Tako boste pri uporabi klimatske naprave prihranili

Preverite šest nasvetov, kako pravilno uporabljati klimatsko napravo, da boste prihranili pri porabi električne energije. Če klimatske naprave še nimate, pred nakupom in montažo preberite, na kaj morate biti pozorni.
Če je zunaj temperatura 32 ali 33 °C, hlajenje klimatske naprave nastavite na največ 24 ali 25 °C. Vsaka stopinja nad 25 °C namreč pomeni od šest- do osemodstotni prihranek pri stroških za elektriko na letni ravni. (FOTO: Freepik.com)
Če je zunaj temperatura 32 ali 33 °C, hlajenje klimatske naprave nastavite na največ 24 ali 25 °C. Vsaka stopinja nad 25 °C namreč pomeni od šest- do osemodstotni prihranek pri stroških za elektriko na letni ravni. (FOTO: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poletna vročina je na vrhuncu in dandanes si je težko predstavljati življenje brez klimatske naprave. Toda pri uporabi le te velikokrat delamo napake, zaradi katerih trošimo več energije, kot bi bilo treba, dom ni ohlajen tako kot bi želeli, tvegamo pa tudi težave z zdravjem.

Ali sploh veste, kako se pravilno hladiti s klimatsko napravo? Preverite šest učinkovitih nasvetov, s katerimi boste prihranili pri porabi električne energije, kar je pri vse dražjih energentih zelo dobrodošlo. Hkrati z ekonomično uporabo klime zmanjšujete tudi svoj prispevek h globalnim podnebnim spremembam.

 

  1. Zaprite okna in vrata

Ko klimatska naprava deluje, naj bodo okna zaprta. Zastrite jih z žaluzijami, roletami ali drugimi senčili, da preprečite pasivno ogrevanje prostora. Zračite zvečer oziroma ponoči, ko se na prostem nekoliko ohladi.

 

  1. Termostat nastavite največ na 24 ali 25 °C

Temperatura v prostoru naj bo največ za 6 do 8 °C nižja kot je zunanja temperatura. To naj bi bila še razmeroma zdrava razlika med zunanjo in notranjo temperaturo. Če je torej zunaj 32 ali 33 °C, hlajenje klimatske naprave nastavite na največ 24 ali 25 °C.

V prvi vrsti velika razlika med temperaturo zunaj in doma ni priporočljiva zaradi zdravja, saj velike temperaturne spremembe in spremembe vlažnosti zraka lahko povzročijo reakcije na sluznici zgornjih dihal. Posledici sta oteženo dihanje skozi nos in nabreknjena sluznica v sinusnih votlinah, kar povzroča glavobole in občutek tiščanja v glavi. Zaradi izsušitve sluznice se lahko pojavi tudi suh in dražeč kašelj. Poleg tega pa vsaka stopinja nad 25 °C pomeni od šest- do osemodstotni prihranek pri stroških za elektriko na letni ravni.

Pri boljših (dražjih) modelih lahko nastavite tudi želeno relativno vlažnost zraka. Ko ste prostor ohladili, primerna nastavitev regulatorja vlažnosti zelo izboljša počutje, prihrani pa tudi energijo.

 

  1. Daljše delovanje z manjšo močjo

Zrak s klimatsko napravo ohlajajte počasi in zmerno, ne pretiravajte s prenizkimi temperaturami v želji, da bo prostor hitreje hladen. Klimatske naprave ne izklapljajte in znova prižigajte, saj boste tako le tratili energijo, zrak pa se ne bo ohladil.

Klimatsko napravo pustite prižgano dlje časa in na konstantni temperaturi. Če je mogoče oziroma če lahko klimatsko napravo upravljate na daljavo, hlajenje vklopite, vsaj kakšno uro pred prihodom domov, tako bo ob vašem prihodu domov prostor že prijetno ohlajen. Pri tem upoštevajte maksimalno temperaturo, omenjeno zgoraj. Za ohladitev prostora je potreben določen čas. Nastavitev termostata na najnižjo možno temperaturo ga ne bo skrajšala. Naprava porabi manj energije, če dlje časa deluje nastavljena na višjo temperaturo, kot če deluje krajši čas s polno močjo.

 

  1. Reže za razpihovanje zraka naj bodo usmerjene vodoravno

Če želite prostor enakomerno ohladiti in energijo najučinkoviteje izkoristiti, morajo biti reže za razpihovanje zraka obrnjene vodoravno. Topel zrak je namreč lažji od hladnega, zato se dviga. Če bodo reže v vodoravni poziciji, se bo topel zrak, ki se nabira pod stropom, hladil in se pomikal proti tlom, toplejši zrak ob tleh pa se bo dvigoval pod strop, kjer se bo znova ohladil.

 

  1. Poskrbite za redno čiščenje in vzdrževanje

Za učinkovito delovanje klimatske naprave sta nujna redno vzdrževanje in čiščenje. Klimatske naprave so namreč idealno gojišče bakterij, ki lahko povzročijo različne bolezni. Če smo takšni klimatski napravi izpostavljeni dlje časa, se lahko razvijejo tudi kronične oblike bolezni dihal. Enkrat na leto je treba očistiti filtre, skozi katere potuje zrak, zamašeni namreč povečajo rabo energije za pet do 15 odstotkov. Poleg tega so zamašeni filtri glavni krivec za slabše delovanje in neprijetne vonjave, saj zadržijo največji del umazanije, prahu in mikroorganizmov.

