Pazite se takšnega česna, nikar ga ne uporabljajte več!

Kitajski česen lahko kupimo povsod. A ni zdrav, nasprotno, strupen je, škodljiv za naše zdravje, tudi tisti, na katerem piše organski. Če prihaja iz Kitajske, ga ne jejte!
	Kitajski česen se razlikuje od domačega. (foto: Freepik.com)
Kitajski česen se razlikuje od domačega. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V prejšnjem letu je po svetu zaokrožilo 70 milijonov kilogramov kitajskega česna. Že dolgo pa je znano, da česen, ki prihaja iz te množične države, ni zdrav. Če ga bi jedli pogosto, lahko naredite z njim veliko škodo zdravju. Kitajski česen je namreč proizveden na način, da lepo izgleda in ne, da zdravi telo.

Proizvajalci ga pobelijo s kemikalijami, da ohranja lepo barvo in da uničijo vse morebitne insekte. Vzgajajo ga v odpadnih vodah, tudi v človeških fekalijah in mu med rastjo dodajajo kemikalije, da hitreje rase in da je lepši.

Vse te kemikalije pa bi lahko povzročale hude težave z zdravjem, tudi raka. To pa ni namen pravega česna. Zato vedno poglejte državo izvora in kupujte le domači česen.

Kako prepoznati domači česen?
Domači česen je zelo zdravilen, vsebuje alicin, to je močan antioksidant, ki ščiti naše telo pred številnimi boleznimi. Domači česen ima koreninice na dnu glavice. Tudi težji je od kitajskega, bolj kompakten je. Ko ga lupite, je lepljiv, ima močan vonj in pekoč okus. Če ga imate dlje časa na sobni temperaturi, prične kaliti. Tak česen pa je zdrav.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Mesec kibervarnosti posvečen smishingu: prevari z lažnimi SMS-sporočili za krajo podatkov

Vsako leto oktobra poteka kampanja ozaveščanja o nevarn...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Metka Klevišar: ZDRAVNIK, KI GA NOSIMO V SEBI

Medicina res veliko zmore, vedno več in tega smo lahko ...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Odličen recept: Mlečni kruh z drožmi

Mlečni kruh z drožmi je še posebej puhast in mehak. Sa...

Izšla je oktobrska revija Vzajemnost 2024

Ste med tistimi, ki v trgovini skrbno preberejo označbe...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (7.10 - 13.10. 2024)?

Odnosi bodo z energijo Sonca v znamenju tehtnice skladn...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.