Kako brati krvno sliko?

Že poznate priročnik »Kako brati krvno sliko«? Glavno vodilo priročnika je »Krvna slika v vsako zdravnikovo misel.«
Priročnik »Kako brati krvno sliko« e izšel leta 2018.  (Foto: UKC Ljubljana)
Priročnik »Kako brati krvno sliko« e izšel leta 2018. (Foto: UKC Ljubljana)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Priročnik »Kako brati krvno sliko« je nastal v sodelovanju KO za hematologijo Interne klinike, KO za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike in Službe za specialno laboratorijsko dejavnost Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Priročnik je namenjen ozaveščanju in boljšemu poznavanju razumevanja izvidov krvne slike. Na novinarski konferenci so podrobneje spregovorili: zakaj in kako brati krvno sliko, kakšna je krvna slika pri otroku, kako v laboratoriju “izdelajo” krvno sliko in kako preiskavo razume bolnik oziroma laik.

 

Prof. dr. Samo Zver, dr. med., predstojnik KO za hematologijo Interne klinike, je povedal: »Krvna slika je kraljica vseh preiskav v medicini. V večini primerov za diagnozo bolezenskega stanja zadošča že samo del, ki ga opravi avtomatični analizator. Laborant zatem opravi neposredni pregled več sto celic, tudi do 500, v periferni krvi in odgovornega zdravnika opozori, če vidi nenavadne celične oblike.

Moramo pa znati prebrati, še prej pa zaznati, kaj je zapisano na izvidu.

Ločimo: belo ali levkocitno, rdečo ali eritrocitno in trombocitno krvno sliko. Na opisani način poteka v priročniku tudi interpretacija izvidov krvnih slik. Sčasoma postaja interpretacija krvne slike vedno bolj zanimiva. Resnično želimo izobraziti prav vsakega zdravnika, da bo znal interpretirati nepravilnosti in posebnosti v krvni sliki.

Pri branju krvne slike so bralcu priročnika v pomoč osnovni biokemični izvidi, ki jih je mogoče brez izjeme opraviti v zdravstvenem domu.

Izobraževanje želimo začeti že na ravni študentov medicine in nato nadaljevati po starostnem kriteriju proti vrhu, ne nazadnje vključiti tudi upokojene zdravnike. Tako kot smo pred leti znanje o EKG zapisu prenesli z internistične specialistične ravni na raven celotne zdravniške populacije, želimo prenesti tudi branje krvne slike. In izid priročnika je prvi in osnovni korak v tej smeri. Resnično velik!«

 

Prof. dr. Janez Jazbec, dr. med., predstojnik KO za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike, je povedal: »Zelo smo veseli, da so v ta projekt povabili tudi pediatre, da damo svoj prispevek k tej publikaciji. Krvna slika in normalne vrednosti se namreč pri otrocih izjemno razlikujejo, če jih primerjamo z vrednostmi pri odraslih. Ker ima večina laboratorijev vrednosti izvidov prilagojene odrasli populaciji, lahko privede do nepotrebnega strahu pri starših, saj lahko pride do težav, ko si tako laična kot strokovna javnost ne znajo pravilno razložiti, kakšne so normalne vrednosti krvne slike pri otrocih.

V priročniku so te vrednosti priložene za otroško krvno sliko. Upam, da bodo pediatri s temi vrednostmi napotili kakšnega otroka manj neprej v specialistično obravnavo

 

Izr. prof. Helena Podgornik, spec. med. biokem., spec. lab. med. gen., s KO za hematologijo Interne klinike, je dejala: »Lahko rečem, da smo v našem laboratoriju specialistke medicinske biokemije tete iz ozadja, saj je naš prvi cilj, da je krvna slika pravilna in celovita. Pomemben vidik pa je tudi, da je narejena čim hitreje, da je izvid jasen, nedvoumen in pregleden.

Znanje v slovenskih laboratorijih je zelo napredovalo, ugotavljamo pa pomanjkanje komunikacije med specialisti v laboratorijih in zdravniki. Zato je ta priročnik izjemen doprinos, saj se bo raven medsebojnega sporazumevanja zelo izboljšala in tako bo tudi kakovost obravnave pacienta bistveno hitrejša in boljša

 

Asist. dr. Alenka Trampuš Bakija, univ. dipl. biol., spec. med., s Službe za specialno laboratorijsko dejavnost Pediatrične klinik je razložila: »Za pravilno branje krvne slike pri otrocih so pomembne izkušnje osebja in dodatna znanja. Poenotili smo referenčne vrednosti izvidov v vsem slovenskem zdravstvu, saj je obravnava otrok s hematološkimi problemi izjemnega pomena, da pravilno prenesemo to sporočilo na sekundarno in primarno raven, da se zdravniki ne bi počutili osamljene.

Zdravniki se lahko obrnejo na strokovno javnost laboratorijske dejavnosti v terciarni ustanovi, da lahko čim boljše in pravilneje vsi obravnavajo otroka. To je najbolj pomembno, da pridemo iz pravilno narejene krvne slike do prave diagnoze bolezni.«

 

Kristina Modic, s Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, pa je izpostavila: »Na naše društvo se s številnimi vprašanji obračajo ljudje iz vse Slovenije, ker jih skrbi njihovo zdravje in nas prosijo za pomoč pri branju njihove krvne slike. Zato se zahvaljujem našim hematologom za pomoč in sodelovanje, saj je to izjemnega pomena, da so s priročnikom približali izvide krvne slike tako bolnikom kot zdravnikom. Na ta način skrbijo za nadgradnjo celostne obravnave vseh nas bolnikov.

To knjižico v našem združenju pozdravljamo, saj ima veliko vrednost za družinske zdravnike. Vemo pa, kako pomembna je hitra, pravočasna in pravilna diagnostika za nadaljnje zdravljenje.«

 

Strošek preiskave je zanemarljiv v primerjavi s tem, koliko informacij se s preiskavo lahko pridobi in ugotovi, kaj se z bolnikom dogaja. Zato je pravilno tolmačenje oziroma branje krvne slike ključnega pomena. Gre za nekakšen hematološki EKG.

Priročnik je vseslovenski projekt, ki bo vključil tudi hematologe v bolnišnicah po Sloveniji. Izdajo priročnika bodo spremljala predavanja in delavnice.

Morda te zanima tudi:

Psihološka podpora bolnikom z multiplo sklerozo

Multipla skleroza je neozdravljiva napredujoča bolezen,...

Položaj upokojencev je treba celovito izboljšati

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je da...

Varno na kolesu nekoč in danes

Program Varno na kolesu, ki poteka na pobudo družbe But...

Metka Klevišar: "Nasilje v zdravstvu"

V zadnjem času slišimo o vedno več nasilja v svetu nasp...

RESNIČNA ZGODBA: bivši ženi mora izplačati 200.000 eur za opravljanje gospodinjskih del

Ivani Moral 48 – letni Španki bo bivši mož moral izplač...

Svetovni dan spanja: Spanje je ključno za zdravje

Spanje je poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti e...

Milena Miklavčič: Trije mimobežni utrinki neke sobote

Danes minevajo žalostna tri leta, ko je izbruhnil Covid...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

VIDEO: 7 načinov, kako lahko ženski polepšate današnji dan žena!

Danes je mednarodni dan žena, osmi marec. Poskrbite, da...

Odzovite se! Program Svit rešuje življenja.

Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja pred...

»Gremo vsi ven! Za zdrave ledvice, dušo in telo«

»Gremo vsi ven! Za zdrave ledvice, dušo in telo«, je le...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.