Vas zanima, kaj se zgodi, če popijete kozarec vode po jedi?

Moje zdravje > Alternativa | piše: M.L. | 19.9.2025
Če takoj po jedi ali med njo popijete kozarec hladne vode, ne boste naredili za svoje zdravje nič dobrega. Pitje med obroki in takoj po njih je namreč zelo škodljivo. Preberite, zakaj!
	Pitje vode takoj po obroku je škodljivo. (foto: freepik.com)
Pitje vode takoj po obroku je škodljivo. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Že samo če pomislite, kaj se zgodi, če na toplo maščobo zlijete kozarec hladne vode, dobite rezultat tistega, kar se dogaja v vašem želodcu, če takoj po jedi pijete hladno vodo ali katero koli drugo pijačo. Hladna tekočina povzroči, da se mast strdi. To pa za želodec ne pomeni nič dobrega, saj maščobe potem veliko težje prebavi. Tako prebavljena maščoba se nalaga na črevesje in je zdravju zelo škodljiva. Povzroča lahko resna obolenja, zato nikar ne pijte hladnih pijač med ali takoj po obrokih.

Če ne morete brez tekočine med obedom, potem pijte toplo juho, topel čaj ali kateri koli drug topel napitek.

Pravilno pitje vode
Strokovnjaki priporočajo, da pol ure pred obrokom spijete pol litra ali vsaj kozarec vode. V tem času se voda pri prehodu skozi želodec in tanko črevo absorbira in ustvarijo se prebavni sokovi. Če vode pred jedjo ne popijemo, se nam zgosti kri.
 
Preberite tudi: Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Če pijemo vodo med obroki, ta ostaja v želodcu, ne more se absorbirati, zato redči želodčne sokove, kar pa povzroča trebušne težave, napihnjenost, slabo prebavo.

Tudi takoj po jedi bi naredili isto, če bi pili – razredčili bi prebavne sokove in s tem naredili škodo. Upočasnili bi prebavo, v črevesju bi pričeli nastajati plini, kar bi povzročilo vetrove.

Strokovnjaki svetujejo, da dve uri po vsakem obroku popijete pol litra vode. Če jeste samo sadje ali zelenjavo, potem lahko pijete že po eni uri.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 nenavadne zdravilne rastline, ki lajšajo simptome menopavze (iz raziskave)

Vročinski oblivi, potenje, razdražljivost, spremembe ra...

Skritna moč regrata: raziskave kažejo, da lahko celo uniči rakave celice

Regrat je za mnoge le trdovraten plevel, ki ga je treba...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...

Proti prehladom: 4 najmočnejši naravni antibiotiki in dokazi, zakaj delujejo

Spoznajte 4 najmočnejše naravne antibiotike, ki nam jih...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Zeleni čaj in hujšanje: kaj res deluje in kaj so miti?

Zeleni čaj že dolgo velja za napitek, ki bi lahko pomag...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.