Refleksoterapija: pomaga pri bolečinah, krepi imunski sistem, izboljšuje počutje, podpira zdravje...

Refleksoterapija nudi celostno podporo zdravju in krepi imunski sistem in energijsko pretočnost.
Z refleksoterapijo do boljšega počutja in zdravja. (Foto: Freepik.com)
Z refleksoterapijo do boljšega počutja in zdravja. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Odlična je pri lajšanju različnih bolečin, npr. glavobolov, pri vrtoglavici, pomaga pri sindromu karpalnega kanala, pri omejenem gibanju v sklepih, težavah z ravnotežjem, išiasu, skoliozi itn.

V tokratnem prispevku o refleksoterapiji in njeni vlogi pri celostni podpori našemu zdravju se od teorije pomikamo k bolj praktičnim vidikom. V prvem delu smo že izvedeli, da metoda učinkovito obravnava številne motnje psihičnega in fizičnega spektra, tako kronične kot akutne. Za ugotavljanje izvorov simptomov in blaženje njihovih pojavnih oblik ima terapevt na voljo različne tehnike, ki jih med seboj kombinira in tako optimizira proces samozdravljenja, lasten vsakemu človeškemu telesu.

PREBERITE TUDI: Z refleksoterapijo do boljšega psihofizičnega ravnovesja

Nad bolečino z nevroterapijo

Bolečina je nevrološki odziv na dražljaj, zato protibolečinsko terapijo z drugo besedo imenujemo tudi nevroterapija. Pomaga ublažiti intenzivnost in pogostost bolečine pri tako imenovalnih spinalnih sindromih, katerih izvor je v hrbtenici. Deluje na refleksne nevrološke točke v stopalih in tako pomirja (sedira) vzdražene živce. Bolečina je lahko rezultat poškodbe (zvini in izpahi sklepov, nategi mišic, tetiv), bolezenske ali prirojene deformacije, pa tudi dolgotrajne preobremenitve kot posledice kompenzacijskih gibov, sedečega življenjskega sloga, enostranskih in ponavljajočih se gibov pri športu ali delu.

Stanja (indikacije), pri katerih se določamo za nevroterapijo, so vztrajni glavoboli, vrtoglavica, sindrom karpalnega kanala, sindrom zmrznjene rame, medrebrne nevralgije, omejeno gibanje v sklepih, težave z ravnotežjem, išias, preobremenitve vretenc, skolioza, ledvena hiperlordoza, plosko stopalo in sorodni.

Reprogramiranje čustvenih vzorcev in boljša energijska pretočnost

Koncept metamorfne tehnike temelji na predpostavki, da občutki, dogodki in travme ob našem prvem stiku z zunanjim svetom, to je ob rojstvu, oblikujejo energetski zapis, ki nas na mentalni, telesni in duševni ravni zaznamuje za vse življenje. Podzavestne spomine, čustva in vzorce delovanja je mogoče, podobno kot v metodi rebirthing, reprogramirati in se tako osvoboditi blokad, ki ovirajo našo osebnostno rast in razvoj.

Metamorfna tehnika nudi podporo v izrazito stresnih ali prelomnih življenjskih situacijah, ko čutimo, da staro daje prostor novemu.

Na nivoju energijskega telesa boljšo pretočnost dosežemo z harmonizacijo delovanja energijskih vozlišč, v jogijski teoriji imenovanih čakre. Zavrto ali pretirano aktivno delovanje lahko vpliva na vrsto psihofizičnih motenj; v jogi jih nagovarjamo skozi telesne položaje (asane), z dihalnimi vajami (pranajama), držami rok (mudre) ali energijskimi zaporami (bande), v refleksoterapiji pa z obdelavo pripadajočih refleksnih točk na stopalih ali dlaneh.

Trden imunski sistem je ključ do boljšega zdravja

V času čudovitega procesa pomladnega prebujanja narave tudi ljudje postanemo aktivnejši in želimo kompenzirati nekatere zimske grehe. Manj spimo, v upanju na hitro izgubo teže se lotimo stroge diete ali celo postenja, v želji po fit postavi pretiravamo s športom. Vse to lahko vodi k pomanjkanju energije in značilni spomladanski utrujenosti, sploh, če zime nismo izkoristili za počitek in regeneracijo.

PREBERITE TUDI: Ni se vam potrebno znojiti v telovadnici. Vsak dan naredite 50 korakov po stopnicah in zgodilo se bo to...

Telesna izčrpanost in psihični stres hitro načneta imunski sistem in posredno pospešita razvoj mnogih alergij, ki pogosto izbruhnejo prav v pomladnem času. Trden imunski sistem velja za ključ do boljšega zdravja. V primeru alergij ga podpremo z refleksno consko masažo organov, ki pripadajo sistemom dihal, prebavil in endokrinih žlez, ter tehniko refleksno conske limfne drenaže. S tem optimiziramo presnovo, pomagamo telesu pri izločanju toksinov, zmanjšamo možnosti za nastanek vnetij, dvignemo splošno odpornost organizma in pozitivno psihično naravnanost.

Kako vem, da terapija res deluje?

