Skrbijo za zeleno Izolo

Aktualno > Dogodki | piše: Občina Izola | 6.4.2017
V soboto, 8. aprila, se Izola že tradicionalno pridružuje vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki poteka pod okriljem Slovenske filantropije.
Skrbijo za lepšo in bolj zeleno Izolo.
Skrbijo za lepšo in bolj zeleno Izolo.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V izolski občini bo dan tudi letos potekal pod sloganom Izola – zeleno mesto, saj Komunala Izola in Občina Izola nadaljujeta s projektom ozelenitve mesta. Akciji se vsako leto pridruži več izolskih društev, zavodov, podjetij in organizacij, kar nas izredno veseli, saj kaže, da nam ni vseeno za naše okolje in da znamo med seboj dobro sodelovati.

Z Občino Gradež bomo zasadili Drevo prijateljstva
V sklopu projekta Izola – zeleno mesto bo v mestu skupaj zasajenih 64 novih dreves, od tega jih je bilo približno 40 že zasajenih. V soboto se bo sajenju dreves na Velikem trgu pridružila tudi delegacija iz Gradeža. Novo zasajene magnolije na Sončnem nabrežju so bile namreč izbrane prav po vzoru sosednjega italijanskega mesta. Župana obeh občin, Dario Raugna in mag. Igor Kolenc, bosta okoli 11.30 skupaj simbolično posadila Drevo prijateljstva v znak dobremu sodelovanju med obema občinama.

Drevesa bodo sicer v soboto zasajena tudi na črpališču pri ladjedelnice in eno v Bike parku Izola, kjer bodo na pomoč priskočili člani Andragoškega društva Morje.

Različne čistilne akcije v mestu in na podeželju
V letošnji akciji bo sodelovalo tudi 60 zaposlenih iz javnega podjetja Komunala Izola, ki bodo v soboto izvajali različne aktivnosti. Skupaj z Društvom upokojencev Izola bodo uredili 11 ekoloških otrokov. Skupaj s prostovoljci iz Občine Izola in Društva Adrenalina bodo čistili območje obalne ceste in obale od območja pod Belvederjem do belih skal. Čistili bodo tudi naše morje, pri čemer jim bodo pomagali člani Društva Manta in člani iniciative Naredi Nekaj za Naravo, ki bodo s SUPi preveslali celotno izolsko obalo in na poti pobrali vse odpadke na katere bodo naleteli. Člani Rdečega križa Izola bodo čistili območje v okolici Mehana, Šparžnike pa območje okoli hostla Stara šola v Kortah. Člani MNK Izola bodo uredili zelenico za golom na stadionu za namene treningov mlajših selekcij. Stanovalci objekta Južna cesta 92-98 bodo uredili javni park za objektom. V podjetju Skat bodo prav tako očistili okolico, v KD Malija pa bodo z reciklažo plastičnih steklenic izdelovali različne uporabne predmete. Stanovalci Ljubljanske ulice in člani Društva Izolani bodo v soboto posadili prve začimbe in zgodnje bazilike na ulični zelenici.

Ponovno se pridružujejo tudi vrtci in šole
V vrtcu Mavrica bodo že v petek organizirali čistilno akcijo na igriščih vseh enot vrtca. Skupaj z otroki bodo počistili igrišče, posadili rožice, uredili zeliščne gredice. V enoti Korte bodo zasadili drevo. Šolski okoliš in igrišče bodo uredili tudi otroci Osnovne šole Dante Alighieri. Poleg čistilne akcije bodo v tem tednu zbirali odpadne materiale, organizirale ustvarjalne delavnice, likovne izdelke in izdelke iz odpadnih materialov, pa bodo tudi razstavili. Podobno bodo aktivni tudi na Osnovni šoli Vojke Šmuc, kjer bodo uredili šolski vrt. V okviru projekta prostovoljnega učiteljskega društva Naša zemlja bodo učenci 4. razreda iskali najstarejše, najdebelejše in najvišje drevo v občini ter tako sodelovali v razpisanem projektu Gozdovi in les na Slovenskem. Učenci 2. razreda bodo obiskali vrtnarijo, učenci podaljšanega bivanja pa zasadili okrasna korita pred šolo. Učenci prostovoljci bodo v okviru projekta MEPI razvijali idejo o ureditvi šolske učne poti v občini. Srednja šola Pietro Coppo pa bo izpeljala čistilno akcijo pred šolo in olepšala okolico šole.

