To je recept za srečno partnerstvo!

Moji odnosi > Partnerstvo | piše: Helena Primic | 18.11.2023
Za to, da smo lahko ljubeči partnerji tudi po več desetletjih skupnega življenja, morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Preverite sedem ključnih lastnosti odličnega partnerstva!
Se v družbi partnerja lahko globoko sprostim in sem razigran/a kot otrok? (Foto: Freepik.com)
Se v družbi partnerja lahko globoko sprostim in sem razigran/a kot otrok? (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Preverite, ali ima vajino partnerstvo teh sedem ključnih lastnosti, ki vama bodo pomagale, da bosta lažje in tudi po več desetletjih še vedno z ljubeznijo skupaj premagovala izzive staranja.

 

1) Privlačiva se - telesno in energijsko

Čeprav nekateri psihologi trdijo, da so tudi načrtovane poroke brez telesne privlačnosti lahko recept za uspešno partnersko razmerje, narava z izločanjem feromonov, ki nas partnerje bolj ali manj pritegnejo skupaj, dokazuje, da ne smemo zanemariti telesne ravni.

Pri tem pa ne smemo pozabiti, da bistvo privlačnosti vendarle ni samo v telesni privlačnosti, temveč predvsem energijski privlačnosti, ki obsega tako zunanjost kot notranjost.

Vas je partner nekoč privlačil, vendar ugotavljate, da je te privlačnosti vse manj? Čeprav nas mediji poskušajo prepričati, da je problem le v z leti pridobljenih kilogramih, se prava težava po navadi skriva v partnerskih težavah, zamerah in ranah, ki nam onemogočajo, da bi partnerju zaupali in se mu predali tako kot nekoč. Zato vzrok pomanjkanja privlačnosti, ki pride s časom, iščite globlje.

 

2) Rada se druživa in razvijava drug ob drugem

Težave parov, ki partnerstvo vzdržujejo na daljavo, dokazujejo, kako zelo je za trdno ljubezensko razmerje potrebna fizična bližina. Pa vendar tudi samo to, da dihamo drug ob drugem, ni dovolj.

Za uspešen ljubezenski odnos je pomembno, da nam je v družbi človeka, s katerim smo v odnosu, prijetno in lepo. Da se torej radi družimo z njim oziroma skupaj z njim doživljamo vse vzpone in padce življenja.

Pogosto se partnerji ne razidejo zato, ker bi ljubezen med njimi povsem umrla, temveč zato, ker vse težje prenašajo družbo drug drugega. Ker njihov odnos zaradi nerešenih težav in dolgoletnih zamer postaja vse bolj nevzdržen in kronično boleč.

V takšnem primeru je strokovna pomoč zelo dobrodošla in boljša rešitev kot ločitev, saj vas v naslednjem razmerju čakajo podobne ne(raz)rešene težave.

 

3) Sva ne le ljubimca, temveč tudi najboljša prijatelja

Čeprav vsak prijatelj ne more biti tudi ljubimec oziroma partner, pa je nujno, da je partner tudi pravi oziroma najboljši prijatelj. Ljudje smo namreč celovita bitja, zato telesna intimnost kar sama kliče tudi po psihični intimnosti oziroma obratno - šele, ko smo z nekom lahko psihično intimni, se mu lahko tudi telesno povsem predamo.

Ko namreč partner ni več naš prijatelj, zelo kmalu tudi težko ostane le ljubimec, ki se mu predajate z vsem bitjem – telesom, srcem in dušo.

In ker je partner tudi prijatelj, o katerem največ vemo, se v trenutkih užaljenosti ali prizadetosti hitro zgodi, da to vede ali nevede, zanalašč ali ne, izkoristimo. Ko boste torej naslednjič v dilemi, ali bi nekaj rekli ali ne, storili ali ne, najprej premislite, ali bi to rekli oziroma storili tudi prijatelju, ki ni vaš ljubimec.

 

4) Drug do drugega sva vedno spoštljiva, tudi ko sva jezna

Temeljni kamen vsakega medčloveškega odnosa, ne le ljubezenskega, je vzajemno spoštovanje. In to ne tisto vsiljeno spoštovanje z vikanjem in onikanjem, temveč pristno spoštovanje, ki od obeh partnerjev zahteva veliko samokontrole in samoregulacije občutkov, ki bi nas lahko potisnili v nespoštljivo vedenje.

