Klobase in salame krajšajo življenje

Pred kratkim zaključena raziskava, ki so jo opravili francoski znanstveniki je privedla do rezultatov, da tipična zahodnjaška prehrana skrajšuje življenje. Nič več klobas in salam?
Čeprav je zelo okusna, pa vzhodnjaška prehrana krajša življenje. (foto: www.123rf.com)
Čeprav je zelo okusna, pa vzhodnjaška prehrana krajša življenje. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če ste ljubitelj zahodnjaške prehrane, je čas, da se nad tem nekoliko zamislite in spremenite svoje navade, saj je zadnja raziskava, ki so jo opravili znanstveniki v Montpellieru pokazala, da skrajšuje življenje. Sladka in ocvrta hrana nista zdravi, to vemo že dolgo časa.

Raziskava je trajala 16 let, anketiranih je bilo pet tisoč ljudi v starosti 51 let in več. Rezultati so privedli do dejstev, da je v zahodnjaški kuhinji problematičen tip hrane, ki jo sestavlja. Ta je sestavljena namreč iz rdečega mesa, polnomastnih mlečnih proizvodov, rafiniranih žitaric in predelanih mesnih izdelkov, kot so klobase, salame, konzerve in podobno.
Tak način prehranjevanja pa hitreje pripelje do bolezni srca in ožilja ter diabetesa in skrajšuje življenje.

Ljubitelji zahodnjaške kuhinje, vredno se je zamisliti in nekoliko redkeje posegati po nezdravi hrani.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.