem vrtu, le da v dovolj velikih količinah: vitamine B1, C, D, E, beta karotene, aspirin, folate, česen, ingver, ginseng, izvleček zelenega čaja, magnezij, melatonin, kalij, ribje olje in laneno olje. »Napitek« je upad fizičnih zmožnosti starih miši zmanjšal za 50 odstotkov in povzročil, da so ostale mladostne tudi takrat, ko so njihove vrstnice že poginile.

Vloga omega 3 pri staranju
Več, kot vemo o omega 3 maščobnih kislinah, bolj presenečajo. Eno od zadnjih odkritij je, da imajo izjemno vlogo pri preprečevanju staranja: upočasnjujejo skrajševanje telomer. V študiji je sodelovalo okrog 600 srčnih bolnikov, ki so imeli bolezen stabilizirano šest let. Izkazalo se je, da so se telomere pri tistih, ki so imeli v krvi visoke vrednosti omega 3 maščobnih kislin, skrajševale 2,6 krat počasneje kot pri tistih, ki so imeli malo omega 3 v telesu. Slednje so tudi ključne za zdravo srce in ožilje. Tudi šport igra pomembno vlogi pri skrajševanju telomer (»kapic« na koncu kromosomov, ki, ko se skrajšajo do konca, povzročijo smrt celice).Nemška študija je pokazala, da so telomere pri dolgoletnih rekreativnih tekačih za 40 odstotkov daljše kot pri tistih, ki prakticirajo izrazito sedeč način življenja. Obe skupini testnih oseb sta bili v srednjih letih.

Staranje in upad mišic
Ste že kdaj slišali za sarkopenijo? Gre za upadanje mišične mase, ki se tipično začne dogajati okrog šestdesetega leta starosti. To je tudi razlog, da se seniorjem priporoča, da razvijejo reden režim telesne vadbe, v katerem vaje za moč (uteži) igrajo pomembno vlogo. Na ta način preprečijo izgubljanje mišične mase. Če vadbo kombinirajo z omega 3 maščobnimi kislinami, je učinek še večji. V študiji, v kateri je 16 starostnikov (povprečna starost je bila 71 let) osem tednov uživalo 4 grame omega3 maščobnih kislin na dan, je bilo nesporno dokazano, kako pomembno vlogo igrajo omega 3 pri pretvorbi beljakovin v mišice.

Staranje in kilogrami
Trenutno za svetu živi 1,6 milijarde odraslih, ki so predebeli. Dokazano je, da se ljudje, ki imajo normalno telesno težo, starajo počasneje in tudi zamaknejo razvoj demence v kasnejšo starost. Švedska raziskava, v kateri so pri več kot 8500 ljudeh spremljali težko skozi obdobje 30 let, je pokazala, da je bilo v starosti 65 let predebel vsak tretji, tveganje za demenco pa je bila pri njih za 80 odstotkov večje. Druga študija na miših je celo pokazala, da so tiste, ki so imele ravno še dovolj hrane, živele dvakrat dlje od tistih, ki so se prenajedale.

Hranila, ki upočasnjujejo staranje
Med najpomembnejšimi hranilni, ki upočasnjujejo staranje, so (navadeno po abecednem redu, ne po pomembnosti): Acetil L Karnitin, astaksantin, beta karoteni, kalcij, karnozin, kromov pikolinat, koencim Q10, ribje olje, folna kislina (folat), rakovo olje, lipoična kislina, magnezij, resveratrol, selen, vitamini C, B6, B12, E in cink. Vendar je uspeh v boju s staranjem še najmanj odvisen od pilul ali prehranskih dodatkov. Veliko bolj pomembna je sprememba načina življenja, ki predvsem vključuje telesno aktivnost in spremembo prehrane, ki naj temelji na zelenjavi in v kateri naj bo le še malo prostora za predelana živila ter za živila, ki vsebujejo trans maščobe in sladkor.
Viri:
Journal of Applied Gerontology
Karolinska Institutet in Stockholm
Experimental Biology and Medicine
Science

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.