Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in sicer recept za ragu stroganov. Recept za ragu stroganov sem našla v nekoliko starejši kuharski knjigi Karapandža, kjer je jed poimenovana ragu stroganov.
Ragu stroganov (Foto: Karmen Valant).
Ragu stroganov (Foto: Karmen Valant).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za ragu stroganov sem našla v kuharski knjigi kuharja Karapandže, ki je bil eden prvih in največjih jugoslovanskih kuharskih mojstrov. Se še spomnite oddaje Male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov, kjer je Stevo Karapandža jedem dodajal Vegeto? Stevo Karapandža je velik kuharski mojster, sama po njegovih receptih pogosto pripravljam izredno okusne jedi.

V receptu je Karapandža uporabil pljučno pečenko, naj povem, da sem jo sama nadomestila z mladim govejim mesom. Prav tako sem šampinjone nadomestila z posušenimi jurčki. Kljub temu je bila govedina stroganov odlična!

60 dag mlade govedine
1 čebula
1 kisla kumarica
5 dag posušenih jurčkov
1 žlička gorčice
sok pol limone
1 žlička sladke mlete paprike
maslo ali žlica svinjske masti
sveže sesekljan peteršilj
1 dl kostne juhe
1 kozarček rdečega vina
3 žlice kisle smetane
sol in poper

Mlado goveje meso narežemo na rezance, ga začinimo s poprom, soljo in mleto rdečo papriko. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo nekaj minut počivati.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V originalnem receptu uporabimo šampinjone, ki jih narežemo na lističe. Jaz sem šampinjone nadomestila s suhimi jurčki. Jurčke prelijemo z vročo vodo in jih 15 minut namakamo, jih nato odcedimo in narežemo na tanke lističe.

Vodo, v kateri smo namakali gobe ohranimo, saj jo lahko uporabimo za zalivanje omake. Kislo kumarico narežemo na tanke rezance. Peteršilj drobno sesekljamo.

V večji litoželezni ponvi segrejemo svinjsko mast ali maslo, jaz sem uporabila svinjsko mast, ki da jedi še posebno dober okus. Na vroči masti na hitro prepražimo na rezance narezano goveje meso in ga nato med nenehnim mešanjem pražimo 20 minut, da se zmehča.

Popraženo meso preložimo na krožnik in pokrijemo, pazimo da ostane toplo.  Na preostali maščobi zdušimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo še na lističe narezane odcejene jurčke. Vse skupaj zalijemo z rdečim vinom, lahko uporabimo tudi belo vino, vinjak ali konjak.

Preberite tudi: Recept za odlično krompirjevo musako

Premešamo in ko omaka do polovice povre, prilijemo čisto kostno ali govejo juho, lahko pa prilijemo tudi vodo, v kateri smo namakali jurčke. Nato dodamo na tanke rezance narezano kislo kumarico, majhno žličko gorčice, limonin sok in drobno sesekljan peteršilj. Previdno vmešamo kislo smetano in omako prelijemo po mesu.

Jed ponudimo s poljubno prilogo, odlično se ujema s pire krompirjem, kuhanim in popečenim krompirjem ali z širokimi rezanci. Zraven govedine stroganov smo danes postregli kuhan krompir, opečen na vročem maslu in potresen s sesekljanim peteršiljem, za sladico pa smo postregli kos sveže orehove potice. 

Pa dober tek!

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Ragu stroganov
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.