Pranje perila nekoč in danes

Je bilo nekoč perilo res snežne belo? Zakaj je danes to nemogoče? Preberite v prispevku Zveze potrošnikov Slovenije.
Je bilo nekoč perilo res bolj belo? (foto: pexels.com)
Je bilo nekoč perilo res bolj belo? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

"V spominu imam bleščečo belino prtov, posteljnine in kuhinjskih krp svoje babice. Čeprav je bilo pranje perila včasih bolj težavno, se mi zdi, da so bili rezultati pranja boljši kot danes – perilo je ostalo belo, dokler se ni uničilo. Glede na napredek tehnologije in kemije se mi zdi to nenavadno. Imam enega najdražjih sodobnih strojev, a belo perilo ne glede na priporočila, naj peremo pri nižjih temperaturah, še vedno perem pri najvišji temperaturi. Razočarana sem, ker je perilo kljub temu prej ali slej videti zaprano in staro. Kaj bi lahko bil vzrok za razlike?", sprašuje bralka na portalu Zveze potrošnikov Slovenije.

ZPS odgovarja: Spomini nas včasih tudi varajo, a čeprav natančne primerjave rezultatov pranja nekoč in danes nimamo, so razlike mogoče. Sprva, ko še ni bilo strojev, so belo perilo kuhali v velikih loncih na štedilniku, kar pomeni, da so ga uro ali dve obdelovali v pralni raztopini pri temperaturi vrenja. V stroju dosega temperatura največ 90–95 °C, glede na izkušnje s testov pa je ta v resnici še nekoliko nižja, kar je že del odgovora na vaše vprašanje. Nadaljnji vzrok je v pralnih sredstvih. Zaradi naraščajočega zavedanja o negativnih vplivih na okolje so proizvajalci agresivnejše kemikalije in okolju neprijazna belila zamenjali z manj agresivnimi in okolju bolj prijaznimi sredstvi, a ta so nekoliko manj učinkovita. Nežnejše do okolja, nežnejše do perila – posledice so razumljive.

Tudi razvoj pralnih strojev gre danes v smeri varovanja okolja. Da bi porabili čim manj energije in vode, so proizvajalci razvili nizkotemperaturne programe, kar pa pomeni dolgotrajnejše pranje. Tem trendom morajo slediti proizvajalci pralnih sredstev, ki so pred izzivom, kako z manj agresivnimi sredstvi pri nizkih temperaturah pranja doseči čim bolj podobne rezultate kot nekoč. Zaradi spremenjenih receptur pralnih sredstev pa kljub zviševanju temperature pranja ne moremo doseči enakih rezultatov kot nekoč. Potrošniki smo tako prisiljeni znižati svoja pričakovanja in strinjam se, da je včasih to težko.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Manj sonca, a kljub temu VEČ SREČE! kaj je švedski RECEPT ZA SREČO!

Preverite, kaj so fika, fredagsmys, lattepappor, fritid...

Najnovejše iz raziskav: ali je savna odrešitev za ljudi z depresijo?

Raziskovalci odkrivajo, da naj bi imeli ljudje, ki trpi...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (22. - 28. 12. 2025)?

Sonce in Mars v znamenju kozoroga vas usmerjata, da bos...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Znano je, kdo prejme Mojaleta darila!

Tudi za novembrski darilni paket je bilo veliko zaniman...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.