Tema, o kateri neradi govorimo, vendar je ne smemo spregledati

Moji odnosi > Družabna mreža | piše: M. L. | 8.12.2018
Nasilje opredeljujemo kot dejaven odnos do druge osebe, značilen po uporabi sile ali pritiska. Pogosto so nasilna dejanja spregledana ali o njih preprosto neradi govorimo medtem, ko statistika ostaja visoka in marsikoga preseneti. Po podatkih nevladnih organizacij v Sloveniji je nasilje prisotno v vsaki 5. slovenski družini, ob tem pa ocenjujejo, da je delež nasilja, zlasti ko gre za nasilje v domačem okolju in partnerskih odnosih, višji od uradnih podatkov.
Nasilje je družbeni problem, zato ga ne smemo prezirati.  (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Nasilje je družbeni problem, zato ga ne smemo prezirati. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Nasilje je družbeni problem, zato ga ne smemo prezirati. Pogosto izvira iz neenakomerne porazdelitve zasebne in družbene moči med spoloma, iz kulturnega okolja ali sistema vzgoje. Nasilje v domačem okolju in odnosih je bolj prikrito, zato ga je težje prepoznati in posledično tudi reševati, zanj pa v nobenem primeru ni opravičila ali povoda. Prav tako je potrebno poudariti, da povzročitelji nasilja kot tudi žrtve izhajajo iz različnih družbenih okolij, nasilje pa se pojavlja neodvisno od izobrazbe, starosti in ostalih socialno-demografskih značilnosti.

Oblike nasilja
Ena izmed pogostejših oblik nasilja je psihično nasilje, s katerim storilec pri žrtvi povzroči strah, ponižanje, občutek manjvrednosti, ogroženosti in druge duševne stiske ter je pogost spremljevalec fizičnega in spolnega nasilja. Pri fizičnem nasilju govorimo o uporabi fizične sile, ki povzroča bolečino, ne glede na to, ali so pri tem nastale vidne poškodbe. Opredeljuje nasilna dejanja, kot so pretepanje, brcanje, boksanje in podobna dejanja, s katerimi storilec nad žrtvijo kaže premoč. Vsako dejanje s spolno vsebino, ki je storjeno proti volji osebe z izsiljevanjem, zlorabo moči, uporabo fizične sile ali z grožnjo pa imenujemo spolno nasilje. O njem govorimo tudi v partnerski oziroma zakonski zvezi, kjer je spolni odnos proti želji žene ali partnerke posilstvo. Med oblikami poznamo tudi ekonomsko nasilje, ki ga opredeljujemo kot neupravičeno nadzorovanje ali omejevanje druge osebe pri razpolaganju z dohodki in/ali upravljanju s premoženjem. Med obliko nasilja štejemo tudi zanemarjanje, ki se kaže z odtujevanjem življenjsko potrebnih stvari, kot so hrana in zdravila ter z opuščanjem skrbi za hudo bolno, invalidno ali starejšo osebo.

Žrtve nasilja pred razkritjem pogosto zaustavlja strah, da nasilja ni več možno zaustaviti. Nasilen odnos je težko zapustiti, saj se pogosto nimajo kam umakniti, te možnosti ne vidijo ali nimajo socialne mreže izven družine, ki bi jim omogočila integracijo v varno okolje. Žrtve pogosto spremlja tudi sram, občutek krivde, ekonomske odvisnosti in pomanjkanje opore. Težave imajo z zaupanjem in imajo zaradi posledic različnih oblik nasilja zelo nizko samopodobo.

Nasilje je kaznivo dejanje, opravičila zanj ni
Kot družba smo odgovorni, da nasilja ne prezremo, saj ne gre za individualni problem posameznic in posameznikov, temveč problem družbe. Povzročiteljem moramo dati jasno sporočilo, da je njihovo vedenje nedopustno in nesprejemljivo, vsem žrtvam pa pokazati, da niso same in da imajo vso potrebno podporo. Pri Socialni zbornici Slovenije opozarjajo, da je potrebno o nasilju govoriti na glas, saj s tem družbo opominjajo na pomembnost netolerance nasilja in storilcem sporočamo, da nasilje ni prava pot. Žrtve nasilja se lahko po pomoč obrnejo na center za socialno delo, nevladne organizacije, ki nudijo zaupnost in rešitve, v primerih, kjer je ogroženo življenje pa lahko vedno obvestijo tudi policijo.

Spoštovanje ni le beseda
Spoštovanje je vrednota, ki jo moramo negovati vsak dan. Pri HOFERju tudi letos pozivajo tako moške kot ženske, da s spoštljivimi medsebojnimi odnosi vsak dan posebej skrbijo za enakopravnost med spoloma. Z lastnim projektom osveščanja, ki so ga poimenovali Negujmo spoštovanje zato osvetljujejo tematiko nasilja nad ženskami in v podporo žrtvam nasilja vse od 25. novembra, mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami, vse do konca februarja 2019, 10 centov od nakupa izbranih petih izdelkov za nego lastne blagovne znamke OMBIA namenjajo varovankam slovenskih materinskih domov in varnih hiš pri Socialni zbornici Slovenije.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (13.5 - 19.5. 2024)?

Pričakujete lahko, da boste čutili navdih, da se upočas...

Načrtovanje upokojitve: Že veste, kaj boste počeli, ko se upokojite?

Ljudje, ki gredo v posteljo zaposleni in se zbudijo upo...

TELOVADIMO: Kako izboljšamo ravnotežje in okrepimo moč (+video z vajo)?

Z leti so padci vse bolj neprijetni. Zato enostavno pot...

Izšla je majska revija Vzajemnost 2024

S staranjem so refleksi počasnejši, bolj smo okorni, tu...

Numerološka napoved za maj: Karmični dnevi in nihanja (piše Lili Sorum)

Letos je pričakovati manipulacije in veliko iger ega, k...

Ali ste anksiozno navezani na partnerja? Preverite znake tesnobne navezanosti

Vas je pogosto strah, da vas bo partner zapustil? Potre...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (6.5 - 12.5. 2024)?

Bolj kot v preteklem tednu boste zbrani in motivirani, ...

Na koga računate, ko se boste postarali? Na državo, socialo, otroke...?

Ali morda na partnerja, na sosede, na prijatelje, na se...

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (29.4. - 5.5. 2024)?

Počutili se boste poklicane, da raziščete novo pot in s...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.