Opičje koze: kako se prenašajo in kako hitro se širijo

Moje zdravje > Bolezni | piše: M. T. | 25.5.2022
Okužbe z opičjimi kozami so že potrdili v več evropskih državah, to nedeljo tudi pri naših sosedih Avstrijcih. Dobra novica je, da so starejši proti bolezni bolj zaščiteni. Preberite ključne informacije o tej nalezljivi bolezni.
Opičje koze običajno niso smrtno nevarne in potek bolezni je običajno blag. (Breakinglatest.news)
Opičje koze običajno niso smrtno nevarne in potek bolezni je običajno blag. (Breakinglatest.news)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Okužbe z opičjimi kozami se širijo tako po Evropi kot tudi v ZDA, Kanadi in Avstraliji. Prvi primer bolezni so že zaznali v sosedni Italiji, to nedeljo pa so ga potrdili tudi pri naših sosedih Avstrijcih. V Avstriji je bila bolezen ugotovljena pri 35-letniku z Dunaja, ki so ga hospitalizirali s tipičnimi simptomi opičjih koz, kot so vročina in gnojni mehurčki po obrazu. 

 

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), primera opičjih koz v Sloveniji še niso zaznali. Javnost mirijo, da ni bojazni, da bi se bolezen hitro prenašala, saj mora biti stik z okuženim tesen in dolgotrajen. Epidemiologi pa še niso ugotovili, kako se je bolezen pojavila.

 

Opičje koze so podobne črnim kozam

Bolezen povzroča virus opičjih koz, ki je precej podoben virusu, ki povzroča črne koze. Prvi primer bolezni pri človeku so zabeležili leta 1970 v Demokratični republiki Kongo. 

Prvi večji prenos bolezni v skupnosti zunaj Afrike so zabeležili maja 2022 v Združenem kraljestvu, o primerih lokalne okužbe pa so v tem času poročali tudi v drugih državah Evrope, v Severni Ameriki in Avstraliji

V Belgiji, kjer so doslej potrdili štiri primere bolezni, so kot prvi na svetu že uvedli obvezno 21-dnevno karanteno v primeru potrjene okužbe z opičjimi kozami.  

 

Izpuščaji so najbolj značilen znak bolezni 

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Nacionalna koordinatorka cepljenja pri NIJZ Marta Grgič Vitek je v izjavi za medije povedala, da so simptomi opičjih koz zelo neznačilni. Sprva se pojavijo simptomi, kot so povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah, glavobol, lahka mrzlica, otekle bezgavke in utrujenost ter izčrpanost - simptomi, ki se pojavijo tudi pri drugih boleznih. 

Pozneje lahko pride do izpuščajev, podobnih noricam, ki je najbolj značilen znak bolezni, ki jo povzročajo virusi koz. Pri opičjih kozah gre namreč za virus iz skupine t. i. poksvirusov, ki je podoben virusu črnih koz. Gre za bolezen, ki smo jo s cepljenjem že izkoreninili.  Pojavijo se lahko tudi večje rane, ki so občasno lahko boleče.

 

Pri pojavu opičjih koz je nenavadno, da so bili prej ti primeri vedno povezani s potovanji, torej s potniki, ki so potovali v endemične dežele in prišli v stik z živalmi. Pri konkretnem pojavu pa se ta prenaša lokalno s človeka na človeka, vira okužbe pa še niso identificirali.

 

Ni bojazni za hitro širjenje bolezni

Prenos lahko poteka s kapljičnim prenosom, ampak le v primeru tesnega stika prek izločkov lezij (kožnih ran), ki se pojavljajo na koži okuženega, je pojasnila Grgič Vitkova. V primera takšnega prenosa mora biti stik tesen in tudi trajati mora nekaj časa, zato ni bojazni, da bi se bolezen hitro prenašala in bi prišlo do epidemije.

Do prenosa virusa med ljudmi prihaja tudi ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega, pa tudi z izmenjavo telesnih tekočin.

 

Po podatkih, s katerimi razpolagajo na NIJZ, se bolezen trenutno pojavlja v skupini moških, ki imajo spolni stik z moškimi. Trenutno gre za posamezne primere, za katere iščejo vire okužb, a so pri identifikaciji skupkov zaenkrat še neuspešni.

 

Kako resna je bolezen?

Opičje koze običajno niso smrtno nevarne in potek bolezni je običajno blag. Po podatkih britanske nacionalne zdravstvene službe večina ljudi okreva v nekaj tednih. 

Nekateri raziskovalci pravijo, da so bolj ogroženi otroci in odrasli, rojeni po letu 1981. Mladi niso cepljeni proti črnim kozam, zato se je zmanjšala imuniteta med prebivalstvom, pogosta potovanja pa spodbujajo širjenje virusa. Vendar je število okužb tudi v teh skupinah majhno, zato je pretirana panika odveč.

 

Zahodnoafriški tip virusa, ki je bil potrjen pri vseh odkritih primerih, povzroča blažjo obliko bolezni. Smrtnost naj bi se gibala pri treh odstotkih, pri vseh odkritih primerih pa je šlo za blag potek bolezni, z izpuščaji. Bolezen bolj ogroža male otroke in imunsko oslabljene osebe

V evropskih državah naj bi bila uspešnost zdravljenja bolezni dobra, vendar je vedno potrebna določena mera pazljivosti.

 

Starejši od 50 let vsaj delno zaščiteni

Posebnega cepiva proti opičjim kozam ni. Trenutno je zoper bolezen registrirano eno zdravilo, vendar na NIJZ nimajo podatka, kako dostopno je. 

Starejši od 50 let, ki so bili cepljeni zoper črne koze, so proti bolezni vsaj delno zaščiteni. Cepljenje proti črnim kozam naj bi namreč zagotavlja 85-odstotno zaščito, saj sta si virusa precej podobna, navaja BBC. Marta Grgič Vitko pa pravi, da še ni podatka, če takšna zaščita v resnici drži. Nekatere države razmišljajo, da bi cepili tesne kontakte, a pravih priporočil prav tako zaenkrat še ni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

10 znakov, ki kažejo, da vas oseba izkorišča

Nihče ne želi biti v odnosu izkoriščen – izkoriščanje n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.