Vas zanima, kaj se zgodi, če popijete kozarec vode po jedi?

Moje zdravje > Alternativa | piše: M.L. | 11.5.2022
Če takoj po jedi ali med njo popijete kozarec hladne vode, ne boste naredili za svoje zdravje nič dobrega. Pitje med obroki in takoj po njih je namreč zelo škodljivo. Preberite, zakaj!
Pitje vode takoj po obroku je škodljivo. (foto: freeDigitalPhotos.net)
Pitje vode takoj po obroku je škodljivo. (foto: freeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Že samo če pomislite, kaj se zgodi, če na toplo maščobo zlijete kozarec hladne vode, dobite rezultat tistega, kar se dogaja v vašem želodcu, če takoj po jedi pijete hladno vodo ali katero koli drugo pijačo. Hladna tekočina povzroči, da se mast strdi. To pa za želodec ne pomeni nič dobrega, saj maščobe potem veliko težje prebavi. Tako prebavljena maščoba se nalaga na črevesje in je zdravju zelo škodljiva. Povzroča lahko resna obolenja, zato nikar ne pijte hladnih pijač med ali takoj po obrokih.

Če ne morete brez tekočine med obedom, potem pijte toplo juho, topel čaj ali kateri koli drug topel napitek.

Pravilno pitje vode
Strokovnjaki priporočajo, da pol ure pred obrokom spijete pol litra ali vsaj kozarec vode. V tem času se voda pri prehodu skozi želodec in tanko črevo absorbira in ustvarijo se prebavni sokovi. Če vode pred jedjo ne popijemo, se nam zgosti kri.

Če pijemo vodo med obroki, ta ostaja v želodcu, ne more se absorbirati, zato redči želodčne sokove, kar pa povzroča trebušne težave, napihnjenost, slabo prebavo.

Tudi takoj po jedi bi naredili isto, če bi pili – razredčili bi prebavne sokove in s tem naredili škodo. Upočasnili bi prebavo, v črevesju bi pričeli nastajati plini, kar bi povzročilo vetrove.

Strokovnjaki svetujejo, da dve uri po vsakem obroku popijete pol litra vode. Če jeste samo sadje ali zelenjavo, potem lahko pijete že po eni uri.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živila, ki urejajo prebavo in čistijo črevesje

Če imate neurejeno prebavo, kljub zdravemu načinu prehr...

Visoko predelana hrana povzroča enako odvisnost kot alkohol

Radi uživate sladkarije, slane prigrizke in podobno vis...

REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo...

"Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!"

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Mede...

Želite znižati visok krvni tlak? Pijte te 3 čaje

Pitje teh zeliščnih čajev vam lahko pomaga znižati viso...

Poskrbite za svoje srce

Ali kdaj pomislite, kaj se dogaja v številnih žilicah i...

Recepti babic in dedkov: sirup iz čebule in medu proti prehladu

V spodnjem prispevku boste našli različne ideje in rece...

Sezona prehladov: 4 najmočnejši naravni antibiotiki in dokazi, zakaj delujejo

Spoznajte 4 najmočnejše naravne antibiotike, ki nam jih...

Probiotiki – le trend ali nujno potreben prehranski dodatek?

Zagotovo ste že slišali za izraze probiotiki, prebiotik...

KORENINA REGRATA: pravilno nabiranje, uporaba, priprava in zdravilni učinki

Večina ljudi ob omembi regrata pomisli na slastno spoml...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.