Pranje perila nekoč in danes

Je bilo nekoč perilo res snežne belo? Zakaj je danes to nemogoče? Preberite v prispevku Zveze potrošnikov Slovenije.
Je bilo nekoč perilo res bolj belo? (foto: pexels.com)
Je bilo nekoč perilo res bolj belo? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

"V spominu imam bleščečo belino prtov, posteljnine in kuhinjskih krp svoje babice. Čeprav je bilo pranje perila včasih bolj težavno, se mi zdi, da so bili rezultati pranja boljši kot danes – perilo je ostalo belo, dokler se ni uničilo. Glede na napredek tehnologije in kemije se mi zdi to nenavadno. Imam enega najdražjih sodobnih strojev, a belo perilo ne glede na priporočila, naj peremo pri nižjih temperaturah, še vedno perem pri najvišji temperaturi. Razočarana sem, ker je perilo kljub temu prej ali slej videti zaprano in staro. Kaj bi lahko bil vzrok za razlike?", sprašuje bralka na portalu Zveze potrošnikov Slovenije.

ZPS odgovarja: Spomini nas včasih tudi varajo, a čeprav natančne primerjave rezultatov pranja nekoč in danes nimamo, so razlike mogoče. Sprva, ko še ni bilo strojev, so belo perilo kuhali v velikih loncih na štedilniku, kar pomeni, da so ga uro ali dve obdelovali v pralni raztopini pri temperaturi vrenja. V stroju dosega temperatura največ 90–95 °C, glede na izkušnje s testov pa je ta v resnici še nekoliko nižja, kar je že del odgovora na vaše vprašanje. Nadaljnji vzrok je v pralnih sredstvih. Zaradi naraščajočega zavedanja o negativnih vplivih na okolje so proizvajalci agresivnejše kemikalije in okolju neprijazna belila zamenjali z manj agresivnimi in okolju bolj prijaznimi sredstvi, a ta so nekoliko manj učinkovita. Nežnejše do okolja, nežnejše do perila – posledice so razumljive.

Tudi razvoj pralnih strojev gre danes v smeri varovanja okolja. Da bi porabili čim manj energije in vode, so proizvajalci razvili nizkotemperaturne programe, kar pa pomeni dolgotrajnejše pranje. Tem trendom morajo slediti proizvajalci pralnih sredstev, ki so pred izzivom, kako z manj agresivnimi sredstvi pri nizkih temperaturah pranja doseči čim bolj podobne rezultate kot nekoč. Zaradi spremenjenih receptur pralnih sredstev pa kljub zviševanju temperature pranja ne moremo doseči enakih rezultatov kot nekoč. Potrošniki smo tako prisiljeni znižati svoja pričakovanja in strinjam se, da je včasih to težko.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

Babičin slog, ki osvaja modne brvi – ko udobje postane nova eleganca

Po desetletjih, ko je bila moda pogosto sinonim za mlad...

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...

Najboljši seks se prične šele po ...

.. 50. letu, menijo strokovnjaki. Saj so ravno ta leta...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Preverite, ali ste med srečnimi nagrajenci septembrske nagradne igre

Preverite, komu se je sreča nasmehnila tokrat.

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (20. - 26. 10. 2025)?

V prvem delu tedna se bo Sonce nahajalo v znamenju teht...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.