Poskrbimo za starostnike z vključevanjem v dopolnilne dejavnosti na kmetiji

Na letošnjem Festivalu za 3. življenjsko obdobje je bil poudarjen potencial, ki ga nosi podeželje kot prostor, kjer lahko starostniki kakovostno preživljajo jesen svojega življenja.
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Letos smo bili že sedemnajstič bili priča dogodku Festival za tretje življenjsko obdobje, ki se je odvijal med 26. in 28. septembrom 2017 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Tekom festivala se je odvilo nemalo predavanj, delavnic, kulturnih dogodkov in drugih aktivnosti, ki so s sloganom Vsi smo ena generacija ponovno predstavili nove vsebine iz področja aktivnega staranja. Tekom festivalskega dogajanja je bila predstavljena tudi tematika socialnovarstvene oskrbe kot dopolnilne dejavnosti na kmetiji. V nadaljevanju se lahko seznanite z nekaterimi pomembnimi točkami, ki so jih govorci na okrogli mizi izpostavili. Okrogle mize se je med drugim udeležila tudi državna sekretarka mag. Tanja Strniša, ki je poudarila nekatere bistvene tematike. Predstavljamo jih v nadaljevanju.

Kakovostno življenje na podeželju

V okviru kakovostnega življenja na podeželju je bila poudarjena pomembnost zagotavljanja čim boljših pogojev bivanja za starostnike. Poudarjen je bil potencial, ki ga nosi podeželje kot prostor, kjer lahko starostniki kakovostno preživljajo jesen svojega življenja.

Uredba o dopolnilni dejavnosti iz leta 2015 zajema osnovo za razvoj socialnovarstvene oskrbe starejših na kmetiji, kot dopolnilne dejavnosti. Slednjo je bilo možno podpreti tudi preko sofinanciranja pilotnih projektov, ki ga podpira Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja.

Ministrstvo je predstavilo konkretne možnosti za razvoj socialnovarstvenih programov na kmetijah, ki se bodo vključili tudi v javna razpisa:

1. javni razpis

Podpora za diverzifikacijo kmetijskih dejavnosti v dejavnosti v zvezi z zdravstvenim varstvom, socialnim vključevanjem, kmetijstvom, ki ga podpira skupnost, ter izobraževanjem o okolju in hrani (pripravljen v mesecu oktobru 2017)

2. javni razpis

Drugi javni razpis bo predvidoma pripravljen v začetku prihodnjega leta in bi naj ponudil konkretne možnosti za prijavo pilotnih projektov na temo socialnovarstvene oskrbe starejših na kmetijah.

Državna sekretarka, mag. Strniša je ob tem tudi povabila udeležence okrogle mize, naj sodelujejo pri pripravi strokovnih rešitev za uresničitev te tematike. Na okrogli mizi socialnovarstvene oskrbe starejših kot dopolnilni dejavnosti na kmetiji so sodelovali tudi: prof. dr. Jože Ramovš - predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka, Goran Miloševičevič - direktor Eko socialne kmetije Korenika, Janja Romih - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Andreja Krt Sopar - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.

Primeri dobre prakse

V okviru te tematike naj omenimo še nekatera podjetja, ki v svoje programe vključuje ranljive skupine in so se s to tematiko dnevno predstavljali tudi na razstavnem prostoru MKGP-ja tekom 17. Festivala za tretje življenjsko obdobje.

Med njimi je Eko-socialna kmetija KORENIKA, ki prihaja iz Šalovcev in že nekaj let velja za zgled na področju socialnega podjetništva. Na kmetiji zaposlujejo invalide, osebe iz drugih ranljivih družbenih skupin in zaščitnega zaposlovanja. Še en primer dobre prakse je tudi  Kmetija Brinjevka iz Malega Dola, kjer se tekom svojega delovanja med drugim trudijo tudi na področju socialnega in družinskega varstva, varstva invalidov in drugih oblik socialne vključenosti zaposlitveno ogroženih oseb.

Predstavili so se še predstavniki Zavoda za socialno podjetništvo na podeželju, imenovano Grunt, ki delujejo kot neodvisni in neprofitni zavod s statusom zaposlitvenega centra. Na kmetiji Zadrgal nudijo delo težko zaposljivim invalidom iz Komende in okolice.

Vir besedila: Spletna stran Republike Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dostopno na: http://www.mkgp.gov.si

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

V Kinodvor vabimo stoletnike in stoletnice!

Pred sto leti, ko je 15. oktobra 1923 potekala svečana ...

Zdravstvena politika pozabila na starejše

Ministrstvo za zdravje je v nedavno predstavljenih Usme...

Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni: »Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno«

Mesec september v svetu obeležujemo kot svetovni mesec ...

V Cankarjev dom v Ljubljano prihaja že 22. Festival za tretje življenjsko obdobje

Od 27. do 29. septembra prihaja že 22. Festival za tret...

22. Festival za tretje življenjsko obdobje konec septembra v Cankarjevem domu

V Cankarjev dom v Ljubljano od 27. do 29. septembra pri...

Izšla je septembrska revija Vzajemnost

Še pred par desetletji so bolniki z rakom bolezen skriv...

Metka Klevišar: DOBRO JE IMETI OB SEBI NEKOGA, KI ...

Ena od udeleženk nam je pripovedovala, kako je pred kra...

Vabljeni na 8. Festival zdravja

Tokratni Festival zdravja bo potekal to soboto, 9. 9. 2...

15. festival veteranskih godb

Slovenske veteranske godbe se pripravljajo na poseben d...

Dopusta je konec, vi pa ste še vedno utrujeni? Je razlog v spremembi krvne slike?

Krvni rak in bolezni krvi lahko zelo obremenijo bolnike...

Metka Klevišar: DOBRO SE JE NAUČITI VČASIH REČI TUDI "NE"

Pred dnevi je je znanka, ki je zelo ljubezniva in je tu...

Upokojenci, ZPIZ OPOZARJA! Širijo se lažne informacije glede uskladitve pokojnin

V preteklih tednih je ZPIZ zasledili občutno povečanje ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.