Kar 99,5 % "neverjetnih ponudb" je enakih ali celo bolj ugodnih v drugih obdobjih leta!

So izjemne ponudbe črnega petka in spletnega ponedeljka zares tako odlične, kot jih trgovci reklamirajo? Preverite, kaj pravi Zveza potrošnikov Slovenije in kako se dobro pripraviti na razprodaje.
Raziskave so pokazale, da skoraj zagotovo ne boste dosegli najnižje cene v letu z nakupom na črni petek. (Foto: Freepik.com)
Raziskave so pokazale, da skoraj zagotovo ne boste dosegli najnižje cene v letu z nakupom na črni petek. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ste vedeli, da črni petek ali angleško Black Friday prihaja iz ZDA, ko je bila cena črnih sužnjev posebej ugodna?

Danes na srečo ne kupujemo več sužnjev, temveč zadnji petek v novembru označuje pričetek decembrske nakupovalne mrzlice in posebnih decembrskih popustov. 

Toda, ali so izjemne ponudbe črnega petka in spletnega ponedeljka zares tako odlične, kot jih trgovci reklamirajo?

"Naši kolegi iz britanske potrošniške organizacije Which so ugotovili, da je 99,5 odstotka "neverjetnih ponudb" enakih ali celo bolj ugodnih v drugih obdobjih leta. V raziskavi so preverili več tisoč cen in ugotovili, da skoraj zagotovo ne boste dosegli najnižje cene v letu z nakupom na črni petek," lahko preberemo na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Čeprav so nekatere ponudbe v okviru razprodaj na črni petek res ugodne, niso vse tako dobre kot se zdi na prvi pogled. Zato je zelo pomembno, da se na razprodaje dobro pripravite.

 

ZPS svetuje, da se držite naslednjih deset zlatih pravil:

1) Nakupe načrtujte. Prijavite se na e-novice vaših priljubljenih trgovcev, spremljajte jih na družbenih omrežjih. Velikokrat so prejemniki novic deležni popustov še kakšen dan pred uradnim črnim petkom.

2) Akcija se začne takoj po polnoči. Čeprav se vrata klasičnih trgovin odprejo šele ob devetih dopoldne, spletni trgovci nikoli ne počivajo. Če res nameravate opraviti velik nakup, je dobro, da to storite čim prej. Ugodne spletne ponudbe ali kode za popust navadno pričnejo veljati takoj po polnoči in najboljše ponudbe so tudi hitro razprodane.

3) Primerjajte cene, ne popuste. Ceno za izbran izdelek preverite tudi pri drugih trgovcih: naj vas ne zavede višina popusta, pomembna je cena! Pomembno je, da za izdelek, ki ga imate v mislih, spremljate ceno vsaj nekaj tednov ali mesecev. Tako boste vedeli, ali je ponudba na črni petek v resnici dobra. In to ne le pri enem trgovcu, ampak tudi pri konkurenci. Tudi nekateri slovenski spletni trgovci ponujajo možnost najnižje cene. Če pri katerem drugem trgovcu odkrijete še nižjo ceno, vam jo izenačijo. Zato uporabite spletne strani za primerjavo cen in gibanje cen v zadnjih mesecih.

4) Položite izdelke v košarico že v četrtek. Na črni petek imajo številni spletni trgovci povečan promet na strani, zato te delujejo počasneje ali v kakšnih trenutkih sploh ne. Prijavite se na stran in v košarico položite izdelke, ki jih želite kupiti, že v četrtek. Proces nakupovanja boste tako na črni petek lahko opravili hitreje.

Črni petek

5) Ne pozabite na kakovost. Cena je ugodna, toda kaj pa kakovost izdelka? Boste z njim zadovoljni? Bo izpolnil vsa vaša pričakovanja? Pomembno je, da že pred nakupom poiščete čim več informacij o izdelku, še posebej, če gre za dražje izdelke. Velikokrat se izkaže, da so cenejši izdelki boljše kakovosti kot njihovi dražji konkurenti, ali pa da obstajajo cenejše in enako dobre alternative.

6) Zavedajte se tveganja z neznanimi blagovnimi znamkami. Izdelki manj znanih blagovnih znamk seveda niso nujno tudi slabše kakovosti, a dobro znana imena iz sveta zabavne elektronike, mobilne telefonije in računalništva niso zaman tako znana. Črni petek je za številne trgovce odlična priložnost, da počistijo zaloge izdelkov, ki jih ne prodajajo dobro ali ker jih potrošniki vračajo, ker z njimi niso zadovoljni. In ker ima televizor oznako 4K in HDR še ni nujno, da bo slika tako dobra kot pri najboljših modelih na testu.

7) Starejši modeli so tudi super nakup. Posebej pri tehničnih izdelkih velja, da proizvajalci približno vsako leto predstavijo nov model določenega telefona, tabličnega računalnika ali televizorja. Kot kažejo testi ZPS, stari modeli niso vedno slabši od predhodnikov, imajo pa občutno nižje cene. Če vam torej ne pomeni veliko, da v žepu ali torbi nosite zadnji model telefona ali tablice, ali da na zidu visi zadnji model televizorja – tako ali tako bodo po letu dni na voljo novi modeli - lahko prihranite tudi s tem, da ne kupite zadnjega modela.

8) Preverite spletne cene. Ne želite kupovati prek spleta in raje nakupujete v klasični trgovini? Kljub vsemu uporabite telefon. Pred nakupom preverite spletne cene. Če so cene na spletu nižje, trgovca v trgovini povprašajte za popust.

9) Lahko si premislite. Ste si po nakupu premislili ali ponudba le ni tako dobra, kot ste pričakovali? Če izdelek ni takšen, kot ste pričakovali da bo, imate pri nakupu po spletu možnost, da ga v 14 dneh vrnete trgovcu, on pa vam mora vrniti kupnino. Veliko spletnih trgovcev ima rok za vračilo izdelkov še daljši, a preverite, ali to velja tudi na črni petek. V primeru, da ste nakup opravili v klasični trgovini, trgovcu izdelka, s katerim ni nič narobe, ni treba sprejeti nazaj. Gre pa seveda za dobro poslovno prakso.

10) Še več priložnosti za popuste. Tudi, če boste zamudili črni petek, ne pozabite na spletni ponedeljek in decembrske popuste. Zagotovo bo še veliko priložnosti za ugodne nakupe. Na ZPS opozarjajo, da obstaja velika možnost, da bodo cene v prihodnjih dneh še nižje.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

MojaLeta darilo je še bogateljše – kdo so izžrebanci?

Februarski nagrajenci oz. nagrajenke prejmejo kar tri ...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 4.3 do 10.3.2024 (piše priznana astrologinja)

Ta teden nam bo padajoča Luna, z vsemi ostalimi planeti...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.