V prejšnjem letu je po svetu zaokrožilo 70 milijonov kilogramov kitajskega česna. Že dolgo pa je znano, da česen, ki prihaja iz te množične države, ni zdrav. Če ga bi jedli pogosto, lahko naredite z njim veliko škodo zdravju. Kitajski česen je namreč proizveden na način, da lepo izgleda in ne, da zdravi telo.
Proizvajalci ga pobelijo s kemikalijami, da ohranja lepo barvo in da uničijo vse morebitne insekte. Vzgajajo ga v odpadnih vodah, tudi v človeških fekalijah in mu med rastjo dodajajo kemikalije, da hitreje rase in da je lepši.
Vse te kemikalije pa bi lahko povzročale hude težave z zdravjem, tudi raka. To pa ni namen pravega česna. Zato vedno poglejte državo izvora in kupujte le domači česen.
Kako prepoznati domači česen?
Domači česen je zelo zdravilen, vsebuje alicin, to je močan antioksidant, ki ščiti naše telo pred številnimi boleznimi. Domači česen ima koreninice na dnu glavice. Tudi težji je od kitajskega, bolj kompakten je. Ko ga lupite, je lepljiv, ima močan vonj in pekoč okus. Če ga imate dlje časa na sobni temperaturi, prične kaliti. Tak česen pa je zdrav.