Kakovostno bivanje starejših: Je rešitev v sobivanju?

Sobivanje, kjer v skupnosti živi več starejših oseb, lahko dvigne kakovost življenja, zniža stroške, razširi socialno mrežo, odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila.
Je rešitev za kvalitetno staranje v sobivanju? (foto: pexels.com)
Je rešitev za kvalitetno staranje v sobivanju? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Na včerajšnji okrogli mizi z naslovom Slovenija razvija nove možnosti za kakovostno bivanje starejših so udeleženci odprli javno razpravo, ki bo temelj za oblikovanje politik in podpornih ukrepov, da Slovenija naredi odločen korak pri izboljšanju pogojev za bivanje starejših. Sodelujoči so izpostavili, da se slovenska družba stara, zato se morajo država, institucije in državljani temu prilagoditi ter poiskati rešitve, ki bodo zagotovile boljše pogoje bivanja za starejše. Strinjali so se, da je potrebno z dialogom ugotoviti, kaj opredeljuje kakovostno bivanje starejših, kako ga zagotavljati, kakšne so želje, potrebe in možnosti bivanja na lokalnem nivoju, pri tem pa izpostavili modele sobivanja kot možnost, s katero se lahko učinkovito zmanjšuje ranljivost starejših. Okrogla miza v Mariboru je prva v nizu dogodkov, ki jih bo Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) skupaj s partnerji projekta Sobivamo izvedlo v 11 mestnih občinah.

Sobivanje, kjer v skupnosti živi več starejših oseb, lahko dvigne kakovost življenja, zniža stroške, razširi socialno mrežo, odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila. »Skrb za starejše je naloga celotne družbe. Vemo, da so starejši bolj previdni pri življenjskih odločitvah in da zaupajo preverjenim rešitvam. Zavedamo se, da moramo z informiranjem, dialogom in izmenjavo izkušenj šele vzpostaviti zaupanje v nove modele bivanja in sobivanja, kot ga poznajo v najnaprednejših državah. Ni nujno, da bodo te rešitve delovale tudi pri nas, zato spodbujamo starejše, da govorijo o potrebah, željah in omejitvah. Tako bomo ugotovili, katerim rešitvam bi bilo smiselno v Sloveniji dati prioriteto. Želimo si, da zaženemo resnično medgeneracijsko akcijo,« je povedala Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor. Pri tem si je zaželela, da bi v novem projektu Stanovanjskega sklada RS in Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS) Maribor že v kratkem prišlo do ureditve prvih stanovanjskih enot za sobivanje starejših na Studencih v Mariboru.

Mag. Zdravko Luketič, podžupan Mestne občine Maribor, je poudaril, da je pot do najboljših rešitev v sodelovanju vseh deležnikov, občin in države, da za tovrstne projekte ponudi ustrezne spodbude, na drugi pa tudi starejših, ki se dejansko vsak dan soočajo s skrbjo za kakovost svojega življenja. In kot pravi, je sobivanje eden od vidikov le tega.

Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) se v projekt Sobivamo vključuje s svojo nacionalno in lokalno mrežo društev ter z izkušnjami iz mednarodnih projektov, kot sta bila AOBIS in HELPS. Prav slednja sta sprožila veliko povpraševanja po konkretnih informacijah o možnostih sobivanja v Sloveniji. Alenka Ogrin, koordinatorka projektov pri ZDUS, je na današnjem srečanju spregovorila o tem, kakšno je stanje v Sloveniji in o ugotovitvah iz številnih pogovorov s starejšimi ter iz obiskov tovrstnih skupnosti v drugih državah. Skozi vse to bi se naj po njenih besedah izkazalo, da je sobivanje ena od bolj privlačnih možnosti za slovensko družbo. Kot pravi, je oblik sobivanja precej; od medgeneracijskega sobivanja pa do sobivanja starejših.

Nedvomno pa je oblika sobivanja tudi druženje starejših v dnevnih centrih, kot je mariborski TOTI DCA (dnevni center aktivnosti). Na današnji okrogli mizi je udeleženim spregovoril tudi njegov vodja Marjan Holc. Poudaril je, da je druženje v takšnih centrih izjemno pripomore k ohranjanju psihofizične kondicije starejših, da ohranjajo ali pa na novo zgradijo svojo socialno mrežo in ne nazadnje spoznajo nove podobno misleče prijatelje. »Sobivanje se začne, ko starejši še bivajo doma, svoje aktivnosti pa izvajajo skupaj s somišljeniki v takšnih ali drugačnih sredinah, skupnostih, ki se gradijo okoli skupnih vsebin. Dnevno druženje starejših z enakimi interesi ustvarja zaupanje, občutek varnosti in vključenosti.«

Pogovor je usmerjal mag. Aco Prosnik, klinični psiholog in varuh bolnikovih pravic, ki je osvetlil tudi razmišljanja starejših iz drugačnih vidikov, predvsem je govoril o razmišljanjih, strahovih in pomislekih, ki jih imajo starejši. Poudaril je, kar so potrdili tudi odzivi iz publike, da starejši potrebujejo varnost, potrebujejo pa tudi informacije, pogovor, zaupanje ter potrditev, da še zmorejo.

O projektu Sobivamo

V okviru projekta Sobivamo bo MOP skupaj s partnerji projekta v 11-ih mestnih občinah po vsej Sloveniji pripravil dogodke, na katerih bodo predstavili modele sobivanja, izkušnje in ideje, prav tako pa bodo zbrali odzive zainteresiranih. S predstavitvijo projekta je zaživela tudi spletna stran Sobivamo, razpravo s starejšimi in njihovimi svojci pa bo MOP spodbujal tudi preko družbenih omrežij. V nadaljevanju projekta je predvidena še postavitev 11 informacijskih točk po Sloveniji.
Partnerji projekta so še Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), Stanovanjski sklad RS, Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter združenja lokalnih skupnosti (Združenje mestnih občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije in Združenje občin Slovenije).

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.