Dogajanje v parku Pietro Coppo in drugod po Izoli
CKŠP Izola je poskrbel, da bodo izolska kulturna društva med 11. in 13. uro nastopila v parku Pietro Coppo, za zabavo pa bo skrbel tudi Bepi. Nastopili bodo: MoPZ Delfin Izola, MoPZ Izola, vokalna skupina Tamariska, ŽePZ Sinji galeb, plesno društvo Balerima, Društvo harmonikarjev Izola, vokalistke pevske sole Cirque, člani likovnih društev LIK in TUBA pa bodo slikali v živo. V parku bodo na stojnici prisotni predstavniki Turističnega združenja Izola, ki bodo delili zloženko Sprehod skozi izolske parke, kjer so skozi krožno pot, zbrane ključne informacije o vseh parkih, ki bogatijo naše mesto.

Učno pravljični pohod Od drevesa do drevesa pa bodo organizirali Mestna knjižnica Izola, Lutkovno kulturno društvo Mari o net.tem, Zavod RS za varstvo narave, Tisa, Arboristično društvo Slovenije in Kmetija Gramona. Pot, ki bo vodila mimo zanimivih dreves in parkov, se bo začela ob 10. uri pred Mestno knjižnico Izola, kjer se bo tudi zaključila z glasbo rastlin, razstavo knjig o drevesih ter dobrotah, ki nam jih dajejo drevesa. Na poti bodo udeleženci spoznavali pomen dreves za Zemljo, drevesa Izole in njihove značilnosti ter poslušali pravljične pripovedi o drevesih in naravi.

V Galeriji Insula bo potekalo vodstvo po razstavi Sapana Gandharb – keramične skulpture, JSKD Izola pa ob 10.30 v Sončni dvorani organizira ustvarjalno delavnica za otroke in otvoritev razstave Ilenia mati zemlja.

V parku bo podeljeno tudi električno kolo
V sklopu priprave celostne prometne strategije si bodo občani v parku Pietro Coppo lahko ogledali tudi video predstavitev poteka ustvarjanja nove strategije in predvidene ukrepe, ki jih ta prinaša in se okrepčali s kolesarskim zajtrkom. V zahvalo za sodelovanje v lanskoletni anketi o prometu in javnih površinah v občini, pa bo ob 11.15 župan Občine Izola mag. Igor Kolenc izžrebancu podelil električno mestno kolo.

K sodelovanju vabljeni vsi občani
Spoštovanje okolju lahko izkažejo prav vsi občani! Izkoristimo ta dan in naredimo nekaj dobrega za našo naravo in naše mesto. Vabljeni, da fotografije samostojnih akcij in število udeležencev posredujete na martina.miklavcic-sumanski@izola.si. Fotografije bomo podelili na občinski spletni in Facebook strani.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

V Kinodvor vabimo stoletnike in stoletnice!

Pred sto leti, ko je 15. oktobra 1923 potekala svečana ...

Zdravstvena politika pozabila na starejše

Ministrstvo za zdravje je v nedavno predstavljenih Usme...

Filmska srečanja ob kavi 2023/24

Program filmskih srečanj za poznejša leta: gledamo film...

Drago Jančar kot prvi Slovenec prejel prestižno nagrado Prozart

Pisatelj Drago Jančar je na 11. mednarodnem festivalu l...

Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni: »Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno«

Mesec september v svetu obeležujemo kot svetovni mesec ...

Telekom Slovenije pri sanaciji poplav pomaga z donacijo 250.000 evrov

Dober mesec po katastrofalnih poplavah Telekom Slovenij...

V Cankarjev dom v Ljubljano prihaja že 22. Festival za tretje življenjsko obdobje

Od 27. do 29. septembra prihaja že 22. Festival za tret...

22. Festival za tretje življenjsko obdobje konec septembra v Cankarjevem domu

V Cankarjev dom v Ljubljano od 27. do 29. septembra pri...

Pričenja se Nacionalni mesec skupnega branja 2023

Med 8. septembrom in 8. oktobrom se odvija letošnji Nac...

Svetovni dan preprečevanja samomora 2023

Obeležitev svetovnega dne preprečevanja samomora (10. s...

Izšla je septembrska revija Vzajemnost

Še pred par desetletji so bolniki z rakom bolezen skriv...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.