Kemikalije so del našega vsakdana

Kemikalije se v življenju vsakega posameznika pojavljajo v mnogih oblikah in so vse bolj nepogrešljive. Lahko delujejo tudi škodljivo, zlasti če se jih neustrezno uporablja, zato je potrebno z njimi ravnati previdno in pravilno.
S kemikalijami je potrebno ravnati pravilno in previdno. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
S kemikalijami je potrebno ravnati pravilno in previdno. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zadnji teden v maju tradicionalno obeležujemo teden kemijske varnosti (29. maja pa Dan kemijske varnosti). Namen obeležitve je ozaveščanje javnosti o ustreznem ravnanju s kemikalijami doma, na delovnem mestu, v šolah in drugih okoljih. Kemikalije so namreč v življenju vsakega posameznika pojavljajo v mnogih oblikah in so vse bolj nepogrešljive. Ob tem na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da kemikalije lahko delujejo tudi škodljivo, zlasti če se jih neustrezno uporablja, zato je potrebno s kemikalijami ravnati previdno in pravilno.

Neustrezna raba in ravnanje s kemikalijami predstavljata večje možnosti izpostavljenosti ljudi in onesnaževanja okolja. Zlasti nevarne kemikalije, ki se zaradi človekove neprevidnosti sproščajo v naravno okolje, lahko po različnih poteh in mehanizmih delovanja posredno škodljivo vplivajo na zdravje ljudi.

»Izpostavljenost kemikalijam je še posebej problematična pri otrocih, zlasti izpostavljenost nevarnim kemikalijam zaradi nesreč v domačem okolju. Zato je pomembno, da se zagotovi varna uporaba kemikalij,« je pojasnila doc. dr. Agnes Šömen Joksić z NIJZ in dodala: »Kemijska varnost je stanje, ko kemikalije ne povzročajo neobvladljivega tveganja za zdravje okolja in ljudi. Kemijsko varnost je možno zagotoviti z ustreznim ravnanjem s kemikalijami, predvsem z nevarnimi kemikalijami in izdelki, ki vsebujejo nevarne kemikalije, vključno z njihovimi odpadki

Pomemben element zagotavljanja kemijske varnosti je toksikovigilanca, v procesu katere poleg inštitucij javnega zdravja sodelujejo številne druge službe, npr. centri za zastrupitve, inštitucije za proučevanje in zagotavljanje varstva pri delu, ministrstva, vladni uradi/agencije, raziskovalne institucije, izobraževalne institucije, zveze potrošnikov in druge nevladne organizacije ter društva.

O posvetu Kemijska varnost za vse
V okviru obeležitve tedna kemijske varnostni je bilo v sodelovanju med Zavodom RS za šolstvo, Uradom RS za kemikalije in NIJZ v preteklih letih organiziranih več posvetov z naslovom Kemijska varnost za vse. Na posvetih so sodelovali slovenski strokovnjaki z različnih področij in institucij. Vsako leta je bila pozornost posvečena aktualni tematiki, srečanja pa so bila izvedena v različnih slovenskih krajih in so osvetlila regijsko oziroma lokalno aktualno problematiko s področja kemijske varnosti. Lansko leto je bil posvet posvečen spremljanju in obvladovanje zastrupitev s kemikalijami, osrednja tema letošnjega posveta, ki bo v začetku oktobra 2015 v Mariboru, pa bodo odpadki, ki vsebujejo nevarne kemikalije, s poudarkom na odpadnih zdravilih v okolju.

»Aktivne učinkovine zdravil (farmakološko aktivne substance) namreč pridejo v okolje zaradi neustreznega ravnanja z ostanki zdravil (veterinarskih in humanih) in z izločki. V okolju lahko škodljivo učinkujejo na ekosisteme, onesnažijo podtalnico, vire pitne vode, kmetijske obdelovalne površine in posledično vplivajo na človekovo zdravje,« je povedala doc. dr. Agnes Šömen Joksić z NIJZ.

O programu »Pazi, uporabi varno!«
Za zmanjšanje tveganja pri uporabi izdelkov, ki vsebujejo nevarne snovi, morajo proizvajalci uporabnike opozoriti na nevarne lastnosti. Izdelki morajo biti opremljeni z etiketami, na katerih so zapisane informacije o nevarnih lastnostih, varnem ravnanju z njimi in o ukrepih, če se pripeti nezgoda. Zapisi o nevarnosti so podani v obliki dogovorjenih grafičnih znakov ali piktogramov, ki so hitro opazni in razumljivi, ter v obliki stavkov in besed. Tudi prilagojena embalaža, kot so otipna opozorila za slepe in slabovidne ter zapirala varna za otroke, dodatno opozarjajo ter zmanjšujejo tveganje pri uporabi takih izdelkov. Za uporabnike izdelkov, ki vsebujejo nevarne snovi, je zelo pomembno, da dogovorjene opozorilne znake - piktograme (s)poznamo. Le tako se lahko seznanimo z nevarnimi lastnostmi v izdelkih, ki lahko ogrožajo zdravje in okolje ter se izognemo njihovim škodljivim učinkom. Namen programa »Pazi, uporabi varno!« je seznanitev otrok v zgodnjem šolskem obdobju s piktogrami in s tem zmanjšanje potencialnih škodljivih posledic zaradi neustrezne uporabe in ravnanja z izdelki, ki vsebujejo nevarne kemikalije. Gradiva za izvedbo programa »Pazi, uporabi varno!« so dosegljiva tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

All-on-4: Rešitev za funkcionalen nasmeh

Ste izgubili več zob in s tem funkcionalnost vašega nas...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 25.9. do 1. oktobra (piše priznana astrologinja)

Že od sobote imamo Sonce v tehtnici, zato bomo vse do 2...

POZOR NOVE PREVARE: Halo, našli smo bitcoine na vašem računu!

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CER...

Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni: »Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno«

Mesec september v svetu obeležujemo kot svetovni mesec ...

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

V Cankarjev dom v Ljubljano prihaja že 22. Festival za tretje življenjsko obdobje

Od 27. do 29. septembra prihaja že 22. Festival za tret...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

22. Festival za tretje življenjsko obdobje konec septembra v Cankarjevem domu

V Cankarjev dom v Ljubljano od 27. do 29. septembra pri...

Intervju: Ustvarjalnost starejši osebi nudi občutek namena in cilj, da ostane aktivna...

Vse več raziskav kaže, da ima ustvarjalnost neverjeten ...

Zakaj je soda bikarbona farmaciji trn v peti?

Soda bikarbona je že dolgo časa predmet mnogih raziskav...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.