Po navadi meje spoštovanja v odnosu prestopimo takrat, ko smo prizadeti oziroma, ko se počutimo napadene. Takrat pograbimo vso »orožje«, ki nam je na voljo, in brez premisleka udarimo nazaj. Tudi na nespoštljiv način, ki ga kasneje, ko se umirimo, obžalujemo.

Zato bodite pozorni na svoje vedenje do partnerja predvsem takrat, ko ste razburjeni, jezni in prizadeti.

 

5) Drug drugemu povsem zaupava

Če je spoštovanje temeljni kamen vsakega medčloveškega odnosa, je zaupanje temeljni kamen vsakega varnega odnosa. Če namreč partnerju ne zaupate, se v odnosu z vami ne bo počutil varnega, sproščenega, sprejetega in ljubljenega.

Zaupanje je seveda težko oziroma nemogoče izsiliti. Še posebno, če vam je partner (že) lagal oziroma imate predhodne negativne izkušnje z zaupanjem in nezvestobo. Pa vendar ne pozabite, da niste naivni, če v ljubezni na nek način slepo zaupate, saj je možno vsakega človeka, ki zaupa, pretentati.

Ste se zalotili, da preverjate partnerjeve SMS-je, e-pošto in zgodovino na spletu? To vsekakor ni znak zaupanja in zdravega partnerskega odnosa. Če imate težave z zaupanjem, jih ne skrivajte, temveč s o njih pogovorite s partnerjem, kakšno drugo odraslo osebo ali terapevtom, ki vam bo pomagal poiskati vzroke nezaupanja.

 

6) Drug z drugim prostovoljno in svobodno deliva svojo notranjost

Da je lahko odnos med partnerjema živ, morata biti partnerja povezana. In ljudje se povezujemo tako, da drugega spustimo v svoj notranji svet. Da mu povemo, kaj čutimo in mislimo, ter se zanimamo, kaj drugi čuti in misli.

Seveda se lahko povezujemo in komuniciramo tudi brez besed, toda po navadi je takšna tiha komunikacija možna šele, ko se ujamemo na besedni ravni oziroma, ko imamo občutek, da partnerju lahko povemo vse, kar nam leži na duši.

Deliti svojo notranjost pa še ne pomeni, da si partnerja povsem (po)lastimo in da se nam je partner dolžan odpreti. Predajanje drugemu je vedno svoboden proces, ki se ga ne da izsiliti in izsiljevati.

Če se sami težko odprete ali je partner bolj zaprte sorte, bodite potrpežljivi in cenite to, kar si zaenkrat lahko podarita.

 

7) Sprejemava se točno takšna, kot sva, z vsemi "napakami" vred

Da se lahko v ljubezenskem razmerju zares počutimo videni, slišani, cenjeni in ljubljeni, nas mora partner sprejeti točno takšne, kakršni smo.

Pri čemer sprejeti nekoga ne pomeni, da ti je na človeku vse všeč in najbolje. Tako kot se človek z zdravim samospoštovanjem zaveda vseh svojih prednosti in slabosti ter verjame, da je točno takšen, kot je, ok, tudi sprejemanje drugega pomeni, da so nam pri njem nekatere lastnosti všeč, druge pa ne, toda se ne trudimo (več), da bi ga spremenili.

Če partnerja pogosto primerjate z idealnim partnerjem, kakršen bi lahko bil, če bi se »le malo bolj« potrudil, ga v resnici še niste sprejeli.

Pri tem ne pozabite, da je sprejemanje drugega nemogoče, če takšnega zdravega sprejemanja še niste opravili v odnosu do samega sebe in razvili zdrave samoljubezni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Osebnostna rast: Kako se pogovarjate sami s sabo?

Odnos do samega sebe in vse notranje dialoge je veliko ...

7 zdravstvenih razlogov ZA uživanje v seksu

Seks ni samo v užitek, ampak znanstveno dokazano izbolj...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

7 razlogov, zakaj je dedek pomemben v življenju otrok

Vpliv starih staršev na otrokovo življenje je zelo veli...

Metka Klevišar: IGNORIRAL JE SVOJEGA RAKA

Svojega raka je popolnoma ignoriral in živel, kot da ga...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.