 

  1. Čim bolj zmanjšajte ostale vire toplote – Racionalnost porabe energije klimatskih naprav povečate tudi z ugašanjem luči, ki so vir toplote, začasno primernejšo razporeditvijo pohištva, kar omogoča boljši pretok zraka, ter z uporabo stoječih ventilatorjev za razpihovanje (ohlajenega) zraka. Prostor zaščitite pred neposrednim vstopom sočnih žarkov z zavesami ali drugimi primernimi senčili.

 

Če o klimatski napravi šele razmišljate ...

Ste doslej vztrajali brez klimatske naprave, zdaj pa ugotovili, da pri tako visokih temperaturah ne bo šlo več brez nje? Pred nakupom in montažo upoštevajte spodnje nasvete, ki so jih pripravili na Zvezi potrošnikov Slovenije.

 

Namestitev notranje enote klimatske naprave nad vrati, ki se pogosto odpirajo, ni najboljša odločitev. Vsakokrat, ko se bodo vrata odprla, bo začela pospešeno delovati in s tem trošila več energije. (FOTO: Freepik.com)

 

Izberite ustrezno napravo glede na značilnosti vašega doma – Izberite ustrezno močno klimatsko napravo glede na velikost in druge značilnosti prostora, ki ga nameravate hladiti. Prešibka naprava bo ves čas delovala s polno močjo, da bo prostor ohladila na želeno temperaturo, zato bo porabila več elektrike.

 

Poskrbite za ustrezno namestitev obeh enot – Notranja in zunanja enota morata biti nameščeni na ustrezno mesto in pravilno, da bo klimatska naprava učinkovito delovala. Tako bo prej in lažje dosegla ustrezno temperaturo v prostoru, posledično pa porabila manj energije. Razdalja med obema enotama naj bo čim krajša.

 

Notranjo enoto namestite v prostor, ki je najbolj izpostavljen soncu oziroma vročini. Ko bo ta ohlajen, bo tudi v drugih prostorih prijetneje. Bližina virov toplote ni ustrezno mesto za namestitev notranje enote, saj ima ta vgrajen termostat, po katerem se ravna pri vzdrževanju nastavljene temperature. Tudi namestitev nad vrati, ki se pogosto odpirajo, ni najboljša odločitev. Vsakokrat, ko se bodo vrata odprla, bo začela pospešeno delovati.

 

Pretok zraka v bližini notranje enote mora biti neoviran. V nasprotnem primeru bo njen izkoristek slabši. Torej ne nad omaro, za zaveso ali v ozek hodnik.

 

Namestitev notranje enote na hodnik z namenom, da bi se »rešili« vročine v vseh sobah, v katere vstopamo s hodnika, ni rešitev, še zlasti, ker hodnik običajno ni neposredno izpostavljen vročim sončnim žarkom. Klimatska naprava bo tako razmeroma hitro ohladila hodnik na nastavljeno temperaturo in se izključila, v preostalih prostorih pa bo še vedno (pre)vroče. Znižanje nastavljene temperature zgolj poveča porabo energije in poslabša izkoristek naprave, pogosto izklapljanje pa lahko skrajša njeno življenjsko dobo.

 

Zunanja enota naj bo čim bolj zaščitena pred neposrednim sončnim obsevanjem, ki lahko poveča rabo energije za približno deset odstotkov.

 

VIR: Zveza potrošnikov Slovenije 

Morda te zanima tudi:

Tedenski numeroskop: Vsi smo vse

Kako pa se vi obnašate do sebe, ko ste vi v stiski? Si ...

Tedenski numeroskop: Ego ni nujno slab

Kaj mi sebi dovolimo početi, morda celo nekomu škodovat...

Ta kuhinjska sestavina naj bi bila skrivnost do zdravih las

Glasbena zvezdnica je na družabnih omrežji delila nenav...

Tedenski numeroskop: Kako komuniciramo?

Izražamo se na različne načine, zato se včasih tudi nap...

To lahko storite z začimbami, ki jim je potekel rok uporabe

Če uživate v kuhanji in radi pripravljate bogate ter ok...

Tedenski numeroskop: Ljubezen zdravi

Le Ljubezen zdravi. Brez ljubezni se nobena čustvena ra...

10 stvari, ki jih redko očistimo, pa bi jih morali

Čiščenje je za nekatere prava muka, na druge pa brisanj...

Prva izplačilo energetskega dodatka za najranljivejše že v novembru

Državni zbor je soglasno sprejel zakon, ki gospodinjstv...

Energetski dodatek: kdo ga bo prejel in koliko?

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide ...

Septembrska Vzajemnost

Pri nakupu živil moramo biti pozorni tudi na kakovost, ...

Tedenski numeroskop: Vse je v naši glavi

Kje bi dejali, da ležijo vaše omejitve? Včasih jih zelo...

Tedenski numeroskop: Prenehajmo delovati na avtopilotu

V tem tednu bi se tako lahko pojavili določene izjave, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2022 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.