Iz do sedaj zapisanega ste verjetno že sami povzeli, da pozitivni učinki refleksoterapije in drugih sorodnih manualnih metod za podporo zdravju niso merljivi v standardiziranih merskih enotah. Medtem ko lahko neko prehransko dieto z izgubo petih kilogramov v roku enega meseca ocenimo kot razmeroma učinkovito ali z redno vadbo izboljšamo svoj desetkilometrski tek za par sekund, je tak kriterij vrednotenja v našem kontekstu nezadosten.

Žal storilnostno naravnan um nepotrpežljivo zahteva rezultate in se ne meni za procese, ki se odvijajo izven polja njegove neposredne zaznave. Od tu izvirajo mnogi pomisleki o pozitivnih učinkih komplementarnih zdravilskih metod, katerih delovanje potrjujejo mnoge znanstvene raziskave in so v svetu uradno priznane, potiskajo v polje ezoterike.

Dejstvo je, da je nastanek simptoma, zaradi katerega oseba poišče pomoč terapevta ali zdravnika, kompleksen proces, ki običajno traja nekaj mesecev, včasih celo let, preden postane tako moteč, da vpliva na kvaliteto življenja. Podobno kot ne osivimo od danes na jutri, tudi posledice slabe telesne drže, čeprav se prizadeti osebi tako zdi, ne izbruhnejo v bolečini čez noč. Zato je razumljivo, da na drug strani tudi ponovna vzpostavitev ravnovesja terja svoj čas, znotraj katerega se organizem odziva na terapijo in postopoma vrača v stanje pred nastankom motnje. V tem procesu delovanje terapije opisujemo z besedami, kot so manj intenzivno (npr. menstrualna bolečina), redkeje (npr. napadi tesnobe, diareja), šibkejše (npr. mravljinčenje okončin) in podobno.

Simptomi se izjemoma po prvi terapiji lahko celo okrepijo, generalno pa se umikajo, postajajo manj izraziti in manj pogosti. Pri napredovanih stanjih, kjer je izboljšanje malo verjetno, so terapije koristne za upočasnitev procesa poslabšanja.

Končni cilj refleksoterapije je odprava simptoma v njegovem izvoru, ki je običajno preplet fizičnih ali psihičnih faktorjev, dedne zasnove ter širšega socialnega in kulturnega okolja.

Protokol diferencialne diagnostike

Za vsako od uvodoma omenjenih tehnik velja, da poskuša poiskati globlje vzroke za nastanek simptomov in morebitno povezavo med njimi.

Vzemimo primer vsem dobro poznanega glavobola. Navajeni smo ga odpraviti s tableto, ker pa njegovemu izvoru ne posvetimo nobene pozornosti, se vedno znova vrača.

V refleksoterapiji nas zanimajo prav možni sprožilci glavobola. Tičijo lahko v napačni obremenitvi hrbtenice, utesnjeni trebušni preponi (diafragmi), očeh, vnetih sinusih, čeljustnem sklepu, kronično napetih mišicah vratu, vzdraženem možganskem živcu ali okvari katerega od zob. Na podlagi odziva telesa na obdelavo pripadajočih refleksnih točk in con ločimo (diferenciramo) manj verjetne vzroke od tistih verjetnejših, na katere se osredotočimo v nadaljevanju terapije.

Pred prvim obiskom in po njem

Prva obravnava je praviloma namenjena ugotavljanju splošnega zdravstvenega stanja (anamneza) in morebitnih kontraindikacij, pri katerih se terapija odsvetuje, testiranju refleksnih con ter pripravi terapevtskega načrta. Terapevt do potrebnih osnovnih informacij pride na tri načine - s pogovorom, opazovanjem in tipanjem.

Število potrebnih terapij odvisno od vrste in kompleksnosti težav ter odziva organizma; pri akutnih stanjih od štiri do šest, pri kroničnih stanjih do deset.

Pred vsakim obiskom je treba poskrbeti za osnovno higieno, predvsem stopal. Splošno navodilo je, da vsaj dve uri prej ne jemo, ne uživamo alkohola, analgetikov ali pomirjeval.

PREBERITE TUDI: Zakaj nekateri doživijo 100 let in več? Kako se organizem stoletnikov razlikuje od ostalih?

Med samo obravnavo in po njej so možne različne reakcije. Lahko pride do hitrega izboljšanja ali pa začasnega poslabšanja simptomov, ki v dnevu ali dveh izzvenijo. Zaznamo lahko pogostejše izločanje urina in blata, obilnejše potenje, izcedek iz nosu, nožnice. Možni so tudi intenzivnejši čustveni odzivi, povečana utrujenost ali zaspanost.

AVTORICA ČLANKA JE JANJA LIPUŽIČ

Janja Lipužič je certificirana refleksoterapevtka z diplomo, ki se ukvarja z terapevtskimi tehnikami in sprostitvenimi metodami. Več o njej lahko najdete na njenem Facebok profilu ali z njo vzpostavite stik preko spletne strani.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Refleksoterapija Protibolečinska terapija Zdravje
Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 18.3 do 24.3. (piše priznana astrologinja)

Česa se bomo v prihajajočem tednu najbolj veselili? Sev...

Intervju (o razstrupljanju telesa): “Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti"

"Slabo počutje na “detoxu” največkrat ni posledica tega...

Najnovejše iz raziskav: ali je savna odrešitev za ljudi z depresijo?

Raziskovalci odkrivajo, da naj bi imeli ljudje, ki trpi...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.